Την έντονη αντίθεσή τους στα σχέδια μεταφοράς των παλαιοντολογικών ευρημάτων και τη δημιουργία Κέντρου Παλαιοντολογίας εκτός Μηλιάς εκφράζουν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς του Δημοτικού Διαμερίσματος Μηλιάς, Γρεβενών. Σε επιστολή που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών και την οποία υπογράφουν πρώην αιρετοί και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, ζητείται η δημιουργία του Κέντρου στην περιοχή της Μηλιάς, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Στην επιστολή αναφέρονται οι μοναδικές παλαιοντολογικές ανακαλύψεις της περιοχής, οι οποίες έχουν καταγραφεί ως παγκόσμιας σημασίας: το 1996 εντοπίστηκαν τα απολιθώματα του προϊστορικού μαμούθ Mammut borsoni ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών, ενώ το 2007 ανακαλύφθηκαν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μέτρων, οι οποίοι και καταχωρήθηκαν στο βιβλίο Guinness. Τα ευρήματα φιλοξενούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η περιοχή έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως σημαντικό σημείο για την παλαιοντολογία και το Μουσείο της Μηλιάς εντάχθηκε το 2021 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Παράλληλα, έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες για τη δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Παλαιοντολογίας στη Μηλιά, με κόστος περίπου 450.000 ευρώ, που θα περιλαμβάνει χώρους έρευνας, συντήρησης, εκπαίδευσης και φιλοξενίας επιστημόνων και επισκεπτών.
Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες μεταφοράς του Μουσείου και των ευρημάτων στην πόλη των Γρεβενών ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’90, χωρίς να υπάρχει επιστημονική μελέτη ή συναίνεση της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Όπως τονίζουν, «τέτοιες κινήσεις υποβαθμίζουν τη Μηλιά, που εδώ και 28 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την παλαιοντολογία παγκοσμίως».
Στην ανακοίνωσή τους, ζητούν:
- Να ανασταλούν οι διαδικασίες μεταφοράς.
- Να τηρηθούν οι αρχικοί σχεδιασμοί για τη δημιουργία του Κέντρου στη Μηλιά.
- Να αξιοποιηθούν οι ήδη διαθέσιμες μελέτες και οι επενδύσεις που έχουν γίνει για το υπάρχον Μουσείο.
- «Η Μηλιά έχει καθιερωθεί στον παγκόσμιο χάρτη της παλαιοντολογικής επιστήμης και μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην έρευνα, την εκπαίδευση και τον τουρισμό, μόνο εάν στηριχθεί και αναβαθμιστεί το έργο που ξεκίνησε εδώ», καταλήγουν.
Την αναφορά υπέγραψαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης, Νίκος Έξαρχος, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, ενώ συνυπογράφουν πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των κοινοτήτων του πρώην Δήμου Ηρακλεωτών.