Αν ήξερα τότε όσα ξέρω τώρα

2 Min Read
“Αν ήξερα τότε, αυτά που ξέρω τώρα, θα είχα αποφασίσει πολύ διαφορετικά” είπε κάποτε ο μακροβιότερος Αμερικανός άνκορμαν, ο Νταν Ράδερ, απολογούμενος για μια απόφαση που του στοίχισε μέρος της πολύτιμης αξιοπιστίας του και μάλιστα στη δύση της καριέρας του.
Ήταν η υπόθεση Ράδεργκέϊτ που αφορούσε υποτιθέμενα έγγραφα του Διοικητή της Εθνοφρουράς του Τέξας κατά την περίοδο που υπηρέτησε σε αυτή ο Τζόρτζ Μπους Τζούνιορ.
Τα έγγραφα “έκαιγαν” τον Μπους, καθώς αποδείκνυαν ότι έτυχε διακριτικής μεταχείρισης κατά τη θητεία του εκεί, ενώ είχε “παραλείψει” να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων που θα πιστοποιούσαν την ικανότητά του να πετά.
Η αυθεντικότητα των εγγράφων δεν μπόρεσε ποτέ να ταυτοποιηθεί κι έτσι ο Ράδερ βρέθηκε απολογούμενος για την αδυναμία του να πάρει τη σωστή απόφαση.
Για να κρίνουμε, όμως, μια απόφαση που ενδεχομένως να έχει σοβαρές επιπτώσεις, θα πρέπει να ξέρουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο λήφθηκε και να μην κρίνουμε με βάση νεότερα δεδομένα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε μας, αλλά όχι σε όσους πήραν την απόφαση τη στιγμή που την πήραν. Αυτό διηγείται η ιστορία του Ράδερ.
Κάθε τι κρίνεται με βάση τις συνθήκες που έγινε. Οι “μετά Χριστόν προφητείες” και οι κουβέντες της εξέδρας λίγη σημασία και μάλιστα στην ασφάλεια του χρόνου που παρήλθε.
Μοιραστείτε την είδηση