Ανάγκα και θεοί… καίνε τώρα κάρβουνο

3 Min Read

Διαβάζω και τρίβω τα μάτια μου. Και δεν μου μένει τίποτε άλλο παρά να ψιθυρίζω αυτό που έλεγε μερικές φόρες η «Λωξάνδρα» στο ομότιτλο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου,αλλα και η Μάνα μου: «Τα ύστερα του κόσμου. Ήρθανε τα πάνω κάτω». 

Αντιγράφω από την «Ντόιτσε Βέλε»: «Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πριν λίγο καιρό ότι ένας υπουργός από το κόμμα των Πρασίνων θα επέστρεφε στην ουσία στον λιθάνθρακα για να εξοικονομήσει φυσικό αέριο ενώπιον ενός δύσκολου χειμώνα; Κι όμως η μείωση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream I οδηγεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Περιβάλλοντος Ρόμπερτ Χάμπεκ σε αυτήν την “πικρή”, δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση».

Ο χερ Χάμπερ δεν είναι ένας απλός υπουργός. Πέρα από το ότι είναι και αντικαγκελάριος, στην «τρίχρωμη» κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου, είναι και συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων. Άρα είναι ο τελευταίος που θα περίμενε κανείς να τον ακούσει να τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης αξιοποίησης των κοιτασμάτων λιθάνθρακα που διαθέτει η χώρα του. Αλλά, στην πολιτική, όπως και στην ζωή γενικώς, ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας: «Όχι όπως τα ήξερες, αλλά όπως τα βρήκες».

Όπως επισημαίνουν Γερμανοί αρθρογράφοι, η χώρα τους πληρώνει το ότι καθυστέρησε να προχωρήσει, ενώ μπορούσε, στην «ενεργειακή μετάβαση». Στην ανάπτυξη δηλαδή συστήματος πολλαπλών πηγών ανανεώσιμης ενέργειας. Όπως «την έχουμε πάθει» και εμείς. Βολευόταν βλέπετε με το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Αλλά τώρα τα αποθέματα της φθάνουν για τέσσερις, ίσως το πολύ έξη, παγωμένες εβδομάδες του χειμώνα. 

Εμείς έχουμε πλούσια τα δώρα της φύσης ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρωτίστως την ηλιακή. Αλλά δεν προλαβαίνουμε, ως τον χειμώνα, να καλύψουμε τις ανάγκες που προβλέπεται να υπάρχουν, καθώς προεξοφλείται το ότι ο Πούτιν θα θελήσει να μας «στριμώξει», διότι, κατά την Ζαχάροβα είμαστε …αχάριστοι και προκαλούμε την Μόσχα. Ήδη για τούτη την εβδομάδα η Gazprom μας στέλνει ένα μήνυμα καθώς από χθες διέκοψε την ροη φυσικού αερίου, μέσω του τουρκικού αγωγού, προς την χώρα μας. Για λόγους συντήρησης του αγωγού, μας είπαν. Αλλά δεν παύει να είναι μια προειδοποίηση. 

Επομένως, δεν μένει άλλη επιλογή παρά να αξιοποιήσουμε και εμείς τα δικά μας κοιτάσματα στην Κοζάνη και την Μεγαλόπολη. Πικρό, περιβαλλοντικώς, αλλά αναγκαίο. 

Μοιραστείτε την είδηση