Ακατανόητο το αίτημα Καρυπίδη λέει η WWF για την παράταση λειτουργίας των μονάδων

2 Min Read

Ακατανόητο θεωρεί η WWF Ελλάδας το αίτημα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη να ζητήσει από την Κομισιόν παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς, λόγω του ενεργειακού σχεδιασμού και των τηλεθερμάνσεων.
Ο υπεύθυνος της WWF για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή Νίκος Μάντζαρης λέει ότι το αίτημα δεν έχει καμία βάση και δεν λαμβάνει υπόψη την κοινοτική νομοθεσία. «Οι δύο ΑΗΣ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και οι λόγοι έχει να κάνουν με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια, όπως η ισχύς κλπ. Επομένως οι λόγοι άρνησης είναι πολύ καθαροί» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μάντζαρης θεωρεί ότι το αίτημα που τίθεται από την Περιφέρεια, δεν φέρνει κάτι καινούργιο, ενώ εξακολουθούν να είναι σε ισχύ οι απορριπτικοί λόγοι.
«Αυτό που μου φαίνεται πιο παράξενο είναι ότι κανείς δεν μιλά για τις εκπομπές των σταθμών. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου εκπέμπει έως 7,5 φορές παραπάνω διοξείδιο του θείου από τα επιτρεπόμενα όρια που πέρασαν αυτές τις μέρες, ενώ ο ΑΗΣ Καρδιάς, ανάλογα με το για ποια μονάδα μιλάμε, έως και 30 φορές παραπάνω μικροσωματίδιο» τονίζει ο κ. Μάντζαρης και επισημαίνει πως ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίσουν είναι να αναβαθμιστούν για να πληρούν τα κριτήρια.
«Δεν ξέρω αν είναι επίσημο αίτημα ή αν πρόκειται για μια επιστολή, πάντως δεν είναι λογικό να υπάρχει θετική απάντηση, εφόσον δεν υπάρχει νέο δεδομένο» καταλήγει ο κ. Μάντζαρης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση