Έκκληση για άμεσα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Με επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς, 22 Εμπορικοί Σύλλογοι – μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας – μεταφέρουν την έντονη ανησυχία των εμπόρων για το μέλλον του λιανεμπορίου και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους, επισημαίνοντας ότι η ακρίβεια, η πτώση της αγοραστικής δύναμης σε συνδυασμό με τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, οδηγούν σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρουν, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας που προκαλεί ζημιές σε μια σειρά από επαγγέλματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα με τελικό αποδέκτη την αγορά, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σημειώνονται μεταξύ άλλων η στασιμότητα του τζίρου για σχεδόν τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις, σε περίοδο συνεχών αυξήσεων του λειτουργικού κόστους, το οποίο επιβαρύνεται ιδιαίτερα από το εργοδοτικό και ενεργειακό κόστος και αποτελούν από τα σοβαρότερα πλήγματα για τη βιωσιμότητά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς διογκώνεται το λειτουργικό τους κόστος. Οι ανατιμήσεις, οι οικονομικές υποχρεώσεις, η έλλειψη ρευστότητας και οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών συγκαταλέγονται στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
«Το Εμπόριο, ως ο ισχυρότερος κλάδος της οικονομίας, πρέπει να έχει κεντρική θέση στην αναπτυξιακή πολιτική. Δικαιούται περισσότερα, γιατί προσφέρει πολλά στη θετική πορεία της οικονομίας, συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην απασχόληση εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων. Εξαιρώντας τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, φαίνεται ότι τα νούμερα και οι στατιστικές δεν έχουν καμία σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της επαρχίας, οι οποίες σιγά – σιγά «πεθαίνουν» και συνεπώς πρέπει να στηριχθούν όσο ποτέ άλλοτε την παρούσα χρονική στιγμή» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι 22 εμπορικοί σύλλογοι.

Συνεχίζουν σημειώνοντας πως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και ενισχύει τα ευάλωτα νοικοκυριά, θεωρείται από τους εμπόρους ότι δεν επιστρέφεται στις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά κατευθύνεται κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, οδηγώντας σε αύξηση του συνολικού λειτουργικού κόστους. «Η ρύθμιση οφειλών προς πιστωτές απειλεί την ασφαλιστική ικανότητα πολλών εμπόρων. Οι αλλεπάλληλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες έχουν μειώσει τα εισοδήματα των αγροτών, βασικών καταναλωτών. Η απολιγνιτοποίηση και η συρρίκνωση του κλάδου της γουνοποιίας έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση θέσεων εργασίας και εξαγωγών» τονίζουν.
Παράλληλα, οι Εμπορικοί Σύλλογοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω περικοπών στα προγράμματα ενίσχυσης και της ελλιπούς χρηματοδότησης από την πολιτεία, κάτι το οποίο θα εμποδίσει στο μέλλον και την ομαλή λειτουργία τους, όπως υπογραμμίζουν.
Η Ομοσπονδία ζητά από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις. Να αποτυπωθεί πλήρως η σημερινή εικόνα της αγοράς, ώστε τα αποτελέσματά της να χρησιμοποιηθούν ως βάση για επόμενες δράσεις του Υπουργείου με στόχευση το Εμπόριο και ειδικότερα τον κλάδο του λιανεμπορίου. Ζητά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της φορολόγησης τεκμαρτού εισοδήματος, την παροχή ευέλικτων κινήτρων για τη ρύθμιση οφειλών χωρίς τραπεζικά κριτήρια και αποκλεισμούς, τη δημιουργία στρατηγικών για την ψηφιακή προσαρμογή των επιχειρήσεων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Ζητά επίσης προγράμματα ΕΣΠΑ για τη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς αποκλεισμούς και τραπεζικά κριτήρια, στοχευμένες ημερίδες και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας και παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου από τρίτες χώρες. «Αν θέλουμε μια κοινωνία που προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες σε όλους πρέπει να επενδύσουμε στις δεξιότητες, στην εκπαίδευση και στην προσωπική ανάπτυξη» τονίζουν.
«Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αργοπεθαίνει», τονίζεται χαρακτηριστικά, με την Ομοσπονδία να ζητά άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν νέα λουκέτα και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
«Ζητούμε από την κυβέρνηση να σκύψει με κατανόηση στα προβλήματά μας και να λάβει άμεσα δραστικά αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθούν νέα λουκέτα και ο μαρασμός της περιφέρειας. Πρέπει να υπάρξουν άμεσα θεσμικές παρεμβάσεις, γιατί οι ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία επιβάλλουν μεταβολές που θα στηρίξουν την βιωσιμότητα του κλάδου μας. Γιατί παρότι σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων με μια οικονομική κρίση άνευ προηγούμενου και μια πανδημία με lock down και ανύπαρκτη αγοραστική κίνηση, δεν λάβατε κανένα μέτρο μέχρι και σήμερα, για να σωθούν οι επιχειρήσεις μας. Αυτό που απομένει είναι να κρεμάσουμε τα κλειδιά των καταστημάτων μας στην Πλατεία Συντάγματος» καταλήγουν στην ανακοίνωση τους.
Στη Βουλή Βέττα και Κουκουλόπουλος για την «κραυγή αγωνίας» των Εμπορικών Συλλόγων
Την έντονη ανησυχία του εμπορικού κόσμου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία που αποτυπώνει η επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, την οποία συνυπογράφουν 22 Εμπορικοί Σύλλογοι της περιοχής κατέθεσαν στη Βουλή η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.
Όπως σημείωσε η Καλλιόπη Βέττα, το εμπόριο, αν και αποτελεί έναν από τους ισχυρούς κλάδους της οικονομίας, δεν έχει λάβει την υποστήριξη που απαιτείται. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις του κλάδου επιβαρύνονται από στασιμότητα στον τζίρο, αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας, έλλειψη ρευστότητας και υψηλές τραπεζικές χρεώσεις. Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους συναρμόδιους Υπουργούς να δώσουν απαντήσεις στους εκπροσώπους των εμπόρων και να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα, ώστε να αποτραπούν νέα λουκέτα και να ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο.
Από την πλευρά του, ο Πάρις Κουκουλόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ήδη από το 2020 για την εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, με τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των κατοίκων της απολιγνιτοποιημένης Δυτικής Μακεδονίας. «Υπό αυτό το πλαίσιο και δεδομένων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, καλώ τα συναρμόδια Υπουργεία να μελετήσουν άμεσα την επιστολή και να ενημερώσουν τη Βουλή για τις ενέργειές τους σε καθένα από τα ζητήματα που τίθενται από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι 22 Εμπορικοί Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας που συνυπογράφουν την επιστολή.
- Εμπορικός Σύλλογος ΑΙΑΝΗΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
- Σύλλογος Εμπόρων Βιοτεχνών – Επαγ/τιών ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
- Εμπορικός Βιοτεχνικός & Επαγ/τικός Σύλλογος ΑΡΙΔΑΙΑΣ
- Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
- Εμπορικός Σύλλογος ΒΕΡΟΙΑΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΓΑΛΑΤΙΝΗΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
- Εμπορικός Σύλλογος ΓΡΕΒΕΝΩΝ
- Εμπορικός Σύλλογος ΔΕΣΚΑΤΗΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΕΔΕΣΣΑΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΕΡΑΤΥΡΑΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΚΟΖΑΝΗΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ & Περιχώρων
- Εμπορικός Σύλλογος ΝΑΟΥΣΑΣ
- Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος ΝΕΑΠΟΛΗΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
- Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος ΣΕΡΒΙΩΝ
- Εμπορικός Σύλλογος ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΣΚΥΔΡΑΣ
- Εμπορικός Σύλλογος ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr