Αλληλοσυμπαράσταση αγροτών και ιδιοκτητών φορτηγών

4 Min Read

«Έκλεισε» η ημερομηνία για τη συνάντηση αγροτών και Πρωθυπουργού

Τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας έδειξαν έμπρακτα οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης από τα Σέρβια, οι οποίοι συμμετείχαν στο συμβολικό τετράωρο αποκλεισμό, κυρίως των φορτηγών που μεταφέρουν λιγνίτη προς τη Βόρεια Μακεδονία, το μεσημέρι της Παρασκευής στο τελωνείο της Νίκης.

Οι αγρότες συμμετείχαν και αυτοί προ ολίγων ημερών στη διαμαρτυρία που έκαναν οι ιδιοκτήτες φορτηγών της ευρύτερης περιοχής των Σερβίων για την έλλειψη μεροκάματου εδώ και δύο μήνες και τον «αποκλεισμό» τους από τη μεταφορά λιγνίτη προς τη γείτονα χώρα. 

Όπως ανέφεραν οι ιδιοκτήτες φορτηγών η διακίνηση έχει διακοπεί μονομερώς από την ΔΕΗ από τις 4 Νοεμβρίου του 2023, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ενεργή σύμβαση του ορυχείου με την ΔΕΗ ενώ παράλληλα γίνεται εξαγωγή του λιγνίτη προς την Βόρεια Μακεδονία χωρίς οι τοπικοί αυτοκινητιστές να έχουν καμία συμμετοχή στην μεταφορά.

Ζητούν επαναδραστηριοποίηση των φορτηγών στην μεταφορά του λιγνίτη προς οποιαδήποτε προορισμό, την τήρηση της συμβατικής υποχρέωσης από την ΔΕΗ για την παραλαβή του λιγνίτη και δέσμευση της ΔΕΗ για προμήθεια λιγνίτη από το ορυχείο του Προσηλίου σε οποιοδήποτε ΑΗΣ μέχρι το τέλος χρήσης του λιγνίτη ως καύσιμο.

«Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι η χαριστική βολή σε 60 ΦΔΧ φορτηγά που στηρίζουν με την δραστηριότητα τους στο ορυχείο Προσηλίου το 60% του ΑΕΠ ολόκληρης της περιοχής Σερβίων. Δεν ζητάμε επαιτεία, ζητάμε δουλειά» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Είναι θέμα επιβίωσης» τονίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίνονται συμβολικά μπλόκα πανελλαδικά, χωρίς να κλείσουν δρόμοι και οδικές «αρτηρίες» για περισσότερο από λίγες ώρες, με τους αγρότες να διαμηνύουν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους και δεν πάρουν απαντήσεις και λύσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα, θα προχωρήσουν σε μπλόκα πανελλαδικά καθώς μιλούν για θέμα επιβίωσης.  

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση αγροτών από όλη τη χώρα για να αποφασίσουν τους δέκα εκπροσώπους που θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να συζητήσουν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή κλάδο, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει πως ο διάλογος με τους αγρότες θα είναι ανοιχτός όσο παραμένουν ανοιχτοί οι δρόμοι. 

Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες ζητούν ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση και έχουν εννέα αιτήματα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να τροφοδοτούν την αγορά με τα προϊόντα τους καθώς όπως τονίζουν «παλεύουν» για την επιβίωση τους. 

Τα αιτήματα τους που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με θεσμοθέτηση του αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά η Kwh στο αγροκτηνοτροφικό ρεύμα και επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. Επίσης ζητούν να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής, η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ενώ υπάρχει και ειδικό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία όπου, εν μέσω άλλων, ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

Φωτογραφίες: Λουκάς Ζαρογιάννης

Μοιραστείτε την είδηση