Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ακούστηκαν εκφράσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Με αιτία το θέμα «ανάθεση μελέτης για τις επιπτώσεις από την πιθανή εγκατάσταση μίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας δευτερογενών απορριμματογενών προϊόντων», διατυπώθηκαν και τα παρακάτω:
1. Γιατί η Περιφέρεια αναθέτει τώρα μια τέτοια μελέτη;
(Μάλλον δε γνωρίζουν για την αξία των προληπτικών ενεργειών και πόσο χρήσιμες είναι για μια στρατηγική και καθαρή, επιστημονικά τεκμηριωμένη, άποψη για το μέλλον).
2. Ότι έγιναν κουβέντες σε κλειστές πόρτες με την Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ (Αναληθές. Απόδειξη αυτού ότι, την ημέρα της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής δημοσιοποιήθηκε η διαβούλευση).
3. Αναρωτήθηκαν γιατί δεν προβλέπεται σύγκριση, ως προς την περιβαλλοντική επίπτωση, με τη λειτουργία μίας μονάδας καύσης λιγνίτη σύγχρονης τεχνολογίας όπως η Μονάδα Πτολεμαΐδα 5 (Αυτό ακριβώς εννοούσαμε αφού καίει συμβατικό καύσιμο).
Επομένως, ως μόνο στόχο είχαν τη δημιουργία εντυπώσεων. Στον κομματικό βωμό από τον κ. Χριστοφορίδη και μερικά εύλογα ερωτήματα αλλά και ακραίοι προβληματισμοί από τον κ. Βόσδου.
Ζήτησαν να έλθει πρώτα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την λειτουργία μίας μονάδας αξιοποίησης δευτερογενών απορριμματογενών προϊόντων για να αντιδράσουμε δηλαδή σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα.
Την ίδια στιγμή είχε τεθεί σε διαβούλευση ή ΣΜΠΕ μίας τέτοιας Μονάδας.
Πως θα πάρουμε ουσιαστικές αποφάσεις;
Η πρόταση άλλωστε που συζητούσε η Περιφερειακή Επιτροπή αποτελούσε δέσμευση δική μου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προ δύο μηνών περίπου. Επιθυμούσα να συνταχθεί η μελέτη σε “νεκρό” χρόνο και χωρίς προκαταλήψεις.
Με αυτά τα δεδομένα, δηλαδή με τη διαβούλευση που ξεκίνησε, θα ζητήσω την ακύρωση της απόφασης.
Κατά τη διάρκεια της υπόψη συνεδρίασης ο κ. Βόσδου, μάλλον από έλλειψη πληροφόρησης, αναφέρθηκε στη συμφωνία των τηλεθερμάνσεων και την χαρακτήρισε δυσμενή για τα τοπικά συμφέροντα.
Μάλλον δεν έκανε ποτέ του διαπραγμάτευση μεταξύ πέντε (5) διαφορετικών μερών που ξεκινούσαν από διαφορετική αφετηρία και οι Δήμοι ειδικά από δυσμενή θέση, λόγω των τεράστιων χρεών.
Πετύχαμε μία συμφωνία αξίας 250,0 εκατ. ευρώ προς όφελος των συμπολιτών μας.
Ίσως δεν την αναδείξαμε όσο άξιζε και έπρεπε.
Θα το κάνουμε όμως στην δεύτερη συμφωνία ύψους 70,0 εκατ. ευρώ περίπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ανέφερε επίσης ότι, η συμφωνία για τις Τηλεθερμάνσεις προβλέπει καύση των σκουπιδιών.
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και η άποψη αυτή είναι λάθος.
Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσω περισσότερα επί του θέματος αυτού.
Εμείς όμως μιλάμε με πραγματικά στοιχεία για το επίμαχο ζήτημα της μονάδας καύσης.
Με την Αριθμ. 74/21 (05-03-2021) Απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο (στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Βόσδου από τη μεριά της πλειοψηφίας), στο πλαίσιο διαβούλευσης για το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (Π.Χ.Π) Δυτικής Μακεδονίας πρότεινε, για τη Δυτική Μακεδονία (Μόνον η πλειοψηφία γιατί όλες οι άλλες παρατάξεις ήταν αρνητικές ή δεν συμμετείχαν στην συζήτηση) τα παρακάτω, μεταξύ άλλων:
1. …………………………………………………………………………………………….
2. καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης – SRF
3. ………………………………………………………………………………………………
4. ενεργειακή αξιοποίηση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α)
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ζητήθηκαν δηλαδή αυτά ακριβώς που προβλέπει και η προτεινόμενη για τη Δυτική Μακεδονία μονάδα καύσης.
Ανακεφαλαιώνουμε:
1. Όλα όσα ειπώθηκαν στην Περιφερειακή Επιτροπή από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, μοναδικό στόχο είχαν τον αποπροσανατολισμό των συμπολιτών μας, ο καθένας για δικούς του λόγους (γνωστούς σ’ εμάς) που δεν ισχύουν.
2. Η επίμαχη μελέτη αποσύρεται πλέον λόγω της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και θα ήταν πολύ χρήσιμη στη φάση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Κάτι που υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι αυτά που αναφέρθηκαν περί προσυνεννοήσεων ήταν κούφια λόγια του αέρα.
Θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο λήψης απόφασης που το πολέμησαν, εκτός κι αν αλλάξουν άποψη και επιθυμούν την υλοποίησή της.
3. Η ΣΜΠΕ που βρίσκεται σε διαβούλευση περιλαμβάνει τα δύο (2) Αιτήματα που τέθηκαν από το Συνδυασμό του κ. Βόσδου με την από 05-03-2021 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με Περιφερειάρχη τον κ. Κασαπίδη. Προς τί λοιπόν η διαμαρτυρία;
4. Ήδη ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο παράταση του διαστήματος διαβούλευσης μέχρι τις 30/09/2025
5. Είναι αρνητικό το γεγονός ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ δεν έχει – δεν της έδωσαν ενεργή συμμετοχή – ρόλο
6. Ποτέ δεν διατυπώθηκε – δεν υπάρχει καμμία αναφορά από τον Περιφερειάρχη, μέχρι σήμερα, για αρνητική ή θετική θέση επί του θέματος.
Ακούμε την κοινωνία και τις ανάγκες της και αυτό, για εμάς, είναι οδηγός.
Όλα τα άλλα στην ώρα τους: Στο Πολιτικό Συμβούλιο στις 23/08/2025 και στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 30/08/2025.