Αλέξης Τσίπρας για Δυτική Μακεδονία: Δεσμευόμαστε για τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης

2 Min Read

Τις θέσεις του κόμματός του για το Περιβάλλον και την Πράσινη Ανάπτυξη, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση του κόμματός του για το περιβάλλον,την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, «Ελλάδα+Περιβάλλον» και δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων για την θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.

«Η απάντηση στην κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο συλλογικό εγχείρημα της ανθρωπότητας. Είναι μία μάχη υπαρξιακή για το μέλλον του πλανήτη που μας φιλοξενεί και απαιτεί όχι απλά μεταρρυθμίσεις, αλλά μια επανάσταση» ανέφερε ο κ. κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Μια Πράσινη Επανάσταση που θα αλλάξει ιδέες και αντιλήψεις και θα φέρει νέες πρακτικές στην οικονομία, στις κρατικές πολιτικές, στις διεθνείς σχέσεις. Στην ίδια την κοινωνία. Στη καθημερινότητα και στη ζωή μας».

Ο κ. Τσιπρας έκανε ειδική αναφορά στην  εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών σημείωνοντας πως “δεσμευόμαστε για τη θεσμοθέτηση ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης”.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Φλώρινας, αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Πέτη Πέρκα, αναφέρθηκε στις συνέπειες αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη μετάβαση για την περιοχή της Δυτικής Μακεδόνιας, ασκώντας κριτική στην κύρβερνηση ότι “συνεχίζει να αυτο-σχεδιάζει, ερήμην της κοινωνίας”. Όπως είπε, η απολιγνιτοποίηση είναι μια “μοναδική ευκαιρία αποκατάστασης της ζημιάς” που έχει υποστεί η περιοχή, ωστόσο η Δ. Μακεδονία κινδυνεύει με “οικονομική και κοινωνική καταστροφή ελλείψει σχεδίου”. Ανέφερε, τέλος, ότι η Αριστερά έχει ένα “εναλλακτικό σχέδιο” από αυτό της κυβέρνησης, στη βάση της συνεργασίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των επενδυτών.

 

Μοιραστείτε την είδηση