Αμανατίδης: Θέλουμε μια Δυτική Μακεδονία που να αξίζει να ζεις

4 Min Read

Απολογιστική συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους θητείας

Τις βασικές προτεραιότητες για την Δυτική Μακεδονία από την στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του πριν από έναν χρόνο καθώς και τα βήματα που έγιναν για την βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης της Περιφέρειας, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης. Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους θητείας (την 1η Ιανουαρίου 2025), ο Περιφερειάρχης στην απολογιστική συνέντευξη τύπου, μίλησε για τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για τα αναπτυξιακά έργα στη Δυτική Μακεδονία, για δομές στήριξης που έχουν συσταθεί για την επιχειρηματικότητα και την αγροτική ανάπτυξη, για τις προτεραιότητες της Περιφέρειας για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών και για άλλα ζητήματα, τονίζοντας πως ήδη προγραμματίζονται δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών για το έργο που συντελείται, μέσω περιοδικών συνεντεύξεων τύπου ανά τετράμηνο.

Παρουσία των τεσσάρων χωρικών αντιπεριφερειαρχών, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε πως οραματίζεται την περιοχή ως μια «Δυτική Μακεδονία με πολλές θέσεις εργασίας που θα αξίζει κανείς να ζει και να δουλεύει με κορωνίδα την συμπερίληψη» και εκτίμησε πως ο στόχος που έχει θέσει για συνεχή βελτίωση της κατάστασης θα επιτευχθεί. «Θα πρέπει να γίνουν δυο βασικά πράγματα, το ένα να γίνουν οι υποδομές που απαιτούνται και το άλλο να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αλλαγές στο εσωτερικό του οργανισμού της Περιφέρειας «από εκεί που ξεκινούν όλα» όπως είπε. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν την έγκριση πρόσληψης 96 εργαζόμενων και την εκπαίδευση και βελτίωση των ικανοτήτων του υπόλοιπου προσωπικού μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, προστέθηκε το σύστημα της στοχοθεσίας και ένα μοντέλο ολιστικής διοίκησης και απλούστευσης διαδικασιών. Στα παραπάνω προστίθενται όλο και περισσότερες τεχνολογικές διευκολύνσεις για να διεκπεραιώνονται εύκολα οι διαδικασίες. «Εμείς θέλουμε ο μηχανισμός της Περιφέρειάς μας να λειτουργεί και να διοικείται με τρόπο συμμετοχικό και ήδη ετοιμάζεται και ένα τέταρτο κύμα εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων γιατί δεν έχει νόημα να είμαστε συγκεντρωτικοί {…} Θέλουμε ο οργανισμός να είναι εργαλείο εξυπηρέτησης των προσδοκιών μας και όχι ένα εργαλείο διευθέτησης της χωροταξίας των ανθρώπων που είναι μέσα στις υπηρεσίες» επεσήμανε ο κ. Αμανατίδης. Εκτενή αναφορά έκανε στο κομμάτι της τεχνολογίας και των προσπαθειών που γίνονται για να μετατραπεί η Δυτική Μακεδονία σε μια «ψηφιακή» περιφέρεια, με προτάσεις για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν σε διάφορους τομείς. 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει για να λυθούν προβλήματα που ζητήθηκε η βοήθεια της Περιφέρειας «γιατί εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες και να βοηθούμε όπου μπορούμε ακόμη και αν δεν είναι αρμοδιότητά μας» πρόσθεσε. Ανέφερε, ακόμη, πως έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους δήμους και τους φορείς και πως η τακτική «βιαστικές αποφάσεις» δεν τον εκφράζει.

Όσον αφορά στο ζήτημα των «επερχόμενων επενδύσεων» στην περιοχή, ο κ. Αμανατίδης είπε πως η Περιφέρεια κάνει αυτό που χρειάζεται και πως τρέχει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να προετοιμάζει το έδαφος (μελέτες, προετοιμασίες, ΒΙΠΕ κλπ) και πως το περιφερειακό χωροταξικό υπάρχει. «Αυτό που λείπει είναι η διαθεσιμότητα επιχειρηματικής γης. Αυτό το χειρίζεται η Μετάβαση ΑΕ σε επίπεδο του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου των ορυχείων. Τα πράγματα προχωρούν, δεν γίνονται τόσο γρήγορα αλλά δεν είναι μία απόφαση απλή σαν να βάφεις ένα σπίτι. Είναι μία απόφαση να κινήσεις ένα πρόγραμμα και αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΑΜ δεν είχε συνεχιζόμενα έργα, αφού πρώτη φορά εφαρμόζεται και δεν είχε έργα που θα μπορούσες να δηλώσεις δαπάνες προηγούμενης περιόδου. Για αυτό πρέπει και εμείς όλοι που κρίνουμε, να δείξουμε λίγη κατανόηση στους ρυθμούς» πρόσθεσε.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση