Άλλη μια χαμένη ευκαιρία

3 Min Read

Πάει και αυτό. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Χωρίς, ούτε αυτή την φορά, τα κόμματα μας να τολμήσουν να βγουν από το κομματικό εκάστου κέλυφος και να προσέλθουν σε μια εθνική συνεννόησή για βαθιές τομές, τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Τομές που θα βοηθούσαν, το ολίγον από… μεσανατολικό ελληνικό κράτος, να καταστεί μια αληθώς σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία.
Υπάρχουν μόνον δυο κέρδη. Πρώτον το ότι, επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια κατακραυγής των πολιτών, συμφωνήσαν οι πολιτικοί μας να καταργηθούν οι προκλητικές διατάξεις για την …φαστ-τρακ παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών. Αλλά δεν τολμήσαν να αναθέσουν το θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας σε ειδικό δικαστικό σώμα. Το κράτησαν για την συντεχνιακή λειτουργία τους. Και δεύτερον ότι αποδέχθηκαν να αποσυνδέσουν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.
Άντε, στην επόμενη δεκαετία, να ξανασυζητούνται αλλαγές που δεν αποκολλήθηκαν τώρα. Όπως:
*** Συνταγματική καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και χρόνου διεξαγωγής των εκλογών.
*** Περιορισμός του αριθμού των βουλευτών.
*** Συνταγματική κατοχύρωση της συμμέτοχης των αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές.
*** Συνταγματική αναγνώριση της αυτοτέλειας, με αυξημένες εξουσίες και έσοδα, των σημερινών περιφερειακών διοικήσεων, ώστε να λειτουργούν πράγματι ως τοπικές κυβερνήσεις.
*** Οι διοικήσεις των δημοσίων μέσων ενημέρωσης, όπως η ΕΡΤ και το Πρακτορείο Ειδήσεων να προτείνονται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ για την επικύρωση τους, από την Βουλή, να απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία των δυο τρίτων. Ώστε να πάψει η δημόσια τηλεόραση να είναι φέουδο των εκάστοτε κυβερνώντων, στο οποίο κυριαρχούν κομματόσκυλα, τα οποία ενίοτε ανταμείβονται, για τις καλές τους υπηρεσίες ως τσανακογλείφτες και προπαγανδιστές, με θέσεις βουλευτών ή ευρωβουλευτών. Καλή ώρα Αρβανίτης για την Ευρωβουλή και αύριο ίσως Ακριβοπούλου και Καψιόχας για βουλευτιλίκια.
*** Αναθεώρηση του πολυσυζητημένου άρθρου 16, για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστήμιων, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της τόσο μεγάλης σπουδαστικής μετανάστευσης των Ελληνόπουλων.
*** Θέσπιση της υποχρεωτικής αξιολόγησης όσων υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Που συζητήθηκε μεν, αλλά δεν αποτολμήθηκε, για να μην προκληθεί η αντίδραση των εργατοπατέρων του δημοσίου, καθώς έχουμε εισέλθει σε μακρά προεκλογική περίοδο.
Και πολλά αλλά που δεν χωρούν σε μια στήλη. Αλλά δεν χωρέσαν και στην κομματική μικροψυχία των εξουσιαστών.

Μοιραστείτε την είδηση