Αμερικανικές εκλογές και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας *Του Κώστα Δελίδη

5 Min Read

Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος από το 2009 ως το 2017 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα. Από το 1973 ως το 2009 υπηρέτησε ως  Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών της πολιτείας του Ντέλαγουερ, όπου και συνδέθηκε στενά με την ανάπτυξη της πολιτείας αυτής, συμπεριλαμβανομένης και της παιδείας.

- Advertisement -

Η εκλογή του Μπάιντεν ως νέου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελεί αιτία- αφορμή να θυμηθούμε την ιστορική εξέλιξη του ΤΕΙ Κοζάνης σε περιφερειακό Ίδρυμα ως ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Μετά τη μετεγκατάσταση στο νέο κτιριακό συγκρότημα (University Campus). Και γιατί σχετίζονται τα δύο γεγονότα; Γιατί η υλοποίηση της ιδέας περιφερειακής ανάπτυξης του ΤΕΙ στηρίχτηκε και στην εμπειρία του κολλεγίου του Delaware  που είναι ένα Ίδρυμα με περιφερειακή διάσταση και δραστηριότητα σε τέσσερις πόλεις της πολιτείας του Delaware. Η ανάπτυξη του κολλεγίου ξεκίνησε το 1966 και ολοκληρώθηκε το 1974. Το Delaware Technical Community College είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που παρέχει ακαδημαϊκές, τεχνικές και εργασιακές δυνατότητες κατάρτισης σε τέσσερις βολικές πανεπιστημιουπόλεις. Πάνω από 100 πτυχία, πτυχία και προγράμματα πιστοποιητικών προσφέρονται σε μια ποικιλία τεχνικών τομέων. Το προφίλ και η δομή αυτού του κολεγίου είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το ΤΕΙ που θέλαμε να δημιουργήσουμε με περιφερειακή φυσιογνωμία και δραστηριότητα.

Η πολιτεία του Ντέλαγουερ είναι πολύ μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη δικιά μας περιφέρεια. Οι τέσσερις πόλεις που στεγάζεται-δραστηριοποιείται το κολλέγιο είναι : Το Dover (κεντρική διοίκηση), το Wilmington, το Georgetown και το Standon. Επομένως, θεωρήθηκε ως καλή και μοναδική ευκαιρία η απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας από την εξέλιξη αυτού του κολεγίου.

Βέβαια, η εξακτίνωση των δραστηριοτήτων του ιδρύματος ήταν ενταγμένη στην κεντρική ιδέα εκείνης της εποχής περί ισόρροπης ανάπτυξης κέντρου-περιφέρειας. Η αυτούσια αντιγραφή-εφαρμογή ενός ξένου μοντέλου εξακτίνωσης ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν καταλήγει συνήθως στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η προσαρμογή στις τοπικές ιδιαιτερότητες και η μεταφορά εμπειρίας και τεχνολογίας είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητη και επιβεβλημένη για να επιτευχθεί το  μέγιστο δυνατό βέλτιστο αποτέλεσμα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Είναι γνωστό ότι το ασφυκτικά στενό εκπαιδευτικό πλαίσιο της χώρας μας δεν επιτρέπει την υιοθέτηση πολλών νεοτεριστικών αλλαγών ακόμη και αν αυτό φαίνεται σωστό και λογικό. Έτσι η δυνατότητα παροχής πτυχίων περισσοτέρων του ενός διαφορετικής διάρκειας σπουδών και διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου και εκείνη την εποχή ήταν απαγορευτική για τα ελληνικά δεδομένα.

Η πρώτη επαφή με το κολλέγιο έγινε το 1989 με επίσκεψη στο Ντέλαγουερ ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή δημοσίων και διεθνών σχέσεων του κολλεγίου  του κυρίου Διγενάκη. Η γνωριμία αυτή ξεκίνησε μέσα στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου του οργανισμού Community Colleges for International Development (CCID) (Κοινοτικά κολέγια για διεθνή ανάπτυξη) στην Ουάσιγκτον όπου το ΤΕΙ μας ήταν προσκεκλημένο για την παρουσίαση του Ελληνικού συστήματος τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης με τη βοήθεια του Ιδρύματος  Φουλμπραιντ. Στο διάστημα της δεκαετίας 89-99 ολοκληρώθηκε η εξακτίνωση του ιδρύματος και η μετονομασία από ΤΕΙ Κοζάνης σε ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το προεδρικό διάταγμα Π.Δ. 200/1999 Αρθρο 4, μαζί με το ΤΕΙ Κρήτης. Με το πέρασμα του χρόνου το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, όπως και τα άλλα ΤΕΙ, απέκτησε πανεπιστημιακά χαρακτηριστικά που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανωτατοποίησή τους με το νόμο 2916/2001. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε πολύ στην μείωση των κραδασμών της κατάργησης και της συγχώνευσης-ενσωμάτωσης των ΤΕΙ στον πανεπιστημιακό τομέα. Η διαχρονική αυτή  εξέλιξη του ΤΕΙ αποτελεί μια αξιοσημείωτη και σημαντική παρακαταθήκη για την ανάπτυξη και την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας μετά τη συγχώνευση των δύο Ιδρυμάτων. Η εμπειρία του καταργηθέντος πλέον ΤΕΙ  που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των σαραντατεσσάρων περίπου ετών αποτελεί την προίκα που προσφέρει το ΤΕΙ στη νέο Ίδρυμα που δημιουργήθηκε. Απόψεις αυτού του τύπου είναι χρήσιμο να εμφανίζονται για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

 

*Ο Κώστας Δελίδης είναι πρώην Πρόεδρος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Μοιραστείτε την είδηση