Άμεση αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής και λειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ζητά το ΤΕΕ/ΤΔΜ

3 Min Read

Συνάντηση ενημέρωσης είχε στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου η διοίκηση του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με τον διευθυντή Γρηγόρη Τσαλιάνη. Το θέμα που κυριάρχησε στην ατζέντα ήταν το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας όλων των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και το κατά πόσο αυτό επηρεάζει τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης, αλλά και η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, προκειμένου να μην υπάρχουν «εκπλήξεις» τον προσεχή χειμώνα.

Ο διευθυντής του ΑΗΣ διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο σταθμός να ανταποκριθεί σε σενάριο κάλυψης έκτακτων αναγκών, αυξημένης ζήτησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Ν. Συλλίρης εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς, όπως ανέφερε, από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη της ΔΕΗ έχει συμπεράνει ότι μετά την πλήρη λειτουργία της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», η οποία θα τροφοδοτείται κατά προτεραιότητα από τα διαθέσιμα λιγνιτικά κοιτάσματα, καθώς, ως η πιο σύγχρονη μονάδα, θα εντάσσεται αδιάκοπα στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, υπάρχει ο κίνδυνος ο εξορυσσόμενος λιγνίτης να μην επαρκεί για την τροφοδοσία των μονάδων 3 και 4 του Αγίου Δημητρίου, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην τηλεθέρμανση της Κοζάνης, μιας και η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου δεν επαρκεί για την κάλυψη της πόλης σε περιόδους μεγάλης ζήτησης.

Μάλιστα, ο κ. Συλλίρης στάθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί άμεσα η λιγνιτική παραγωγή και να είναι σε λειτουργία τουλάχιστον οι μονάδες 3, 4 και 5 του Αγίου Δημητρίου και η Πτολεμαΐδα 5, όπως και η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 2, για να ικανοποιηθεί και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για αύξηση της λιγνιτική παραγωγής από 4,5 Twh σε 7 Twh.

Όπως τέλος ανέφερε ο Νίκος Συλλίρης, το πρώτο κριτήριο λήψης των αποφάσεων για τη συμμετοχή των εκάστοτε μονάδων στο σύστημα της ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η εξάρτηση των τηλεθερμάνσεων των μεγάλων πόλεων της περιοχής από τη λειτουργία συγκεκριμένων μονάδων.

Εξάλλου, το ΤΕΕ/ΤΔΜ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της λειτουργίας των μονάδων «Αγ. Δημήτριος 3» και «Αγ. Δημήτριος 4», προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εκείνη τη στιγμή, όπου η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ήταν 19%, του φυσικού αερίου 57%, των υδροηλεκτρικών 10% και των ΑΠΕ 14%, ενώ ενδιαφέρον παρουσίαζε και το ισοζύγιο των διασυνδέσεων, με τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας να είναι μεγαλύτερες από τις εισαγωγές, κάτι που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο.

xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση