Αλλάζει την εκλογική «σκακιέρα» η υποψηφιότητα Αμανατίδη

6 Min Read

Τι οδήγησε στην υποψηφιότητά του που είχε ως αποτέλεσμα την διαγραφή του από τη ΝΔ

Έκπληξη στο «παρά πέντε» επεφύλαξε στους διεκδικητές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας με επιστολή του στα ΜΜΕ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ως υποψήφιος περιφερειάρχης. Μπορεί το όνομα του Γιώργου Αμανατίδη να ακουγόταν έντονα όλο το προηγούμενο διάστημα, ο ίδιος όμως και οι συνεργάτες του είχαν φροντίσει πριν δεκαπέντε μέρες να διαψεύσουν το σενάριο.

- Advertisement -

Οι πιέσεις προς τον πρώην βουλευτή και υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες δυο αναμετρήσεις, έγιναν πραγματικά αφόρητες από τις 15 Ιουλίου και μετά. Ένας πυρήνας ανθρώπων που στήριζαν τον νυν Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και έχουν πλέον απομακρυνθεί, διαβεβαίωσαν τον κ. Αμανατίδη πως «τα κουκιά βγαίνουν». Μαζί τους και άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη από την περιοχή, οι οποίοι φρόντισαν να ενημερώσουν τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας πως το χαρτί «Γιώργος Αμανατίδης» δεν είναι «καμένο» και πως πρέπει να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με ή χωρίς την στήριξη. Ωστόσο το κόμμα ως πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, διέγραψε τον κ. Αμανατίδη.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, ήταν η κρίσιμη μέρα της λήψης απόφασης για κάθοδο ή όχι αλλά φάνηκε πως είχε ήδη ληφθεί. Σε συνάντηση περίπου 25 ατόμων στο σπίτι του κ. Αμανατίδη, συμμετείχαν οι βασικοί υποστηρικτές του που τον προέτρεψαν να πάρει την απόφαση κάτι που ανακοίνωσε ο ίδιος λίγες ώρες μετά μέσω της παρακάτω ανοιχτής επιστολής:

«Η μεγάλη εμπιστοσύνη που μου δείχνετε καθημερινά και το αίτημα εκατοντάδων συμπολιτών από όλο το πολιτικό και γεωγραφικό φάσμα του τόπου μας με ώθησαν να αποδεχθώ τη δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού σχήματος που θα αξιοποιεί τη γνώση και την εμπειρία όλων των πολιτών με έμφαση στη συλλογικότητα και στο αποτέλεσμα, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά μεταξύ μας. Οφείλω να επισημάνω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη προσωπική απόφαση. Πιθανή υπαναχώρησή μου ή συμβιβασμοί θα ήταν ενάντια στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες υπηρέτησα τον τόπο μου όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο η υποστήριξη και κυρίως η προτροπή σας δεν μου έδινε άλλη επιλογή από το να συμμετέχω κι εγώ σε αυτή την νέα αυτοδιοικητική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Είμαστε διαθέσιμοι, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, για συμπόρευση για μια καλύτερη Περιφέρεια με αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων και δυνατοτήτων, με εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έχουν όρεξη να συνδράμουν στην κοινή μας προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανείς. Η αξιοποίηση της γνώσης και της προσφοράς όλων είναι ο καταλύτης για την επιτυχή κατάληξη του αγώνα αυτού.

Είμαι σίγουρος ότι η πρωτοβουλία μας αυτή θα συνεισφέρει παραγωγικά και ουσιαστικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, αγκαλιάζοντας χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς και μόνο με θετική διάθεση το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας».

Πάντως, η διαγραφή του κ. Αμανατίδη από τη Νέα Δημοκρατία μόνο πρόβλημα φαίνεται πως δεν του δημιούργησε αφού πολλά τοπικά στελέχη του κόμματος δεν επηρεάζονται από αυτήν την εξέλιξη και έχουν δηλώσει σε πηγαδάκια πως θα τον στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Η αντίδραση στο στρατόπεδο Κασαπίδη

Στο στρατόπεδο του νυν Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας, επικράτησε «παγωμάρα» με την ανακοίνωση του Γιώργου Αμανατίδη. Από το πρωί της Δευτέρας ακούγονταν έντονα πως ο τελευταίος θα ανακοίνωνε τις προθέσεις του αλλά όλα έδειχναν πως θα έβαζε τέλος στα σενάρια υποψηφιότητάς. Ωστόσο η ανακοίνωση του κ. Αμανατίδη, προκάλεσε ανησυχία στους συμβούλους που υποστηρίζουν τον Περιφερειάρχη και σε κάποιους από αυτούς που δεν είναι και τόσο σίγουροι για το αν θα στηρίξουν Κασαπίδη στις εκλογές, κάποιο είδος «ανακούφισης» μιας και ξεκαθάρισαν ότι θα κατευθυνθούν προς τον νέο υποψήφιο.

Τι γίνεται στους άλλους συνδυασμούς

Χθες βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, συνεδρίασε για να αποφασίσει αν θα στηρίξει την υποψηφιότητα της επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, η οποία στηρίζεται επίσημα από τον ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρξε κάποιο νεότερο ούτε για το αν η συνεδρίαση έγινε ούτε βέβαια για το τι συζητήθηκε. Πάντως υπάρχουν «φωνές» που διαφωνούν με την «γραμμή στήριξης» προς την Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, εξέφρασε την αντίθεση του σε τέτοιου είδους συνεργασίες. Μεταξύ άλλων έγραψε πως «οι συνεργασίες αυτές δεν μπορούν να στηριχθούν σε μια συγκυριακή ανάγκη βιαστικής και άνευ όρων παράλληλης πορείας με πολιτικούς σχηματισμούς που η επιβίωσή τους στηρίζεται στην πολιτική εξόντωση και μακροπρόθεσμα στην εξαφάνιση των συνεργατών τους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Απαιτούν προγραμματικές συγκλίσεις, δεσμεύσεις και συμφωνίες που στηρίζονται κυρίως στην ιδεολογική συγγένεια και ταυτότητα. Ταυτόχρονα απαιτούν και αμοιβαία συμφέροντα».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χάρης Κάτανας, ο οποίος πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε και το λογότυπο του συνδυασμού του, τηρεί «στάση αναμονής» στις εξελίξεις Αμανατίδη. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του λένε πως «οι επόμενες 72 ώρες θα δείξουν την πορεία των πραγμάτων» και αναφέρουν πως με την υποψηφιότητα Αμανατίδη στην σκακιέρα της Περιφέρειας, το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση