Αλ. Τσίπρας για την απολιγνιτοποίηση: Πυροτέχνημα χωρίς σχέδιο- Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα στην ενέργεια

2 Min Read

Στο μείζον θέμα της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης  Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοζάνη όπου  χαρακτήρισε πυροτέχνημα και επικοινωνιακού χαρακτήρα τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, χωρίς καμία προετοιμασία και σχεδιασμό, τονίζοντας πως μόλις μια μέρα μετά την εξαγγελία ο αρμόδιος Υφυπουργός μιλούσε για περιορισμό της χρήσης λιγνίτη στην Ε.Ε.

«Καλές είναι οι ημερομηνίες, το 2028 και το 2023 αλλά πρέπει να δούμε τις προϋποθέσεις. Κανείς δεν θα αμφισβητήσει την ανάγκη να μπει και η χώρα μας στους στόχους της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή. Εμείς είχαμε θέσει ως στόχο να ξεκινήσει η απολιγνιτοποίηση το 2030 και να λήξει το 2050 και από το 2019 μέχρι το 2030 θα έπρεπε να είχαμε φτάσει στη μείωση του λιγνίτη στο 16%. Παράλληλα είχαμε θέσει ως στόχο  τη μείωση χρήσης  πετρελαίου για παραγωγή ενέργειας  κατά 70% στο 3%  και του Φυσικού Αερίου από το 27% στο 16% και όχι να κάνουμε τους φιλοπεριβαλλοντιστές και να κλείνουμε το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα για να παράγουμε όλο το ρεύμα από το Φ.Α. Παράλληλα θέλαμε να φτάσουμε να παράγουμε ενέργεια από ΑΠΕ σε ποσοστό 56%”.

- Advertisement -

“Οι προυποθέσεις που θέταμε για την απολιγνιτοποίηση ήταν η ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η Δίκαιη Μετάβαση καθώς δεν μπορείς να αφήσεις περιοχές στην απαξίωση. Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει ως προυπόθεση την εξεύρεση πόρων και την παραγωγική ανασυγκρότηση στις λιγνιτικές περιοχές ώστε να να μην καταλήξουν στη φτώχεια.  Αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο να το δούμε αλλά στο αέρα εύκολα λόγια δεν μπορεί να λέγονται”.

 

Μοιραστείτε την είδηση