Άλλο το σύμπτωμα, άλλη η αιτία

2 Min Read

Όλοι συζητάμε και για την άνοδο του λαϊκισμού και την επικράτηση του ψεύτικου, του κίβδηλου έναντι του αντικειμενικού και του αληθινού. Σχετικά θα μου πείτε όλα. Τι ορίζεται, ας πούμε, ως αντικειμενικό;
Η ιστορία, για παράδειγμα, με τις ψευδείς ειδήσεις και τη λεγόμενη εποχή της μετά-αλήθειας είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία. Το αιτιατό μιας παθολογίας που έχει αναπτυχθεί και ραγδαία εξαπλωθεί, χάρη στο γεγονός ότι της έχει δώσει ρόδες για να τρέξει η τεχνολογία.
Οι ψεύτικες ειδήσεις υπήρχαν ανέκαθεν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Απο την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές που διακυβεύονται είναι οι ισοροπίες ενός νέου συστήματος. Ή μάλλον καλύτερα του ίδιου συστήματος, με κάποια νέα χαρακτηριστικά.
Λένε ότι η δημοκρατία ενθαρρύνει κάθε είδους υπερβολή. Και πιθανόν, αυτή να είναι και η μεγάλη αλήθεια. Σε κοινωνίες, μάλιστα, σχετικά απαίδευτες, αλλά και ανέτοιμες να διαχειριστούν βασικά ζητήματα και εργαλεία, είναι πιθανόν η κατάχρηση να γίνεται διαρκώς ένας μεγάλος βραχνάς.
Το πρόβλημα μας, όμως, δεν είναι προφανώς η δημοκρατία.  Αυτό που μας λείπει είναι η κουλτούρα σε πολλά πράγματα. Αλλά η κουλτούρα καλλιεργείται και είναι στο χέρι μας να τη δημιουργήσουμε.
Ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιες απο τις σταθερές μας και να σκεφτούμε με ένα διαφορετικό τρόπο.

Ιωάννα
[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση