Άμεση ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων

3 Min Read

Αυτό που συμβαίνει με την εκποίηση της περιουσίας της «Ελευθεροτυπίας», στην οποία επί μια δεκαετία κατέθετα καθημερνώς την ψυχή μου, είναι βάρβαρο, είναι απάνθρωπο. Και έχει δίκιο η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών να διαμαρτύρεται και να καταγγέλλει τις δυο πιστώτριες τράπεζες για την πρακτική που ακολουθούν. Αλλά, περισσότερο από τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες, έχει σημασία να βρεθεί πρακτικός τρόπος για την αποτροπή της βαρβαρότητας. Και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης σας κ. Πρόεδρε.
Παλιότερα ήταν αυτονόητο και «κεκτημένο» ότι, στην περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρίας, από το προϊόν που προέκυπτε από την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, προηγούνται, κατά προτεραιότητα, τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους οργανισμών. Και ό,τι περίσσευε, πήγαινε στους υπολοίπους. Πιστωτές και προμηθευτές. Μετά μπήκαμε στο καθεστώς απολυταρχίας των τραπεζιτών. Που τους αναγνωρίσθηκαν διάφορα νομικά τεχνάσματα για να φαλκιδεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων της εργασίας να διεκδικήσουν, αν μη τι άλλο, τα δεδουλευμένα που τους όφειλε η επιχείρηση. Τον ιδρώτα τους.
Δικαίως διαμαρτύρεται η ΕΣΗΕΑ για την πρακτική δυο πανίσχυρων τραπεζών που άσκησαν «δικαίωμα» ανακοπής, ώστε να μην προηγηθούν, στην ικανοποίηση τους, οι δεκάδες άνθρωποι που άφησε απλήρωτους, με χρέη που δεν μετρώνται πια σε μηνιάτικα αλλά σε …χρονιάτικα, η πολύφερνη κόρη του Κίτσου Τεγόπουλου. Άνθρωποι που διεκδικούν το νομικώς και ηθικώς αυτονόητο. Με την επιβαρυντική μάλιστα περίπτωση να είναι, πολλοί από αυτούς, καταδικασμένοι σε πολύχρονη ανεργία, από τότε που «εξέπνευσε» η Εφημερίδα –με έψιλον κεφαλαίο- πριν εκπνεύσει η αλλοπρόσαλλη κληρονόμος.
Είναι ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνηση σας κ. Πρόεδρε να επιβάλει τον νόμο και το δίκαιο, ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι «ο πιο αδύναμος κρίκος» όταν διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Να εξουδετερώσει αυτά τα ανάλγητα τεχνάσματα των τραπεζών.
Αλλά δεν είναι μόνον οι τράπεζες. Τέσσερις αναγνώστες μου από διαφορετικές πόλεις της περιφέρειας, ιδιόκτητες καφενείων, μου επισημαίνουν, με γράμματα τους, μιαν άλλη αυθαιρεσία των εταιριών εκμετάλλευσης τηλεοπτικού προγράμματος, όπως η cosmote και η nova. Που αξιώνουν να πληρωθούν και για τις ημέρες που τα καταστήματα των ανθρώπων ήταν, λόγω ανωτέρας βίας, λόγω πανδημίας, κλειστά.
Πρόκειται για παράλογη αξίωση, έναντι χειμαζομένων επαγγελματιών. Κάντε κάτι και γι’ αυτούς, με την ευαισθησία που έχετε επιδείξει, γενικώς. Να μην πληρώνουν «τσάμπα κερατιάτικα», όπως μου γράφουν.

Μοιραστείτε την είδηση