Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις παγωνιές του 2021 ζητούν οι αγρότες. Διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ και στην Περιφέρεια

6 Min Read

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί από αγρότες της Εορδαίας έξω από τον ΕΛΓΑ Κοζάνης. Περίπου 250 αγανακτισμένοι αγρότες μετέφεραν τα αιτήματα τους στη διοίκηση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης, καθώς οι μήνες περνούν και δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τις ζημιές που υπέστησαν τον Απρίλιο του 2021 στις καλλιέργειες τους, λόγω του ισχυρού παγετού που ακολούθησε αυτόν του 2019.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ζημιές σε δέντρα σε προανθικό στάδιο δεν αποζημιώνονται. Οι αγρότες, ωστόσο, λένε πως οι εκτιμητές του Οργανισμού είτε δεν επισκέφθηκαν ποτέ τα χωράφια για να δουν τα άνθη στα δέντρα, είτε δεν είδαν πως αυτά βρισκόντουσαν στο πρώτο στάδιο της ανθοφορίας τους. Είχαν λάβει όμως διαβεβαιώσεις από τους κυβερνητικούς τοπικούς βουλευτές πως θα αποζημιωθούν μέσω άλλων διαδικασιών χρηματοδότησης.

Οι αγρότες υποστηρίζουν πως τα στοιχεία που έχουν είναι αδιάσειστα, τονίζοντας πως «έχουμε φωτογραφίες από τα δέντρα με το 80% – 90% της παραγωγής να είναι ανθισμένο και με τις παγωνιές. Έχουμε πληρώσει κανονικά όλες τις ασφαλιστικές μας εισφορές στον ΕΛΓΑ και κάποιοι πήραν δανεικά για να το κάνουν. Η ζημιά είναι σε περίπου 6000 στρέμματα που ανήκουν σε περίπου 300 καλλιεργητές. Είναι όλος ο άξονας Ανατολικό – Κομνηνά – Μεσόβουνο – Πύργοι, ενώ κατά κύριο λόγο οι ζημιές έγιναν σε κεράσια και μήλα» είπε ο αγρότης και πρώην δήμαρχος Βερμίου Σοφοκλής Σιδηρόπουλος.

Οι αγρότες τονίζουν πως το αίτημα τους για αποζημίωση είναι δίκαιο και ζητούν από τον ΕΛΓΑ και τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές να τους στηρίξουν. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων από την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας, οι οποίοι είναι αδικημένοι, καθώς σε άλλους νομούς για τις ίδιες ζημιές στα δέντρα οι αγρότες έχουν αποζημιωθεί, ενώ οι αγρότες της περιοχής μας είναι απλήρωτοι», λέει η Ελένη Μπιμπίρη αγρότισσα στην περιοχή της Κοζάνης και εκπρόσωπος των αγροτών του νεοσύστατου συλλόγου αγροτών Κοζάνης- Σερβίων – Βελβεντού.

Εικόνα από την κινητοποίηση των αγροτών Πύργων και Μεσοβούνου το πρωί της Δευτέρας έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Κοζάνης

«Πληρώνουμε 90 ευρώ το στρέμμα ασφάλεια, είτε είναι σκεπασμένο, είτε δεν είναι. Αυτό είναι άδικο γιατί όταν είναι σκεπασμένα σημαίνει ότι διαθέτουν αντιχαλαζική προστασία. Μόνο για παγωνιά μπορούμε να πάρουμε αποζημιώσεις και αυτό μας το κόβουν. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε εισφορές και να μην αποζημιωνόμαστε ποτέ. Η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη που κάποιοι άνθρωποι δεν μπήκαν καν στα χωράφια τους» αναφέρουν αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με το επιστημονικό κλιμάκιο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Κοζάνης, ζητώντας τους λόγους της μη αποζημίωσής τους. Η απάντηση του ήταν πως ο Οργανισμός δεν μπορεί να κάνει κάτι, αφού δεν προβλέπεται από τον κανονισμό τέτοια αποζημίωση και πως η λύση που πρέπει να δοθεί είναι πολιτική.

 

Στην Περιφέρεια

Οι αγρότες στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ΖΕΠ όπου είχαν συνάντηση έξω από το κτίριο με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.

«Πιέζουμε στο να γίνει μια ειδική ρύθμιση στο άρθρο 6 του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να δοθούν αποζημιώσεις όπως ακριβώς έγινε και με τις αποζημιώσεις από στην κακοκαιρία «Ιανός». Ελπίζω να έχουμε ένα ευτυχές τέλος σε αυτήν την υπόθεση μιας και οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται όχι σε επίπεδο Οργανισμού αλλά στο Κοινοβούλιο. Είναι καθαρά πολιτική απόφαση και εμείς απλά κάνουμε την τεκμηρίωση. Είναι δίκαιο το αίτημά σας και αναγκαία η καταβολή αποζημίωσης» είπε στους αγρότες ο κ. Κασαπίδης.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης την ώρα που μιλά στους αγρότες με τον Σοφοκλή Σιδηρόπουλο στο φόντο να τον παρακολουθεί

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από την Κ. Βέττα

Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα της αποζημίωσης των αγροτών της Εορδαίας. Η ερώτηση καταγράφει το χρονικό των ενεργειών που έχουν ακολουθήσει τους παγετούς του Μαρτίου – Απριλίου 2021 και την έλλειψη οποιασδήποτε αποζημίωσης στους παραγωγούς και δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας και ειδικότερα, στους αγρότες των κοινοτήτων Μεσόβουνου, Πύργων, Κομνηνών, Πεντάβρυσου κ.α.

Η κ. Βέττα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι συνεχόμενοι παγετοί και οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή στις όψιμες καλλιέργειες κερασιών και μήλων, βυθίζοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση. Ωστόσο, δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις στους καλλιεργητές, γεγονός που επέσπευσε την ανάγκη για χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών και ευρωπαϊκών. «Παρά τις πολλές επίσημες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, τα στελέχη της και τους τοπικούς βουλευτές, ωστόσο, οι αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί ενώ δημιουργούνται ερωτηματικά για την καταγραφή των εκτιμήσεων των ζημιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην τρίτη κατά σειρά ερώτηση για το ίδιο θέμα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η κ. Βέττα ζητά να ενημερωθεί για την διαδικασία που θα αποζημιωθούν και πότε οι αγρότες, αν η αποζημίωση που θα δοθεί θα είναι 100%, να κατατεθούν έγγραφα που να αποδεικνύουν πως το θέμα βαίνει προς επίλυση και γιατί δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές ώστε να δοθεί μια ανάσα στους παραγωγούς.

 

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση