Αύξηση 6% στα δημοτικά τέλη

11 Min Read

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε αύξηση στα δημοτικά τέλη κατά 6% προχωρά ο Δήμος Κοζάνης για να καλύψει την αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων από τη ΔΙΑΔΥΜΑ. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, όπου είχαμε ουσιαστικά και την πρώτη κόντρα ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση, ενώ κόντρα  είχαμε και για  τις αυξήσεις στις αποζημιώσεις των μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ.

- Advertisement -

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας υπενθύμισε πως επί θητείας του δεν υπήρξε αύξηση δημοτικών τελιών με τοΔήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη να αιτιολογεί τις αυξήσεις ως αποτέλεσμα υποχρεώσεων που προκύπτουν από αποφάσεις του παρελθόντος.

Γ. Κοκκαλιάρης: «Είναι αυξήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει και δυστυχώς ήρθαν στη δική μας πλάτη»

Συγκεκριμένα ο κ. Κοκκαλιάρης ανέφερε πως πρόκειται για αυξήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα δύο με τρία χρόνια και έτυχαν στη δική τους θητεία. Οι αυξήσεις έχουν γίνει σε συνάρτηση με τις αυξήσεις που έπρεπε να έχει κάνει και η ΔΙΑΔΥΜΑ λόγω των γενικότερων αυξήσεων σε καύσιμα, τέλη ταφής κλπ και αυτό αναγκάζει όλους τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας να κάνουν τις αντίστοιχες αυξήσεις, με το δήμο Κοζάνης να βρίσκεται στο 6% (περίπου 0,80 λεπτά ανά νοικοκυριό/ μήνα). «Οι αυξήσεις δεν είναι καλές για κανέναν, ούτε εμείς θέλαμε να έχουμε αυξήσεις. Θέλουμε το επόμενο διάστημα να καταφέρουμε να κάνουμε και μειώσεις, αυτός είναι ο στόχος μας» τόνισε ο ίδιος.

«Η ΔΕΥΑΚ είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θα βάλουμε επιτέλους αυτό το μαγαζί σε σειρά»

Αναφορά έγινε και στις αυξήσεις των αποζημιώσεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, απόφαση την οποία καταψήφισε η αντιπολίτευση, με τον κ. Κοκκαλιάρη να σημειώνει πως ακόμα και επί προεδρίας του, η αποζημίωση του διοικητικού συμβουλίου ήταν στα 50 ευρώ και ήταν πάγιο αίτημα όλων των συμβουλίων από παλιά που έπρεπε να γίνει πράξη καθώς θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερα διοικητικά συμβούλια και να παραμείνει το ποσό όπως ήταν, δηλαδή στα 35 ευρώ. «Νομίζω πως δεν τίθεται θέμα. Πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο το οποίο διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ και οι άνθρωποι στο Δ.Σ. είναι άμισθοι. Νομίζω πως είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε ένα Δ.Σ. που πραγματικά ξοδεύει τις ώρες του και τον προσωπικό του χρόνο, ιδίως οι πολίτες, και ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα της ΔΕΥΑΚ. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η ΔΕΥΑΚ είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα και θα βάλουμε επιτέλους αυτό το μαγαζί σε μια σειρά. Έφτασε η ώρα του» τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης.

Τέλος, ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στα άτομα που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για μισθό, αλλά για αποζημίωση και πως είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν για αυτούς τους ανθρώπους και είναι κάτι που το ορίζει ο νόμος.

Τηλεθέρμανση

Αναφορικά με το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε με την τηλεθέρμανση ο κ. Κοκκαλιάρης ανέφερε πως γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεπεραστεί από όλες τις υπηρεσίες και να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία. «Εμένα δεν με φοβίζει το σήμερα, με φοβίζει το αύριο σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με την τηλεθέρμανση γενικότερα. Είμαστε σε συζητήσεις, το επόμενο διάστημα που θα έχουμε νεότερα θα ενημερώσουμε και τον κόσμο αλλά αυτό που πρέπει να ειπωθεί σήμερα και έχει μεγάλη σημασία είναι το ότι προχωράμε τη διαδημοτική υπηρεσία με το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα και συναντιούνται και τα υπηρεσιακά στελέχη για να μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και πηγαίνοντας στο υπουργείο να μην ακούσουμε απλά αλλά να προτείνουμε κιόλας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε όλοι οι δήμοι και να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και γιατί όχι, να φέρουμε και μειώσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα, να μπορέσει και η ΔΙΑΔΥΜΑ να δουλέψει με αυτόν τον τρόπο που να βοηθάει τους πολίτες».

Λ. Μαλούτας: «Ο κ. Κοκκαλιάρης έχει χρόνο για να αποδείξει πως θα βάλει αυτό το μαγαζί να δουλέψει»

Για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη αλλά και την αύξηση των αποζημιώσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ τοποθετήθηκε ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης και επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης «Ενότητα» κ. Λάζαρος Μαλούτας.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ο κ. Μαλούτας τόνισε πως σε όλη τη δημοτική περίοδο που είχαν την ευθύνη των πραγμάτων του δήμου Κοζάνης, δεν είχε γίνει καμία απολύτως αύξηση στα δημοτικά τέλη και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου είχε «εκτιναχθεί» το ενεργειακό κόστος. «Η ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα των οχημάτων που κινούνται είχαν επιβαρυνθεί, παρόλα αυτά φροντίσαμε τα ανταποδοτικά τέλη να τα έχουμε ισοσκελισμένα, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και αυτό ελέγχεται όταν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός και δεν φορτώθηκαν επιπλέον βάρη στο δήμο, τα οποία καλείται να καλύψει σήμερα η νέα δημοτική αρχή».

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των αποζημιώσεων των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ ο κ. Μαλούτας τόνισε πως είναι ακόμα νωρίς καθώς το διοικητικό συμβούλιο έχει δεκαπέντε μέρες που ανέλαβε και ο νέος δήμαρχος έχει ακόμα χρόνο για να αποδείξει πως «θα βάλει αυτό το μαγαζί να δουλέψει». «Δεν νομίζω πως είναι μια καλή περίοδος που με το ξεκίνημα και το καλημέρα, στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου και μια από τις πρώτες αποφάσεις, να είναι η αύξηση των αποζημιώσεων των μελών του» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μαλούτας.

Χ. Κουζιάκης: «Η νέα δημοτική αρχή έχει την τάση να λαμβάνει αποφάσεις που δεν έχουν καθόλου φιλολαϊκό χαρακτήρα»

Βολές κατά της νέας δημοτικής αρχής για τις αυξήσεις των αποζημιώσεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ

Ο πρόεδρος της δημοτικής κίνησης Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις Χάρης Κουζιάκης, τοποθετήθηκε για την αύξηση των αποζημιώσεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ την οποία και καταψήφισαν ως παράταξη και τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο το γεγονός πως ακόμα και σήμερα που συζητάμε για τα δημοτικά τέλη αλλά και στην απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, υπάρχει μια τάση εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής να λαμβάνει αποφάσεις που δεν έχουν καθόλου φιλολαϊκό χαρακτήρα».

Αναφορά έγινε και στην αύξηση των δημοτικών τελών που υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 6% μετά από αρκετά χρόνια που παρέμεναν σταθερά και παρά το γεγονός πως πέρυσι υπήρχε η διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής Μαλούτα πως τα τέλη όχι μόνο θα μείνουν σταθερά αλλά κάποια στιγμή θα μειωθούν. «Παρόλα αυτά η πρώτη, ουσιαστικά, ενέργεια της νέας δημοτικής αρχής Κοκκαλιάρη είναι η αύξηση των δημοτικών τελών και πέρα από αυτό υπάρχει μια άποψη εκ μέρους της πλειοψηφίας ότι οι σύμβουλοι που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να αποζημιώνονται με ένα ποσό της τάξης των 50 ευρώ για κάθε συνεδρίαση. Είναι μια αύξηση της τάξεως των 15 ευρώ που πολλοί μπορεί να μην τη θεωρήσουν σημαντική αλλά σημειολογικά δημιουργεί μια κατάσταση και μια αίσθηση ότι κάποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για να μπορέσουν να κλείσουν κάποια οικονομικά θέματα παρά για το κοινό καλό».

«Όταν λέμε, διατυμπανίζουμε και συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις θέλοντας να προβάλλουμε το φιλολαϊκό μας χαρακτήρα, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο φιλολαϊκός χαρακτήρας δεν είναι ούτε τα χαμόγελα, ούτε τα χτυπήματα στην πλάτη, ούτε οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Φιλολαϊκός χαρακτήρας είναι να μπορέσουμε να βάλουμε το δήμο σε μια τέτοια ρότα έτσι ώστε να ενισχύονται τα χαμηλότερα και οικονομικά ασθενέστερα στρώματα και φυσικά να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους πολίτες του δήμου. Επίσης θα ήθελα να πω πως πέραν της αύξησης της αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ την οποία καταψηφίσαμε, υπήρξε και μια εξωπραγματική πρόθεση για το θέμα των διακανονισμών. Οι διακανονισμοί δεν μπορούν να γίνονται από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, για κάθε διακανονισμό υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και αυτό πρέπει να ακολουθείται. Υπάρχουν συγκεκριμένες θεσμικές αρχές και αξίες και πάνω σε αυτές πρέπει να πορευόμαστε ως συντεταγμένη δημοτική αρχή» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κουζιάκης.

Η νέα δημοτική αρχή ανέφερε πως οι αυξήσεις έγιναν γιατί δεν θα κάνουν δύο ή τρεις συνεδριάσεις όπως τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια με τον κ. Κουζιάκη να αντιδράει λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι εσφαλμένο και πως θα πρέπει να γίνονται όσες συνεδριάσεις απαιτούνται καθώς τα θέματα «τρέχουν». «Δεν μπορείς να λες πως θα συνεδριάζω λίγες φορές και για αυτό θέλω μεγαλύτερη αποζημίωση, δεν έχει καμία λογική αυτό. Εάν απαιτούνται συνεδριάσεις, θα γίνονται συνεδριάσεις. Η ΔΕΥΑΚ είναι ένα μεγάλο καράβι και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι κάτι το ευκαιριακό και σαν να είναι κάτι από το οποίο μπορούμε να αποκομίσουμε οφέλη».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση