Αναγκαίο για λίγο; Πάντως όχι καλό το πισωγύρισμα

3 Min Read

Δεν κρίνω αν είναι ειλικρινής, ή προσχηματική, η αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά του τρόπου με τον οποίο γίνεται η αλλαγή στο καθεστώς έκδοσης των αδειών οδήγησης. Απλώς με θλίβει το γεγονός ότι, ακόμη μια φορά, καταφεύγουμε στην προσφιλή τακτική του ράβε-ξήλωνε. Εν προκειμένω μάλιστα του «ξήλωνε» χωρίς …ράβε. Διότι δεν συνιστά «ράψιμο» μιας κουρελιασμένης πραγματικότητας η επιστροφή στο παλιό σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών. Ενός συστήματος που όλοι συμφωνούν ότι είναι διεφθαρμένο και ανίκανο να δώσει σωστούς οδηγούς. Γεγονός που παραδέχεται και η κυβέρνηση, αφού καταφεύγει μεν σε αυτό το προσωρινό «μπάλωμα», αλλά δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στην συγκρότηση επιτροπής ειδικών, η οποία θα πρέπει, εντός εξαμήνου, να προτείνει ένα νέο σύστημα.
Κακά τα ψέματα. Το ευρωπαϊκό ρεκόρ που κατέχουμε σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα δεν οφείλεται μόνο στο κακό οδικό μας δίκτυο. Οφείλεται πρωτίστως στην κακή ποιότητα των οδηγών μας. Ένα μεγάλο ποσοστό από τους οποίους, με τις γνώσεις και την εκπαίδευση που έχουν, δεν θα έπαιρναν δίπλωμα σε καμιά ευνομούμενη χώρα.
Το παλιό σύστημα, που ξαναγίνεται «νέο» για κάποιους μήνες, ίσως και για έναν ολόκληρο χρόνο με τις συνήθεις υπερβάσεις των ελληνικών προθεσμιών, αλλά και οι άνθρωποι που το υπηρετούν, επί δεκαετίες, ενέχονται για την παραγωγή υποψηφίων αυτοχείρων και δολοφόνων. Στην οποία συστηματικώς επιδίδονται προκειμένου να εξασφαλίζουν το δικό τους πλουτισμό, με την χορήγηση διπλωμάτων με …συνδετήρα που συγκρατεί το ….φακελάκι της μίζας, σε εντελώς ακατάλληλα πρόσωπα. Είναι ένα κακουργηματικού χαρακτήρα έγκλημα τεραστίων διαστάσεων. Για το οποίο δεν πληρώνει κανείς «υπεύθυνος». Μόνον οι «αδικοχαμένοι» και οι σακατεμένοι.
Προτάσεις και μελέτες για την πλήρη αλλαγή του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών έχουν κατατεθεί αμέτρητες, στα χρόνια που δημοσιογραφώ. Και υπουργικές εξαγγελίες έχω ακούσει ουκ ολίγες. Όλες όμως οι προσπάθειες κολλάνε, προσκρούοντας στις υπηρεσιακές αντιρρήσεις. Τάχα με σκοπό την «βελτίωση» τους. Ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκεται απλώς η συντήρηση ενός φαύλου καθεστώτος από το οποίο εξασφαλίζουν το «βούτυρο στο ψωμί τους» στρατιές επιτήδειων.
Επιτέλους, δεν χρειάζεται να ….ανακαλύψετε την πυρίτιδα. Αντιγράψτε το σύστημα μιας χώρας που έχει άριστες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα. Και αποφύγετε να επαναλαμβάνετε εκείνα τα οποία καταγγέλλατε. Την κατάχρηση του «κατεπείγοντος» στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Μοιραστείτε την είδηση