Αισιοδοξία για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 21-27

3 Min Read

«Πανηγυρική» εκδήλωση για το κλείσιμο του προγράμματος 14-20

Ο απολογισμός του προγράμματος ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας της περιόδου 2014-2020 πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κοζάνη παρουσία αυτοδιοικητικών και φορέων. Το κύριο μήνυμα που έστειλαν τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας όσο και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ήταν ότι δεν χάθηκε «ούτε ένα ευρώ» από το πρόγραμμα και ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο μεταφέρεται περίπου το 20% των έργων σε αντίθεση με το 7% της αντίστοιχης περιόδου που ολοκληρώνεται.

- Advertisement -

«Η ολοκλήρωση του Προγράμματος βρίσκει τη Δυτική Μακεδονία να έχει απορροφήσει το σύνολο των κονδυλίων κάτι που επετεύχθη μετά από επίπονη προσπάθεια και έναν αγώνα δρόμου που κάναμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Στην αρχή το πρόγραμμα ήταν μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά κινητοποιήσαμε με την Ειδική Υπηρεσία συνεργάτες, φορείς και δικαιούχους και ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε πράξεις υποδομών, επιχειρηματικότητας, περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας, τουριστικής ανάπτυξης, ανάδειξης πολιτισμού, μεταφορές, υγεία κ.α. Για κάθε άξονα παρουσιάστηκαν μερικά εμβληματικά έργα όπως οι μελέτες για την έρευνα και ανάπτυξη του ΕΚΕΤΑ, η πιλοτική μονάδα ΣΥΘΗΑ στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, προστασίας περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, αναβάθμισης ψηφιακών υπηρεσιών δημοτικών και δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ένα από τα εμβληματικά έργα στον άξονα μεταφορών είναι η σήραγγα της Κλεισούρας και στον άξονα της παιδείας η κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης στην ΖΕΠ. Στην υγεία η νέα πτέρυγα του «Μποδοσάκειου» και η προμήθεια των 14 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Με τη σειρά του ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Γιάννης Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους συνεργάτες και όλους όσους συνέβαλλαν στο να κλείσει το πρόγραμμα με επιτυχία και τόνισε πως καταβλήθηκε μια τιτάνια προσπάθεια και ένας αγώνας δρόμου που φαινόταν δύσκολος να διανυθεί. «Καταφέραμε με συστηματικό τρόπο να πέτυχουμε τους στόχους μας και έχουμε παρακαταθήκη για την επόμενη προγραμματική 2021 – 2027 σημαντικά έργα που μεταφέρουμε. Έχουμε ήδη εκδώσει για τη νέα περίοδο περίπου 20 προσκλήσεις με έμφαση στα συνεχιζόμενα έργα του κοινωνικού ταμείου, προκειμένου να μην υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η χρηματοδότηση των μισθοδοσιών  των δομών στήριξης και προχωρούμε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με γοργούς ρυθμούς ανάλογους με αυτούς που κλείσαμε αυτή την περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του «Χ» για το αν υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει το τρέχον πρόγραμμα ζητήματα μη απορροφητικότητας όπως το προηγούμενο, απάντησε πως λόγω του ότι περίπου 20% των έργων της προηγούμενης περιόδους έχουμε μεταφερθεί στη νέα «μας δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε το ίδιο θέμα» ανέφερε.

Σωκράτης Μουτίδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση