Αίσιο τέλος για τους 120 απινιδωτές

7 Min Read

Παραδόθηκαν και ξεκινά η τοποθέτησή τους

Με καθυστέρηση κάποιων… χρόνων παραδόθηκαν την Τετάρτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από τον ανάδοχο οι 120 απινιδωτές και ξεκίνησε η διάθεσή τους στα σημεία εγκατάστασης. Η αρχή έγινε με συλλόγους, υπηρεσίες, σχολεία και χωριά, ενώ απινιδωτή θα πάρει και η ΕΠΣ Κοζάνης, κάτι που είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου.

Το συγκεκριμένο θέμα ανέδειξε κατ’ επανάληψη ο «Χ» με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις που υπήρχαν λόγω γραφειοκρατίας και λόγω της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, αφού η υπόθεση είχε «κολλήσει» (μετά από προσφυγή εταιρείας που συμμετείχε στο διαγωνισμό) στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι οι απινιδωτές θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί από τον Απρίλιο του 2019.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες και η επιμονή του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Γιώργου Μαργαρίτη και του καρδιολόγου Στάθη Κουλούρη, για να φτάσουμε στο σήμερα και να ξεκινήσει η εγκατάσταση των απινιδωτών που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τους πολίτες.

Που βρίσκονται οι πρώτοι απινιδωτές

Οι πρώτοι δέκα απινιδωτές παραδόθηκαν στο 18ο  Δημοτικό σχολείο Κοζάνης, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Πλατάνια» και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, στο 8ο Δημοτικό σχολείο Κοζάνης, στις κοινότητες Λευκοπηγής, Κερασιάς και Άρδασσας, στο Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης, στην κοινότητα Περδίκκα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, στον όμιλο αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Σε πρώτη φάση παραδόθηκαν οι απινιδωτές που θα βρίσκονται σε χώρους, όπως σχολεία, σύλλογοι και αθλητικοί χώροι, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθούν και σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το χάρτη που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως πλατείες, πάρκα και άλλοι χώροι δημόσιας συνάθροισης.

Η χωροθέτηση έγινε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της σύμβασης που είχε υπογραφεί με την Περιφέρεια, με μικρές αλλαγές σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Γιώργο Μαργαρίτη. «Δεν υπολόγισαν πως υπάρχουν δωρεές σε πολλές κοινότητες, οπότε δεν χρειάζεται να ξαναδώσουμε απινιδωτές, ενώ έβαλαν μέσα και μικρά χωριά, όπου δεν υπάρχουν κάτοικοι» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τους απινιδωτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω σύμβαση θα μείνει ανοιχτή, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μαργαρίτης, καθώς η Περιφέρεια εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την πρόταση που έγινε το Μάιο του 2022 από το «Χ», σύμφωνα με την οποία οι απινιδωτές στους εξωτερικούς χώρους θα βρίσκονται ασφαλισμένοι σε κουτί που θα ανοίγει με τετραψήφιο κωδικό, τον οποίο θα δίνει στο χρήστη το ΕΚΑΒ ή το 112, αντί κλειδιού.

Το αρχικό σχέδιο όριζε οι απινιδωτής να είναι κλειδωμένος σε κουτί και μόνο όσοι έχουν κάνει σεμινάρια πρώτων βοηθειών να έχουν το κλειδί. Ωστόσο, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μην βρίσκονται κοντά στο σημείο, σε περίπτωση ανάγκης, άνθρωποι που θα έχουν το κλειδί. Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με τον καρδιολόγο Στάθη Κουλούρη αναπτύσσεται εφαρμογή που θα ενημερώνει τους εθελοντές που βρίσκονται κοντά σε περιστατικό να σπεύδουν για βοήθεια.

Ο συντονισμός και η επιτήρηση των απινιδωτών θα γίνει από το ΕΚΑΒ. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει πάρει το όνομα του αδικοχαμένου Θωμά Γάκη, από τα Γρεβενά.

Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη για διπλασιασμό των απινιδωτών το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, ενώ υπάρχουν ήδη και 50 δωρεές. Όσον αφορά στο ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τους απινιδωτές σε περίπτωση ανάγκης έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με το ΕΚΑΒ για την εκπαίδευση εθελοντών που θα έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών που περιλαμβάνουν ΚΑΡΠΑ και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Οι εκπαιδεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες, ενώ 3000 είναι ο αριθμός των εκπαιδευμένων εθελοντών που απαιτείται για να είναι καλυμμένη ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία.

Το ιστορικό

Για την ιστορία να πούμε πως η απόφαση για την έγκριση δαπάνης πάρθηκε το 2018, η δημοπρασία του έργου έγινε το 2019, ενώ ακολούθησε σειρά προσφυγών και ενστάσεων με την υπόθεση να καταλήγει στο Εφετείο, όπου και ολοκληρώθηκε το δικαστικό σήριαλ στο τέλος του 2022.

Διευθυντής Καρδιολογικής Μαμάτσειου: Χρειαζόμαστε κύμα εθελοντισμού

Ο Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Μαμάτσειου Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, Στέλιος Λαμπρόπουλος τόνισε πως απαιτείται η δημιουργία δικτύου αυτόματων απινιδωτών σε κοινόχρηστους χώρους στην Περιφέρεια, ενώ ο αριθμός των απινιδωτών που χρειάζονται σύμφωνα με τον μέσο όρο της Κοπεγχάγης είναι μια συσκευή ανά χίλιους κατοίκους. Ο κ. Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε την πόλη της Δράμας ως «πρότυπο», η οποία έχει έναν απινιδωτή για κάθε 1.100 κατοίκους. Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τη δημιουργία κινητών καρδιολογικών μονάδων, όπως και η βελτίωση των δομών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. «Αυτό που χρειάζεται είναι η διάθεση προσφοράς και η κατάθεση ψυχής. Χρειάζεται ένα κύμα εθελοντισμού για να παρασύρει την καθημερινότητα όλων μας» τόνισε ο ίδιος.

Για «αγώνα δρόμου» μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μπούμε σε μια «νέα κουλτούρα», για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πότε και πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι απινιδωτές. «Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα ως κοινωνία. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως και μια ανθρώπινη ζωή αν σωθεί, είναι πολύ σημαντική αυτή η συνεισφορά» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια. Αυτή είναι και η κοινωνική παρέμβαση που μπορεί να κάνει η αυτοδιοίκηση. Δεν μπορούμε να λέμε πως θέλουμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό που ζει στην Ελληνική περιφέρεια εάν δεν δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό» τόνισε ο βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Αμανατίδης.

Θένια Βασιλειάδου-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση