Αισιοδοξία για την σταθερότητα και πτωτική τάση των κρουσμάτων στην Δυτική Μακεδονία-Απομακρύνεται ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού από τα μινκ στον άνθρωπο, «λοκνταουν» στην δομή προσφύγων του Βελβεντού για δεκαπέντε μέρες

4 Min Read

Σταθερότητα και ελαφρώς πτωτική τάση δείχνουν τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ για την ΠΕ Κοζάνης, αλλά και γενικά στην Δυτική Μακεδονία, όπως είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Ο κ. Κασαπίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω πτώση των κρουσμάτων που, όπως διαπιστώνεται, από τα rapid tests που γίνονται καθημερινά σε όλη την Δυτική Μακεδονία υπάρχει σταθερότητα.

Ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προσπαθεί να ενισχύσει με κάθε τρόπο τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Γι’ αυτό και έχουν παραγγελθεί 5000 τεστ με δαπάνη της Περιφέρειας, καθώς και με συνεργασία των ιατρικών συλλόγων θα διατεθούν γιατροί στα σημεία ελέγχου, προκειμένου να δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις.

Επίσης ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως η Περιφέρεια, αν και δεν είναι αρμοδιότητά της, προσπαθεί να πιέσει τους εμπλεκόμενους για να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης.

19 θετικοί εργαζόμενοι σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων

Τα αποτελέσματα των rapid tests που έγιναν από τον ΕΟΔΥ σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες εκτροφείων, έδειξαν πως τρεις εργαζόμενοι φάρμας στα Γρεβενά είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Θα ακολουθήσει η διενέργεια και μοριακού τεστ για να επιβεβαιωθούν ή όχι τα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύνολο 55 τεστ, τα τρία ήταν θετικά.

Όσον αφορά στο θέμα μετάλλαξης του ιού από τα μινκ στον άνθρωπο, έχουν αποσταλεί νέα δείγματα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και αναμένονται τα αποτελέσματα. Τα πρώτα αποτελέσματα από τα γονιδιώματα που είχαν αποσταλεί με τα πρώτα κρούσματα πριν μέρες, ήταν αρνητικά και δεν έδειξαν μετάλλαξη του ιού. Το βέβαιο είναι πως μετάλλαξη τύπου Δανίας δεν υπάρχει παρά μόνο μικρομεταλλάξεις σε άλλα σημεία του γονιδιώματος, κάτι που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν φυσιολογικό φαινόμενο και δεν προκαλούν ανησυχία. Σε εξέλιξη είναι η συγκέντρωση ικανού αριθμού δειγμάτων, ώστε να είναι στατιστικά σωστό το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Rapid tests έγιναν και στην Καστοριά σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες εκτροφείων γουνοφόρων ζώων. Συνολικά έγιναν 60 τεστ. εκ των οποίων ένα ήταν θετικό σε εργαζόμενο φάρμας. Επίσης έγιναν και 97 τεστ σε ανθρώπους που διατηρούν ξηραντήρια και βρέθηκαν τέσσερις θετικοί στον κορωνοϊό. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι είναι σε φάρμες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τα πρώτα κρούσματα πριν δεκαπέντε μέρες.

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σωκράτης Ηλιάδης, μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 300 τεστ και έχουν βρεθεί 19 θετικοί σε κορωνοϊό.

«Λοκντάουν» στην δομή προσφύγων του Βελβεντού για δεκαπέντε μέρες

Όπως ανακοίνωσε ο Συντονιστής του ΕΟΔΥ στην Δυτική Μακεδονία Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, η δομή ανηλίκων στο Βελβεντό (που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο με έλεγχο ΜΚΟ), θα βρίσκεται σε «λοκντάουν» για δεκαπέντε μέρες λόγω κρουσμάτων. Όπως πρόσθεσε γίνονται διπλά τεστ στους εργαζόμενους που μετακινούνται, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη εξάπλωση.

Στη  διάθεση του νοσοκομείου οι ιδιώτες γιατροί

Στην ιατρική κάλυψη των 10 συν 10 κλινών που έχουν προσφερθεί από την κλινική Euromedica της Κοζάνης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χ. Τσεβεκίδης, τονίζοντας ότι υπάρχει προσφορά των ιδιωτών γιατρών της περιοχής.

Προσφορά ιδιωτών γιατρών υπήρξε, όπως είπε, και για την ενίσχυση του Μαμάτσειου που προς το παρόν δεν χρειάστηκε, αλλά και για την ενίσχυση των μονάδων του ΕΟΔΥ με εθελοντές που θα συνδράμουν στην ιχνηλάτηση.

Μοιραστείτε την είδηση