Αλ. Χαρίτσης: Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο η απολιγνιτοποίηση- Επαφές με φορείς της περιοχής

4 Min Read

Στην Κοζάνη βρέθηκε τη Δευτέρα ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είχε συναντήσεις με φορείς της περιοχής ενώ ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στο Άλσος, σε μια συζήτηση  για την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία.

 Στο ΕΒΕ Κοζάνης

- Advertisement -

Ο κ. Χαρίτσης σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο  Γιάννη Μητλιάγκα και τα μέλη του Επιμελητηρίου άκουσε  τα προβλήματα των συλλόγων και σωματείων και εστίασε στην κρίση του πληθωρισμού που οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης.

Αναφέρθηκε στην  ακρίβεια και στο ενεργειακό κόστος που βαραίνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτείνοντας αναγκαία παρέμβαση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ( ΕΦΚ ).

Επίσης αναφέρθηκε στην περιοχή που αντιμετωπίζει κρίσιμα και ζωτικά προβλήματα αναφορικά με την βίαιη  απολιγνητοποίηση, που ξεκίνησε χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης καθώς και στο γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με τις χρηματοδοτήσεις καθώς ουσιαστικά αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος γνωστοποίησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αναγκαιότητα σημαντικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, τονίζοντας ταυτόχρονα πως έφτασε η ώρα ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος της χώρας στο πεδίο συγκλίσεων και συνεργασιών για σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση και την πορεία της χώρας, τονίζοντας πως το σύνθημα Νέα Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στις πραγματικές  απαιτήσεις των πολιτών της χώρας. 

Στη συζήτηση υπήρξε  μνεία στον αποκλεισμό πρόσβασης πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη δανειοδότηση αλλά και χρηματοδότηση επιδοτούμενων προγραμμάτων. Τέλος τέθηκε το σημαντικό και διαρκώς διογκούμενο ζήτημα της παράνομης εργασίας, γεγονός που ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητήθηκε η ενίσχυση των ελέγχων προς την κατεύθυνση αυτή

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ Μητλιάγκας αναφέρθηκε  στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, στην απολιγνητοποίηση αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε ότι όλες οι παρεμβάσεις  χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και διαρκούς επικαιροποίησης λόγω της συνεχούς αλλαγής στα δεδομένα της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ζητήθηκε η περεταίρω μείωση της φορολογίας και του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και παράλληλα τέθηκε η αναγκαιότητα γενναίας αύξησης του ορίου στο ακατάσχετο λογαριασμό λόγω του διαρκώς αυξανόμενου  κόστους διαβίωσης.

Πρότεινε στη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης να λειτουργήσουν όλοι οι μηχανισμοί για την στήριξη των επιχειρήσεων όπως η ενεργοποίηση Εθνικού Εγγυοδοτικού Μηχανισμού Μετάβασης καθώς και να ενεργοποιηθεί  το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που σχετίζεται με το καθεστώς των μικροπιστώσεων Τέλος ζητήθηκε η ενεργοποίηση και  η επιδότηση του virtual net metering γα τοπικές επιχειρήσεις, αλλά  και η ενεργοποίηση ενός διαρκούς  Εξοικονομώ – Αυτονομώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σκοπό την τόνωση της τοπικής αγοράς. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να  δημιουργηθεί ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων για ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους ως μείγμα συνδυαστικών παρεμβάσεων δανεισμού αλλά και επιδοτήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο Δήμο Κοζάνης

Ο κ. Χαρίτσης επισκέφθηκε το Δημαρχείο Κοζάνης και το Λάζαρο Μαλούτα, συνοδευόμενος από τη βουλευτή Π.Ε. Κοζανης Καλλιόπη Βέττα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Μελετών, Νούλα Τουμπουλίδου, η  αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Ελπίδα Κουϊμτζιδου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Ουδετερότητας και Απολιγνιτοποίησης, Λάκης Γκούμας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, έγινε μια ανασκόπηση σε ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεδομένης  της θητείας του κ. Χαρίτση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, εκτεταμένα συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στη δίκαιη μετάβαση, την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις προσκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή.

Μοιραστείτε την είδηση