Τη συνέχιση του αγώνα τους για μετεγκατάσταση επέλεξαν οι κάτοικοι της Ακρινής, στο άτυπο δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, απέρριψαν την εναλλακτική πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία τους είχε ξεκαθαρίσει δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και Κυβερνητικών Βουλευτών πως το θέμα «μετεγκατάσταση» δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι της συζήτησης, παρότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή όριζε ξεκάθαρα πως η Ακρινή έπρεπε να έχει μετεγκατασταθεί έως τις 31 Μαρτίου 2021.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο νόμο, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής και ο Πρόεδρος του Κώστας Πουτακίδης, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Απρίλιο του ίδιου έτους κατά του υπουργείου Ενέργειας, της ΔΕΗ και των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για «παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας». Το ΣτΕ μετά από τρεις αναβολές, συνεδρίασε πριν λίγους μήνες και στις 29 Νοεμβρίου οριστικοποίησε την απόφασή του.
Το αποτέλεσμα αυτής ήρθε λίγες ώρες πριν το διενέργεια του άτυπου δημοψηφίσματος και έκρινε «δεκτή» την προσφυγή των κατοίκων δικαιώνοντας τον αγώνα τους. Όλα τα βλέμματα τώρα, είναι στραμμένα προς τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση, προκειμένου να πάρουν το σκεπτικό στα χέρια τους, να αξιολογηθεί και να μελετηθεί για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.
Η δημοσιοποίηση της απόφασης το Σάββατο στις 9 το βράδυ, προκάλεσε ενθουσιασμό σε όσους υποστηρίζουν αναφανδόν την μετέγκατασταση και αμηχανία σε αυτούς που είναι υπέρ της εναλλακτικής πρότασης. Μάλιστα οι δεύτεροι, αναρωτιούνται πόσο «τυχαία» ήταν δημοσιοποίηση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή αφού, όπως είπαν, αναμφισβήτητα επηρεάστηκε η κρίση των κατοίκων, οι οποίοι επέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία «μετεγκατάσταση» και όχι «εναλλακτικό σχέδιο».
Τα αποτελέσματα του άτυπου δημοψηφίσματος
670 πολίτες από τους συνολικά 1394 εγγεγραμμένους στον τελευταίο εκλογικό κατάλογο της Ακρινής, έσπευσαν στο Πολύκεντρο για να ψηφίσουν. Αρκετοί ήταν και ετεροδημότες από κοντινές περιοχές, κυρίως από Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στην διαδικασία. Με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι της Ακρινής αποφάσισαν, να επιλέξουν την συνέχιση του αγώνα τους για την μετεγκατάσταση έναντι του εναλλακτικού σχεδίου που τους πρότεινε η Κυβέρνηση.
Οι κάλπες έδειξαν πως 466 ψήφισαν την «μετεγκατάσταση» έναντι 164 που ψήφισαν «εναλλακτικό σχέδιο». Στις κάλπες βρέθηκαν 7 άκυρα ψηφοδέλτια και 3 λευκά.
Να σημειωθεί πως στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαν ψηφίσει 907 πολίτες. Συνεπώς ο αριθμός των ψηφοφόρων στο άτυπο δημοψήφισμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί μικρός ή μη αντιπροσωπευτικός.
Τις επόμενες μέρες το Τοπικό Συμβούλιο Ακρινής θα συντάξει το πρακτικό που θα αποστείλει στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια το Σώμα σε συνεδρίασή του θα επικυρώσει το αποτέλεσμα.
Μαλούτας: το ζητούμενο είναι να βρούμε την Κυβέρνηση που θα υλοποιήσει αυτή την απόφαση
Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ για το θέμα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας που στήριξε ο Δήμος Κοζάνης. Ωστόσο με τον τρόπο του, άφησε να εννοηθεί πως οι κάτοικοι της Ακρινής θα πρέπει να αναζητήσουν τώρα συμμάχους για τα επόμενα βήματά τους. «Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την επιλογή τους σε ότι αφορά το μέλλον του οικισμού. Εμείς θα σεβαστούμε την απόφασή τους και θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή που επιβάλλει το αποτέλεσμα. Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους, το ζητούμενο είναι να βρούμε την Κυβέρνηση που θα υλοποιήσει αυτή την απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην απόφαση του ΣτΕ, απέφυγε να την σχολιάσει πριν δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό και πριν δει το αίτημα αυτώ που προσέφυγαν προς το ΣτΕ, αίτημα που όπως είπε «δεν έχω δει ποτέ»
Καζαντσίδης: διαταράχθηκε η συνοχή της τοπικής κοινωνίας για το δίκαιο αίτημα της μετεγκατάστασης
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής Χάρης Καζαντσίδης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την θετική, για τους κατοίκους, απόφαση του ΣτΕ και επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή η θέση του ήταν να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, μετά την έκδοση της απόφασης. «Το άτυπο δημοψήφισμα ουσιαστικά προκλήθηκε από τρεις τοπικούς συμβούλους. Είδαμε πλέον τι πραγματικά θέλει ο κόσμος και έστειλε το μήνυμα προς τα Κυβερνητικά στελέχη που έχουν ευθύνες μαζί με αυτοδιοικητικούς, γιατί ενώ γνώριζαν ότι έχουμε σε εκκρεμότητα την απόφαση του ΣτΕ πίεσαν για την εναλλακτική πρόταση και διατάραξαν την συνοχή της μικρής τοπικής κοινωνίας» είπε ο κ. Καζαντσίδης.
Πουτακίδης: φάνηκε καθαρά πως κάποιοι βιάστηκαν
Δικαιωμένος από την απόφαση του ΣτΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για όσους βιάστηκαν να κλείσουν γρήγορα το θέμα χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα. «Η απόφαση του ΣτΕ μας ξάφνιασε ευχάριστα και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα φτάσουμε πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο που είναι η μετεγκατάσταση του χωριού. Περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης που θα περιγράφει τι πρέπει να κάνει η πολιτεία και εμείς για να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος που ορίζει τη μετεγκατάσταση και να κλείσει επιτέλους αυτή η πληγή που είναι ανοιχτή 15 χρόνια τώρα» ανέφερε ο κ. Πουτακιδης.
Πουτογλίδης: Δημοψήφισμα στην σκιά του ΣτΕ
Τη δυσαρέσκειά του για την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ στο «παρά πέντε» του άτυπου δημοψηφίσματος, εξέφρασε το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής Μπάμπης Πουτογλίδης. Ο ίδιος μίλησε για «βαρύ κλίμα» και το βράδυ του Σαββάτου είχε προτείνει να αναβληθεί η διαδικασία μέχρι να αναλυθεί η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ. «Αναμένουνε να πάρουμε την απόφαση καθαρογραμμένη τις επόμενες μέρες για να δούμε τι προβλέπει και σε τι δεσμεύει την πολιτεία να κάνει. Θεωρώ ότι αφήνει σκιά στο σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αν η απόφαση περιγράφει κάτι δεσμευτικό τότε οφείλει η πολιτεία να το πράξει άμεσα, όμως αν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο τότε προφανώς και θα επηρεάζει την κρίση των συμπολιτών μας» ανέφερε ο κ. Πουτογλίδης.
Σωκράτης Μουτίδης