Δίπλα στους παραγωγούς που μετρούν τις πληγές τους, ο Δήμαρχος Βελβεντού
Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ονόματι «Daniel», και οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα προβλήματα σε ορεινό, αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Βελβεντού, λόγω καταπτώσεων μικρών βράχων. Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στις καλλιέργειες των ροδάκινων και νεκταρινιών λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή των τελευταίων ποικιλιών, ενώ κατολίσθηση σημειώθηκε και στο φαράγγι του Σκεπασμένου.
Τα συνεργεία του Δήμου Βελβεντού αποκατέστησαν όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν μετά τις κατολισθήσεις και κυρίως το ζήτημα του πόσιμου νερού, η παροχή του οποίου κόβεται κάθε φορά που υπάρχουν έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις.
Για το ζήτημα της κατολίσθησης στο φαράγγι του Σκεπασμένου, ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου σημείωσε πως είναι αρμοδιότητα του δασαρχείου για να αντιμετωπιστεί, αλλά θα το καθαρίσει ο δήμος. «Δεν διατρέχει κίνδυνο κανένας επισκέπτης, είναι ένα σημείο 15 μ. από τα 2 χλμ. διαδρομής».
Το πρόβλημα με την ύδρευση
Ο κ. Στεργίου, μιλώντας στον «Χ» για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία αναφέρθηκε εν μέσω άλλων και στο ζήτημα της ύδρευσης, λέγοντας πως οι πηγές νερού του Δήμου είναι εξωτερικές και διάσπαρτες στα Πιέρια, κι έτσι όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση για πολλές ώρες, φερτά υλικά μπαίνουν στο νερό της ύδρευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.
«Εμείς είμαστε σε εγρήγορση και βγάζουμε το νερό της ύδρευσης έξω από το υδραγωγείο, για να μην περάσει στον οικισμό. Η βροχόπτωση ήταν πολύωρη και έντονη, οπότε βγάλαμε το δίκτυο και οι δεξαμενές άδειασαν και μετά από περίπου 9 ώρες το νερό επανήλθε στο δίκτυο και είχε ήδη καθαρίσει» είπε ο κ. Στεργίου.
Μάλιστα, ο Δήμος μοίρασε πόσιμο νερό σε όσους δημότες ήθελαν. Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Στεργίου είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια.
Σε απόγνωση οι παραγωγοί
Για ακόμη μια φορά τη «νύφη» θα πληρώσουν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών, καθώς η ζημιά στις καλλιέργειες τους, είναι σχεδόν ολική. Η κακοκαιρία τους έχει «χτυπήσει» για τέταρτη χρονιά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση, μετρώντας τις πληγές τους.
«Θέλουμε να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε τους αγροτικούς φορείς καθώς η βροχή και ο αέρας δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα σε έτοιμα ροδάκινα που ήταν για συγκομιδή. Η ζημιά στις καλλιέργειες που είχαν ροδάκινα πάνω, ήταν ολική» ανέφερε ο Δήμαρχος Βελβεντού.
Τέλος, σημείωσε πως σε όποια προσπάθεια και αν κάνουν οι ροδακινοπαραγωγοί για αποζημιώσεις μετά από συνεννόηση με το κεντρικό κράτος, θα είναι δίπλα τους. Η απόφαση για τις αποζημιώσεις θα είναι μια πολιτική πρωτοβουλία από όλους τους φορείς (συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι, δήμος, περιφέρεια κλπ). «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης πλέον, να αποζημιωθούν αυτές οι ζημιές» είπε χαρακτηριστικά.
Στήριξη και από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Στο Βελβεντό βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, προκειμένου να δει από κοντά την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Κασαπίδης επισκέφθηκε κτήματα με ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια, όπου και διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος τη καταστροφής που προκλήθηκε στην τοπική αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία και έφερε σε απόγνωση τους παραγωγούς. Να σημειωθεί ότι εκτός από το Βελβεντό σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και στο γειτονικό Πλατανόρευμα του Δήμου Σερβίων.
«Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, αμέσως μόλις είναι εφικτό από τις συνθήκες και να αποκατασταθούν ταυτόχρονα και όλες οι καταστροφές που συνέβησαν στο οδικό δίκτυο» είπε ο κ. Κασαπίδης.
Ο κ. Κασαπίδης επισκέφθηκε το ΤΟΕΒ Βελβεντού, όπου συνομίλησε με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων. Αμέσως μετά, επισκέφθηκε τους Συνεταιρισμούς Δήμητρα και ΑΣΕΠΟΠ, ενώ στις συζητήσεις του με τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών στάθηκε στη βαρύτητα που δίνει η Περιφερειακή Αρχή σε έργα του πρωτογενούς τομέα που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας και την μείωση του κόστους παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr