Ακριβότερος αλλά ανάρπαστος ο φετινός οβελίας

6 Min Read

Αύξηση 10% στην τιμή σε σχέση με πέρυσι 

Μπορεί η ακρίβεια να «σαρώνει» τα ελληνικά νοικοκυριά και η τιμή του οβελία φέτος να είναι υψηλότερη από την περσινή, ωστόσο ο παραδοσιακός πασχαλινός οβελίας έγινε ανάρπαστος στην Κοζάνη. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Κοζάνης, Μάκης Γκιάτας, μιλώντας στο «Χ», φέτος υπάρχει μια μικρή αύξηση στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού, λόγω και της γενικότερης ακρίβειας, ωστόσο τα δύο αυτά είδη έχουν σχεδόν εξαντληθεί. «Εγώ προσωπικά δεν έχω ούτε ένα κιλό αρνί και κατσίκι, έχουν τελειώσει. Η αγορά έξω έχει μετρημένα κομμάτια και εγώ σαν μαγαζί δεν έχω τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συνέβη επειδή ο κόσμος ήταν προνοητικός και φρόντισε να κάνει από νωρίς τις παραγγελίες του, ενώ και τα κρεοπωλεία κινήθηκαν πιο συντηρητικά φέτος, καθώς τα κομμάτια ήταν λίγα.

Οι τιμές φέτος για το αρνί και το κατσίκι είναι «τσιμπημένες» και κυμαίνονται γύρω στα 15,00 με 15,50 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με πέρυσι, όταν οι τιμές κυμαίνονταν στα 13,50 με 14,00 ευρώ. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα, οφείλεται στη ζήτηση που είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, καθώς φέτος δεν υπήρχαν αρκετά κομμάτια. Οι λόγοι είναι πολλαπλοί: το Καθολικό Πάσχα, η πανώλη των αιγοπροβάτων, αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Λάρισα, όπου πολλοί στάβλοι με αρνιά και πρόβατα καταστράφηκαν και οι κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν τις απώλειες. «Πέρυσι σφάχτηκαν 750.000 κομμάτια σε όλη την Ελλάδα και φέτος μόλις 450.000. Είμαστε 300.000 λιγότερα από πέρυσι» υπογράμμισε.

Ο κόσμος της Κοζάνης, εκτός από αρνί και κατσίκι, δείχνει έντονο ενδιαφέρον και για τα συνοδευτικά της σούβλας και του πασχαλινού τραπεζιού: το κοκορέτσι, τα χοιρινά σουβλάκια και αυτά από κοτόπουλο, το κοντοσούβλι, τα μπιφτέκια και τα σουτζουκάκια. Η μαγειρίτσα δεν λείπει από σχεδόν κανένα σπίτι, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου, οι παλαιότεροι Κοζανίτες παραμένουν πιστοί και σε παραδοσιακές συνταγές όπως τα μπουμπάρια και το τσιτσιλάτο. Φέτος, ιδιαίτερη προτίμηση εκδηλώθηκε και για το αρνίσιο κεμπάπ που ψήνεται επίσης στη σούβλα.

Ο κ. Γκιάτας επεσήμανε πως οι πελάτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη τους και να προτιμούν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία της γειτονιάς από τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων. «Όταν ένα κρεοπωλείο πουλάει με 15 ευρώ το κιλό και ένα σούπερ μάρκετ με 12, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει το γιατί είναι πιο φθηνό. Υπάρχουν κατηγορίες. Άλλο το αρνάκι γάλακτος, που είναι 45 ημερών και μέχρι τότε πίνει μόνο γάλα, και άλλο το αρνάκι που τρώει τροφή και είναι δύο μηνών. Αυτό για μένα έχει δέκα ευρώ. Αν είχα τέτοια αρνάκια, τόσο θα τα πουλούσα, αλλά δεν τα βάζω στο μαγαζί μου γιατί δεν είναι ποιοτικά. Εκεί μπερδεύεται ο κόσμος όταν βλέπει ότι τα σούπερ μάρκετ πουλάνε πιο φθηνά. Το γιατί είναι πιο φθηνά πρέπει να σκέφτονται. Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Γνωρίζει ο κόσμος ότι στα παραδοσιακά κρεοπωλεία θα βρει την ποιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε πως σχεδόν το 100% των προϊόντων στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Κοζάνης είναι τοπικής παραγωγής. «Είναι ντόπια τα κρέατα, από χωριά της Κοζάνης. Έχουμε επάρκεια στην περιοχή. Ίσα ίσα, στέλνουμε από τα σφαγεία και στην Ιταλία για το Καθολικό Πάσχα, όπως και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές». Όπως σημείωσε, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η προσωπική σχέση με τον πελάτη. «Το κρεοπωλείο έχει να κάνει με την επαφή. Τους πελάτες μας τους έχουμε 365 μέρες τον χρόνο, τους ξέρουμε με τα ονόματά τους. Υπάρχει εμπιστοσύνη, την οποία δεν εκμεταλλευόμαστε. Αυτό που θα πληρώσει, αυτό είναι που θα πάρει». Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και ο κόσμος θα παραλάβει τις παραγγελίες του. 

Ο κ. Γκιάτας αναφέρθηκε και στις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κρεοπωλών, σημειώνοντας πως η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα που τους ταλανίζει. Όπως ανέφερε, οι σημαντικότερες αυξήσεις έχουν καταγραφεί στο ρεύμα και στα καύσιμα, ενώ πρόσθεσε πως και η φορολογία αποτελεί επιπλέον βάρος, με την εφορία να έχει βάλει πλαφόν σε όλους τους επαγγελματίες. «Όλα τα έξοδα έχουν ανέβει, αυτό είναι το μεγαλύτερο μας ζόρι. Το βασικό μας εργαλείο είναι τα ψυγεία. Ξοδεύουμε ρεύμα. Όταν ανεβαίνει το ρεύμα, ανεβαίνει και το δικό μας κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξήγησε δε πως τα περιθώρια κέρδους είναι οριακά. «Οι τιμές που ανέφερα είναι ενδεικτικές της κατάστασης, καθώς έχουμε μόνο ένα 5-6% κέρδος, όσο και αν ακούγεται παράλογο. Δεν μπορούσαμε να ανεβάσουμε τις τιμές εκεί που θα θέλαμε γιατί σκεφτόμαστε τον καταναλωτή και έχουμε προσωπική επαφή μαζί του».

Κατέληξε δίνοντας τις ευχές του για τις άγιες μέρες του Πάσχα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στήριξης στην τοπική αγορά. «Είναι μια αλυσίδα. Ένας κρεοπώλης στηρίζει έναν κτηνοτρόφο, ένας κτηνοτρόφος έναν γεωργό κ.ο.κ. Αν θέλουμε να πηγαίνουν όλα καλά, αυτή η αλυσίδα πρέπει να παραμείνει και να μη σπάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση