Θετική η αποτίμηση του πρώτου φόρουμ
Οι συντελεστές του πρώτου Balkan Energy Forum που διεξήχθη στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα από τις 23 έως τις 25 Μαΐου, βρέθηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κοζάνης το μεσημέρι της Δευτέρας για να συζητήσουν, να κάνουν μια αποτίμηση των εργασιών του συνεδρίου και να διαμορφώσουν τον προγραμματισμό για τη συνέχεια.
Πρόθεση τους είναι το Βαλκανικό Ενεργειακό Φόρουμ να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια στην ενεργειακή «καρδιά» της χώρας, την Κοζάνη και συγκεκριμένα στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων. Η αποτίμηση του πρώτου ενεργειακού φόρουμ σύμφωνα με όλους τους συντελεστές ήταν πολύ θετική και θέλουν να συνεχίσουν αυτή την επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισαν, προσπάθεια ενώ τον Σεπτέμβρη θα συσταθεί και μια ομάδας εργασίας για αυτό το σκοπό.
«Ο σπόρος ο οποίος έπεσε πρέπει να ανθίσει. Το γεγονός αυτό πρέπει να επαναληφθεί και να συμβάλλει στην ενεργειακή εξέλιξη και τα ενεργειακά φώτα που πρέπει να έχει η περιοχή πάνω της» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, Γιάννης Μητλιάγκας και τόνισε πως η επαναληψιμότητα ενός τέτοιου γεγονότος είναι κομβικής σημασίας και στόχος του ΕΒΕ είναι να μπει το Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων, στο «καλεντάρι» της ΔΕΘ.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητλιάγκας, η προσπάθεια αυτή θα εμπλουτιστεί και θα διανθιστεί ώστε να προχωρήσει, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το ότι το Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων, «μπαίνει στο χάρτη» σημαντικών γεγονότων. Ωστόσο, θεωρεί πως πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στον κόσμο και τις επιχειρήσεις της περιοχής στη διάρκεια της επαναληψιμότητας αυτής της προσπάθειας, που έχει να κάνει με την ανάδειξη του κεντροβαρούς ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής μας.
Επίσης στάθηκε και στη συνεργασία με τη ΔΕΘ που αποτελεί κομβικό και πρωταρχικό στόχο του Επιμελητηρίου της Κοζάνης καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η αναβάθμιση της περιοχής μέσα από τέτοια γεγονότα και η μετεξέλιξη του χώρου των Κοίλων, μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες και συνεργασίες μπορεί να έχει πραγματικό όφελος».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας σημείωσε πως το Balkan Energy Forum είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή, γιατί δίνει έμφαση σε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα η Κοζάνη και πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, μπορούν να χτίσουν ένα μεγάλο εκθεσιακό και συνεδριακό γεγονός. «Ο απολογισμός είναι πολύ θετικός. Υπήρξε μια κινητοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όχι τόσο πολύ στην πρώτη φάση της διεθνούς επιχειρηματικότητας αλλά το δεύτερο Balkan Energy Forum, νομίζουμε ότι θα είναι ένα διεθνές γεγονός με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιοχή» τόνισε ο κ. Τζήκας.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, χρειάζεται να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας για τις διεθνείς τάσεις στην ενέργεια και η Κοζάνη και τα Κοίλα είναι ο κατάλληλος τόπος για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο γεγονός. «Νομίζουμε ότι στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα, πέρα από την εκθεσιακή και συνεδριακή δραστηριότητα, μπορεί να φιλοξενηθεί και μια θερμοκοιτίδα από start ups εταιρείες στο χώρο των νέων τεχνολογιών» κατέληξε ο κ. Τζήκας.
«Η πρωτοβουλία και η σκέψη της διοργάνωσης του Balkan Energy Forum στην περιοχή μας ξεκίνησε από το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία διέρχεται αυτή τη δημιουργική περίοδο, τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και θα ήταν ο καταλληλότερος τόπος για να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, προέκυψαν πάρα πολλά συμπεράσματα και ενημερώθηκε η κοινωνία για τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη και μέσα στους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, ήταν αυτό το γεγονός να καθιερωθεί στην περιοχή μας και να γίνει θεσμός» τόνισε ο πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και βουλευτής Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης.
Συνέχισε λέγοντας πως ανά δύο χρόνια αυτό το γεγονός θα συγκεντρώνει, θα συμπυκνώνει και θα «εκκολάπτει» τα γεγονότα που εξελίχθηκαν την προηγούμενη περίοδο στον τομέα της ενέργειας αλλά και θα αναδεικνύει τις νέες ιδέες που θα υπάρχουν. «Μπήκε η μαγιά και αυτό το γεγονός θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό. Θέλουμε να παραμείνουμε η καρδιά των ενεργειακών εξελίξεων για τη χώρα και γιατί όχι και ευρύτερα, και νομίζω πως τέθηκαν αυτές οι βάσεις» κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως το συγκεκριμένο φόρουμ έδωσε την ευκαιρία να συγκεντρωθεί η γνώση και η τεχνολογία στην περιοχή μας και θεωρούν, ως περιφέρεια, πως μπορεί να ενταχθεί στις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα της περιοχής. «Θεωρούμε πως αυτό το γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει υποσύνολο ενός γενικότερου σχεδιασμού που έχουμε για να θέσουμε τη Δυτική Μακεδονία στο προσκήνιο και στο επίκεντρο. Κάθε τι που μπορεί να είναι χρήσιμο και να ενταχθεί στο σχεδιασμό μας, θα το στηρίξουμε και θα το κάνουμε πράξη. Κάθε τεχνολογία που μπορεί να έρθει στον τόπο μας και να γίνει κτήμα των πολλών, είναι το ζητούμενο και αυτό θα γίνει και σε άλλου είδους δραστηριότητες και τεχνολογίες που έχει ανάγκη η περιοχή μας, προκειμένου να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.
«Η Δυτική Μακεδονία και ο Δήμος Κοζάνης συγκεκριμένα, συνεχίζουν να αποτελούν το ενεργειακό κέντρο όλης της χώρας» τόνισε, εν μέσω άλλων, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης.
Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χριστοφορίδης υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, να διευρυνθεί αυτό το φόρουμ και να προσελκύσει περισσότερο διεθνές ενδιαφέρον. «Πρέπει να είναι στόχος όλων των φορέων της περιοχής να κρατήσουμε και να διευρύνουμε αυτή την εκδήλωση» κατέληξε.
Ο συνιδρυτής και διαχειριστής του Clube, Νίκος Ντάβος σημείωσε πως θα στηρίξουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια που θα γίνει το επόμενο διάστημα, έχοντας ήδη μπει οι βάσεις από το προηγούμενο φόρουμ, ώστε να γίνει πιο δυνατό και τεχνολογικά καινοτόμο.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr