Αλλάξτε τώρα την πολιτική σας

3 Min Read

Η πολιτική σας, απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες της Λέσβου, μετά την καταστροφή της Μόριας, κινείται, κ. Πρόεδρε, σε δυο, όχι και τόσον αρμονικώς δεμένους μεταξύ τους, άξονες:

  1. Μια «σκληρή» γραμμή κατά την οποία «κανείς δεν πρόκειται να φύγει από το νησί». Μόνο που αυτή η γραμμή, περισσότερο από το να τρομάζει τους φιλοξενούμενους, λειτουργεί τελικώς ως εφιαλτική προοπτική, για τους ίδιους τους κατοίκους της Λέσβου.
  2. Καταφυγή στο …δέλεαρ που περιέχεται στην προκήρυξη, δε διάφορες γλώσσες, που διανέμεται από χθες, ιδίως προς όλους εκείνους που αρνούνται να στεγασθούν στις νέες εγκαταστάσεις στο Καρά Τεπέ. Όπερ συνίσταται στο ότι, όποιος δεν μπει στη νέα δομή, δεν θα έχει δικαίωμα και προοπτική να φύγει από το νησί. Πράγμα που λογικώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, το «κανείς δεν θα φύγει» δεν ισχύει. Και μακάρι να είναι έτσι.

Την ίδια ώρα έχουμε δύο μηνύματα, ένα έξωθεν και ένα έσωθεν, τα οποία θα ήταν χρήσιμο να λάβετε υπόψη σας κατά την αναγκαία αναθεώρηση της πολιτικής σας:

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

*** Από το εξωτερικό, κυρίως από την Γερμανία, έρχεται το μήνυμα ότι οι συνέπειες της καταστροφής στην Μόρια έχουν πιάσει τόπο. Σχεδόν ομοθυμαδόν, ο γερμανικός τύπος αλλά και όλο και περισσότεροι πολιτικοί, όλων των κομμάτων, πλην βεβαίως της AFD, πιέζουν να δεχθεί η Ένωση και πρωτίστως η Γερμανία, «μεγαλύτερο αριθμό» από τους ξεσπιτωμένους της Μόριας. Και μιλούν για κάποιες χιλιάδες. Άρα η έμμονη στο «κανείς δεν θα φύγει» τείνει να κινείται πέραν και της ανοησίας.

*** Στο εσωτερικό διαβάζουμε δημοσιεύματα που επίσης καθιστούν ανόητο πείσμα το «κανείς δεν θα φύγει». Όπως για παράδειγμα το προχθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ελευθερίας» Καλαμάτας, με τίτλο «6.500 εργάτες γης θέλει η Μεσσηνία». Τεκμηριωμένο με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τις διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας και Τριφυλίας. Με την επιβαρυντική περίπτωση ότι φέτος δεν πρόκειται να καλυφθούν, έστω μερικώς, οι ανάγκες από χέρια βαλκανικών χωρών που εισέρχονται δήθεν ως «τουρίστες» αλλά εργάζονται με συνθήκες «μαύρης εργασίας» στον αγροτικό τομέα.

Με απλά λόγια. Η πολιτική σας πρέπει να λάβει υπόψη της και τις ανάγκες της αγροτικής παράγωγης, που απευθύνει σε παράφραση το ευαγγελικό «άφετε τα εργατικά χέρια των μεταναστών έλθει προς με».

Αντί για ρέμπελος στη Λέσβο, κάλιο εργάτης γης στην Μεσσηνία.

 

Μοιραστείτε την είδηση