«Αιμορραγούν» λόγω clawback  οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

7 Min Read

Για υπερχρέωση και για «λουκέτα» που βρίσκονται προ των πυλών κάνουν λόγο οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί της Κοζάνης και όλης της χώρας. Ο λόγος, όπως λένε, είναι το τεχνητό χρέος από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, καθώς οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μια «μαύρη τρύπα», όπου ενώ ο ασφαλισμένος πληρώνει ακριβά, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στα εργαστήρια. Οι ίδιοι χρηματοδοτούν σ’ ένα ποσοστό 40% τον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback και του rebate.

«Έχουν δοθεί έως τώρα πληθώρα προτάσεων και λύσεων, τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στις διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες όμως έχουν πέσει στο κενό, λόγω «μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, στοχοποιώντας και υποβιβάζοντας το ιατρικό λειτούργημα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, μιλώντας στον «Χ».

Ο Βαγγέλης Καζάκος, βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος γιατρός και εντεταλμένος σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης σε θέματα κλινικο-εργαστηριακών Ιατρών, μιλώντας στον «Χ» τόνισε πως ξεκίνησαν μ’ ένα clawback της τάξεως του 5%, ενώ πλέον ξεπερνούν το 38% και αυτή τη στιγμή οι εργαστηριακοί γιατροί καλούνται να επιστρέφουν κάθε μήνα το 70% των χρημάτων που ζητάνε από τον ΕΟΠΥΥ για τα δεδουλευμένα τους.

Κάποιες από τις προτάσεις που έχουν γίνει προς τον ΕΟΠΥΥ είναι τα παραπεμπτικά, τα οποία εκτελούνται σε ιδιωτικά ιατρεία, όταν φτάνουν στο όριο του προϋπολογισμού να μην μπορούν να εκτελούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά να πηγαίνουν σε δημόσιες δομές. Επίσης, να εφαρμοστούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, ώστε να εξαλειφθεί η υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων. Να υπάρχει έλεγχος σε πραγματικό χρόνο για το αν υπάρχει ή όχι παραβατικότητα. Να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει μέσα σε μια χρονιά αναλόγως με τις ασφαλιστικές του εισφορές και το ταμείο του κ.α.

Οι λόγοι για τους οποίους έχουν πέσει στο κενό αυτές οι προτάσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσεβεκίδη είναι δύο. Η δουλειά που θα πρέπει να κάνει το ταμείο, αλλά κυρίως το μικροπολιτικό κόστος, το οποίο κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε πολιτικό κόστος, όπως ανέφερε.

Το μνημονιακό αυτό μέτρο, το οποίο θεσπίστηκε το 2012 και θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από το 2018, υφίσταται διογκούμενο, καθώς η πολιτεία αυξάνει τις παροχές εντός του ιδίου προϋπολογισμού, ο πληθυσμός μεγαλώνει ηλικιακά και η επιστήμη προοδεύει. Στο τέλος του μήνα η υπέρβαση για όλη τη χώρα αφαιρείται από τις αμοιβές των εργαστηρίων που εκτέλεσαν τις εξετάσεις, παρά την απαγόρευση άρνησης εκτέλεσης από μέρους τους.

«Το 2022 θεσπίστηκε να προκαταβάλουμε το 70% του clawback για κάθε μήνα του επομένου έτους. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε το clawback προηγουμένων ετών σε 120 δόσεις και τώρα προπληρώνουμε το clawback του επομένου έτους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί στις πλάτες μας, ένα τρομακτικό 100% τεχνητό χρέος» τόνισε ο κ. Καζάκος.

Τι είναι το rebate και το clawback

Πρόκειται για οικονομικούς όρους του κλάδου της υγείας. Το rebate είναι μια υποχρεωτική έκπτωση που παίρνει ο ΕΟΠΥΥ από όλους όσοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας προς τον οργανισμό, όπου αναλόγως με το ύψος του μπορεί να υπάρχει και μια έκπτωση. Είναι παραδείγματος χάριν όπως γίνεται στο λιανεμπόριο με τη χονδρική και τη λιανική.

Το clawback είναι η επιστροφή ποσών, λόγω ενός κλειστού προϋπολογισμού ενός οργανισμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΕΟΠΥΥ, για τις ιατρικές δαπάνες. Οποιαδήποτε υπέρβαση του προϋπολογισμού υπάρξει, δεν πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά χρεώνεται στους γιατρούς και τα εργαστήρια.  «Ο προϋπολογισμός αυτός ίσως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, ο οποίος κατά 94% περίπου εξυπηρετείται σε ιδιωτικές δομές πανελλαδικά» σημείωσε ο κ. Καζάκος, λέγοντας πως αυτό συνεπάγεται υπέρβαση του προϋπολογισμού, την οποία καλείται να καλύψει ο εργαστηριακός γιατρός, επιστρέφοντας χρήματα πίσω στον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Τσεβεκίδης τόνισε πως «είναι ένα τεχνητό χρέος, καθώς τα εργαστήρια τις έχουν κάνει τις εξετάσεις αυτές, το οποίο είναι δυσβάσταχτο κυρίως για μικρά εργαστήρια και ατομικές επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν συνάδελφοι του, οι οποίοι αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη, καθώς χρωστούν αυτά τα λεφτά στον ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και δουλειά που έχουν κάνει.

«Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα να ασθενήσουν, να πεθάνουν ή να βγουν στη σύνταξη» σημείωσε ο κ. Καζάκος, λέγοντας πως από τη στιγμή που για τον οποιοδήποτε λόγο οι ιατροί παύσουν την εργασία τους, το ποσό αυτό βεβαιώνεται στην εφορία και γίνεται απαιτητό, δίνοντας παραδείγματα συναδέλφων του που πρέπει να βγουν στη σύνταξη και το τεχνητό χρέος, δεν τους αφήνει. «Υπάρχει μια κατάφωρη παραβίαση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων μας».

 «Το clawback σύμφωνα με την υπουργική απόφαση πήγαινε ανά περιφέρεια και αυτό σήμαινε ότι θα υπήρχαν μεγαλύτερα κονδύλια για την υγεία στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα έπρεπε να έρχονται 8 εκ. περισσότερα από αυτά που δίνονται, τα οποία τώρα διοχετεύονται για να καλύψουν τις υπερβάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκηαλλά δυστυχώς λειτουργούμε Αθηνοκεντρικά. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η παραβατικότητα και η υπερσυνταγογράφηση δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα και την πληρώνουμε όλοι μας» σημείωσε ο κ. Τσεβεκίδης.

«Όπως πάμε μαθηματικά τα εργαστήρια θα κλείσουν, καθώς συσσωρεύονται και νέα χρέη» τόνισε ο κ. Καζάκος, σημειώνοντας πως αυτό θα έχει αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ανεργία και πως η δημόσιαυγεία θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Τέλος, ο κ. Τσεβεκίδης ανέφερε πως θα υπάρξει σωματείο κλινικοεργαστηριακών ιατρών σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, με δική τους πρωτοβουλία και αύριο θα υπάρξει συνάντηση και των τεσσάρων ιατρικών συλλόγων των νομών της Δυτικής Μακεδονίας για να ψηφιστεί το καταστατικό. Σημειώνεται ότι ήδη οι Σύλλογοι Εργαστηριακών Ιατρών ανά την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων έχουν πέσει στο κενό με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση