Αλλαγή σκυτάλης, της Τάνιας Ώττα

2 Min Read

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ανάληψη καθηκόντων των νέων διοικήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι ως είθισται γίνονται αλλαγές σε θέσεις ευθύνης. Αλλαγές που τις περισσότερες φορές εξυπηρετούν προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις των υποψηφίων αρχηγών προς τους υποψήφιους συμβούλους τους.
Αν αναλογιστούμε ότι ο πρώτος χρόνος είναι περίοδος τακτοποίησης των διαφόρων εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη διοίκηση, με έναν προϋπολογισμό ψηφισμένο, με διαδικασίες δρομολογημένες και πολλά θέματα που τρέχουν καθημερινά, αντιλαμβανόμαστε ότι η αλλαγή στο χρόνο δεν έχει νόημα, εκτός κι αν συντρέχουν προσωπικοί ή επαγγελματικοί λόγοι. Για το λόγο αυτό πολλοί αιρετοί ηγέτες ορίζουν τους συνεργάτες τους εξ αρχής της θητείας , αφήνοντας τους στις θέσεις αυτές μέχρι να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό έργο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και μέχρι το τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου.
Η αυτοδιοίκηση δεν είναι επιχείρηση και φυσικά το αυτοδιοικητικό έργο έχει συνέχεια. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για κατάληψη θέσεων ευθύνης και συχνή εναλλαγή ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι δυσχεραίνουν το αυτοδιοικητικό έργο και δημιουργούν εσωτερικές προστριβές , οι οποίες διασπούν την ενότητα των συνδυασμών και προκαλούν τη γνωστή φαγωμάρα.

Οι θέσεις ευθύνης μέσα στην αυτοδιοίκηση απαιτούν ικανότητα και γνώση επί του αντικειμένου και δεν πρέπει να
βασίζονται σε προεκλογικές υποσχέσεις. Όλοι οι εκλεγμένοι μπορούν να προσφέρουν στα κοινά κι όλοι μπορούν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο, ακόμη κι αν δεν καταλάβουν μια θέση ευθύνης. Η αγάπη για τον τόπο που αναφέρεται στις προεκλογικές δηλώσεις των υποψηφίων φαίνεται από την προσπάθεια που κάνει κάθε εκλεγμένος να συνεργαστεί με τη διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να δρομολογηθούν έργα πνοής και ανάπτυξης για τον τόπο και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας πέρα από οικονομικές απολαβές.

- Advertisement -

Εξάλλου, από τη συμπεριφορά των συμβούλων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο ή αν όλα γίνονται για το φαίνεσθαι και το απολαβείν.

Μοιραστείτε την είδηση