Αισιοδοξία από το επίτευγμα της Λωξάντρας Λούκας, της πρώτης γυναίκας με σύνδρομο down, που θα συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο – Γνώριμη στην περιοχή από την εποχή που βρισκόταν εδώ με την μητέρα της Ελένη Δημοπούλου

3 Min Read

Αισιοδοξία προκαλεί το επίτευγμα μιας νέας γυναίκας με σύνδρομο Down που θα συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο.
Η νεαρή Λωξάντρα Λούκας, γνώριμη στην περιοχή από την εποχή που η μητέρα της ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, υπέγραψε με την πρώτη σκηνή της χώρας και θα λάβει μέρος στην παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.
Η νεαρή ηθοποιός, μέλος της Θεατρικής Ομάδας Εν Δυνάμει, με την υπογραφή αυτού του συμβολαίου ανοίγει το δρόμο για να συμπεριληφθούν σε ρεπερτόρια των κρατικών σκηνών άτομα με ειδικές δεξιότητες.
Την θυμόμαστε όλοι από την συμμετοχή της στην παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πως να ντύσετε έναν ελέφαντα» της Ελένης Ευθυμίου, αλλά και την παράσταση «προς τ’ άστρα» που ήταν μια δημιουργική σύμπραξη του θεατρικού εργαστηρίου «Το θέατρο αγαπάει τη διαφορετικότητα» που αγκαλιάζει παιδιά με νοητικές, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Αποθεραπείας- Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ. «Κιβωτός». Η παράσταση αναδείκνυε και διεκδικούσε το δικαίωμα όλων αδιακρίτως στη δημιουργία και την έκφραση.
Το βίντεο της ιστορικής στιγμής που η Λωξάντρα υπογράφει τη σύμβαση, κάνει το γύρο του διαδικτύου, με σχόλια που ξεχειλίζουν από θαυμασμό για τη νεαρή ηθοποιό και τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει.
Η μητέρα της, σκηνοθέτης Ελένη Δημοπούλου έγραψε:
«Αγαπημένες φίλες και αγαπημένοι φίλοι, από χθες λαμβάνουμε μηνύματα, τηλεφωνήματα και εισπράττουμε την επιβράβευσή σας για αυτό που έχει καταφέρει η Λωξάνδρα μας. Εμείς, όμως, τέτοιες “μεγάλες” μέρες που σημαδεύουν τη ζωή μας και μας γεμίζουν συγκίνηση και ελπίδα, σκεφτόμαστε όλες και όλους εσάς. Εσάς που της επιτρέψατε να μην περισσεύει, να μην νιώθει μόνη και απροστάτευτη. Εμείς οι γονείς της και τα αδέλφια της, νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για κάθε μία και κάθε έναν από εσάς που την εντάξετε, έστω και λίγο, στη ζωή σας, με όποιον τρόπο μπορούσατε. Όσο κι αν θέλαμε εμείς, η οικογένειά της, δεν θα μπορούσαμε να της δείξουμε τον μεγάλο ΚΟΣΜΟ, όπου ανήκουμε όλες και όλοι αν δεν την συμπεριλαμβάνατε στη ζωή σας.
Έγινε γιατί της το επιτρέψατε. Ευχαριστούμε για όλες τις ευχές και την αγάπη που δεχόμαστε εκ μέρους της Λωξάντρα και σας τις επιστρέφουμε με ευγνωμοσύνη».

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση