Άλλοι «καίγονται» άλλοι ωφελούνται

4 Min Read

Δυσαρεστημένος από την απουσία των τοπικών στο ΔΑΜ ο Περιφερειάρχης

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι κεντρικοί και όχι τοπικοί φορείς «τρέχουν» έργα για την Δυτική Μακεδονία με πόρους του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) εξέφρασε, μιλώντας στην εκδήλωση του «ΚΟΣΜΟΣ» στην Κοζάνη, παρουσία του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης.

- Advertisement -

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που σχετίζεται με τη διαχείριση ενός προγράμματος που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά για τη Δυτική Μακεδονία και εν τέλει μόνο αυτή δεν εξυπηρετεί, όπως είδαμε με διάφορες αφορμές το προηγούμενο διάστημα.

Στο μεταξύ ο χρόνος περνάει σα νερό, οι επενδύσεις δεν έρχονται και το μόνο που είδαμε είναι οι επιχειρήσεις ΑΠΕ, όπως ομολογούν όλοι οι τοπικοί.

xr:d:DAEzF5RSNQs:2746,j:8904040698405343264,t:24040814

Αμανατίδης: Δεν είμαι ευχαριστημένος από έργα που μπαίνουν στο ΔΑΜ και τρέχουν από κεντρικούς φορείς

«Συνηθίζεται να λένε πως το ΔΑΜ είναι ένα πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία. Το ΔΑΜ θα έπρεπε να είναι το πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε και όλες τις απαραίτητες δομές και οι προτάσεις μας να τρέχουν με φορείς υλοποίησης εμάς, να είναι αποδεκτές και να υλοποιούνται με διαδικασία από κάτω προς τα πάνω και συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Εγώ δεν είμαι και τόσο ικανοποιημένος όταν μπαίνουν έργα στο πρόγραμμα, τα οποία αφορούν κεντρικούς φορείς και υλοποιούνται κεντρικά καθώς σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε την κοινωνία όταν γίνονται δράσεις προς την κοινωνία χωρίς δημιουργία υποδομών για την κοινωνική συνοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη.

Ο κ. Αμανατίδης στην παρέμβασή του δεν παρέλειψε να τονίσει, διακριτικά, την απουσία διαβούλευσης στην κατάρτιση του σχεδίου με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, αποδίδοντάς το στο «σοκ» και στο «μπέρδεμα» που υπέστη η περιοχή με το άκουσμα της απολιγνιτοποίησης. Τόνισε ακόμη την ανάγκη υποστήριξης της περιοχής από την κεντρική εξουσία και το ΔΑΜ για την εκπόνηση των σχεδίων και την παροχή τεχνικής βοήθειας «για να γίνει το πρόγραμμα πράξη» όπως επεσήμανε.

xr:d:DAEzF5RSNQs:2743,j:6459711983293918260,t:24040810

Αναγνώρισε πως το ΔΑΜ έχει αρκετά σημεία που δεν σχεδιάστηκαν σωστά όπως την απουσία κλάδων για χρηματοδότηση όπως υγεία και παιδεία. Ο Περιφερειάρχης είπε πως σε αυτές τις περιπτώσεις η Περιφέρεια επιδιώκει να αυξήσει την συμβολή της στις κατηγορίες των μη επιλέξιμων δαπανών όπως για παράδειγμα την παιδεία και συγκεκριμένα την κατασκευή της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας έργο με 22 εκ. προϋπολογισμό που δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της κριτικής του στο ΔΑΜ ήταν η καθυστέρηση της διανομής γης προς επενδύσεις από την ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. Μάλιστα είπε πως αν όλα κυλίσουν ομαλά, τότε από τον Ιούνιο η Εταιρεία θα είναι σε θέση να παραχωρεί αδιατάρακτη γη. Όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η μεγάλη επένδυση της Sunlight θα υλοποιηθεί στην ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης.

«Μιλάμε συνέχεια για να γίνει η περιοχή φιλική για επενδυτές. Μέχρι σήμερα το φιλοεπενδυτικό κλίμα περιορίζεται μόνο στις επιχειρήσεις ΑΠΕ. Θα πρέπει εμείς οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης να έχουμε το θάρρος να μην λέμε αυτά που πιστεύουμε ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος αλλά αυτά που εκτιμούμε ότι ανοίγουν δρόμο στο μέλλον για να κάνουμε στρατηγική και σχεδιασμοί σε μια περιοχή. Εμείς οραματιζόμαστε μια Περιφέρεια σε κίνηση και σε ευημερία, με τρεις βασικούς συντελεστές την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία που πρέπει να είναι οι άκρες ενός ισοσκελούς τριγώνου, προκειμένου να υπάρχει μια αρμονική συσχέτιση μεταξύ τους» συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση