Αυτοδιοικητικά

2 Min Read

Κάποιοι μπορεί να περίμεναν ότι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης θα …έκανε το λάθος να αναφερθεί συγκεκριμένα στις, όπως τις χαρακτήρισε ακραίες περιπτώσεις, των περιοχών που θα εξετάσει η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Πουλάκης αφορούσαν κατά κύριο λόγο το αν το Βελβεντό εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, ώστε να αυτονομηθεί.

Φυσικά, ο γενικός γραμματέας απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και να εμπίπτει η περίπτωση του Βελβεντού δεν θα το πει αυτή τη χρονική στιγμή, ενώ ότι και να γίνει, θα γίνει με προσοχή, για μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου».

- Advertisement -

Κατά μια άποψη το θέμα του χωροταξικού είναι ήσσονος σημασίας για μια μεταρρύθμιση, γιατί όσες αλλαγές και να γίνουν, κάποιους θα αφήσουν δυσαρεστημένους, όπως συμβαίνει πάντα. Στη διαπραγμάτευση του χωροταξικού επικρατεί το στοιχείο της μικροπολιτικής διαχείρισης.

Τα δύο, όμως, σοβαρά ζητήματα που (πρέπει να) θέσει η επικείμενη μεταρρύθμιση αφορούν πρώτον στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των μονοπρόσωπων εξουσιών (δήμαρχος, περιφερειάρχης) και των συλλογικών οργάνων και δεύτερον στο κατά πόσο θα ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση, ώστε να αποκτήσει κάποτε μια σημαντική αυτοτέλεια.

Υπάρχει ωριμότητα; Αν και πάλι η μεταρρύθμιση δεν γίνει με το σωστό τρόπο, θα κινδυνεύσουμε φαινόμενα, όπως αυτό της δυσλειτουργίας του δήμου Σερβίων-Βελβεντού, να πολλαπλασιαστούν.

Ιωάννα

[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση