Αισιοδοξία την Ακρινή μετά την απόφαση του ΣτΕ. Σε εξέλιξη το άτυπο δημοψήφισμα

6 Min Read

Ομαλά και χωρίς προβλήματα κυλά η εκλογική διαδικασία στην Ακρινή Κοζάνης, η οποία σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, αποφασίζει σε άτυπο δημοψήφισμα αν θα επιλέξει να συνεχίσει την διεκδίκηση της μετεγκατάστασης ή την εναλλακτική πρόταση «Παπαθανάση». Η διαδικασία γίνεται στην «σκιά» της απόφασης του ΣτΕ που έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου και δικαιώνει τους κατοίκους που προσέφυγαν κατά την πολιτείας για την μη εφαρμογή του νόμου περί μετεγκατάστασης του χωριού έως τον Μάρτιο 2021.

- Advertisement -

Από το πρωί της Κυριακής η προσέλευση στο «Πολύκεντρο» που γίνεται η διαδικασία είναι αυξημένη, με τους Ακρινιώτες που μένουν στο χωριό και πολλούς που μένουν σε άλλες περιοχές να σπεύδουν να ψηφίζουν. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό περίπου μια ώρα αργότερα.

 

Καζαντσίδης: διαταράχθηκε η συνοχή της τοπικής κοινωνίας για το δίκαιο αίτημα της μετεγκατάστασης

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής Χάρης Καζαντσίδης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την θετική, για τους κατοίκους, απόφαση του ΣτΕ και επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή η θέση του ήταν να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα μετά την έκδοση της απόφασης. «Το άτυπο δημοψήφισμα ουσιαστικά προκλήθηκε από τους τρεις τοπικούς συμβούλους. Σήμερα όμως θα δούμε το τι πραγματικά θέλει ο κόσμος και θα στείλει και το μήνυμα στα Κυβερνητικά στελέχη που έχουν ευθύνες μαζί με αυτοδιοικητικούς, γιατί ενώ γνώριζαν ότι έχουμε σε εκκρεμότητα την απόφαση πίεσαν για την εναλλακτική πρόταση και διατάραξαν την συνοχή της μικρής τοπικής κοινωνίας» είπε ο κ. Καζαντσίδης.

 

Πουτακίδης: φάνηκε καθαρά πως κάποιοι βιάστηκαν

Δικαιωμένος από την απόφαση του ΣτΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για όσους βιάστηκαν να κλείσουν γρήγορα το θέμα χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα του ΣτΕ.

«Η απόφαση του ΣτΕ μας ξάφνιασε ευχάριστα και σε συνδυασμό με το σημερινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πιστεύουμε πως θα είναι υπέρ της μετεγκατάστασης θα φτάσουμε πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο που είναι η μετεγκατάσταση του χωριού. Περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης που θα περιγράφει τι πρέπει να κάνει η πολιτεία και εμείς για να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος που ορίζει τη μετεγκατάσταση και να κλείσει επιτέλους αυτή η πληγή που είναι ανοιχτή 15 χρόνια τώρα» ανέφερε ο κ. Πουτακιδης.

 

Πουτογλίδης: Δημοψήφισμα στην σκιά του ΣτΕ θα φέρει «κρύο» αποτέλεσμα

Τη δυσαρέσκειά του για την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ στο «παρά πέντε» του άυτπου δημοψηφίσματος, εξέφρασε το μελός του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής Μπάμπης Πουτογλίδης. Ο ίδιος μίλησε για «βαρύ κλίμα» και το βράδυ του Σαββάτου είχε προτείνει να αναβληθεί η διαδικασία μέχρι να αναλυθεί η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ. «Αναμένουνε να πάρουμε την απόφαση καθαρογραμμένη τις επόμενες μέρες για να δούμε τι προβλέπει και σε τι δεσμεύει την πολιτεία να κάνει. Θεωρώ ότι αφήνει σκιά στο σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα προκαλέσει ένα «κρύο» αποτέλεσμα. Αν η απόφαση περιγράφει κάτι δεσμευτικό τότε οφείλει η πολιτεία να το πράξει άμεσα, όμως αν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο τότε προφανώς και θα επηρεάζει την κρίση των συμπολιτών μας» ανέφερε ο κ. Πουτογλίδης.

 

Φλώρος: Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω ενέργειες

Περίπου στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής, την Ακρινή επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Μάρκος Φλώρος. Ο κ. Φλώρος σε δηλώσεις του είπε πως το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ είναι καθοριστικό για τα μετέπειτα βήματα. «Αυτό που ακούσαμε και το μόνο που ξέρουμε είναι πως το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων. Από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε το δια ταύτα και τι περιγράφει το σκεπτικό. Πριν δούμε την απόφαση δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη. Όταν το ΣτΕ δέχεται την προσφυγή προφανώς και είναι κάτι θετικό για την κοινότητα. Συνήθως οι αποφάσεις αυτές παραπέμπουν στη συνέχεια σε υπουργεία και στην Κυβέρνηση για να παρθούν μέτρα ή να εκδοθούν νέοι νόμοι. Ουσιαστικά η απόφαση ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω ενέργειες και πιστεύω πως μετά από την σημερινή ψηφοφορία θα συνεκτιμηθούν όλα αυτά» είπε ο κ. Φλώρος.

 

Κουζιάκης: Ο κ. Μαλούτας παρασύρθηκε θέλοντας να στηρίξει Κυβερνητικές επιλογές

Ευθύνες σε Κυβέρνηση και στον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, επέρριψε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χάρης Κουζιάκης. Ο κ. Κουζιάκης μιλώντας στον «Χ» είπε πως η ευθύνη όσων βιάστηκαν να μπουν σε αυτή την διαδικασία οι κάτοικοι είναι ξεκάθαρη. «Η αλήθεια είναι πως είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι έχουν ευθύνη που βιάστηκαν και μπήκαν σε χωράφια άλλων και κάποιοι, όπως ο δήμαρχος Κοζάνης, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τελειωμένη υπόθεση την μετεγκατάσταση της Ακρινής και είχε πει πως ο νόμος δεν υφίσταται. Τώρα έρχονται να διαψευστούν πανηγυρικά και να λάβουν την απάντηση για την βεβιασμένη κίνηση τους. Δεν θα πρέπει να διχάζουμε τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς ο κ Μαλούτας παρασύρθηκε θέλοντας να στηρίξει κυβερνητικές επιλογές και αυτό δημιούργησε ένταση και διχασμό στο χωριό» ανέφερε ο κ. Κουζιάκης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση