Αναγκαιότητα δημιουργίας Νεογνικής Μονάδας στη Δυτική Μακεδονία

5 Min Read

Υψηλά τα ποσοστά πρόωρων νεογνών στη χώρα

Η αναγκαιότητα δημιουργίας Νεογνικής Μονάδας επιπέδου ΙΙ στη Δυτική Μακεδονία, τονίστηκε σε εκδήλωση που επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών της περιοχής. Η δημιουργία μιας μονάδας δευτέρου επιπέδου θεωρείται επιτακτική, καθώς θα εξασφαλίσει την ασφαλή φροντίδα των πρόωρων νεογνών χωρίς την ανάγκη διακομιδής σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

Η ίδρυση τέτοιων κέντρων δεν είναι μόνο θέμα υγείας, αλλά και διατήρησης των κατοίκων στην περιοχή, ενώ θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσίες.

Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας Νεογνικής Μονάδας δευτέρου επιπέδου στη Δυτική Μακεδονία ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, το απόγευμα της Τετάρτης. Στο πλαίσιο της συζήτησης, κορυφαίοι επιστήμονες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέδειξαν τις προκλήσεις της περιγεννητικής φροντίδας στην περιοχή και την αναγκαιότητα για εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας για τα νεογνά.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής – Νεογνολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, Γεώργιος Μητσιάκος

Ο καθηγητής Παιδιατρικής – Νεογνολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, Γεώργιος Μητσιάκος, επεσήμανε την ανησυχητική πραγματικότητα της προωρότητας στη χώρα μας, η οποία είναι υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων το 2023 έφτασε το 14%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων παγκοσμίως κυμαίνεται γύρω στο 10%. Ο κ. Μητσιάκος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, λόγω των υψηλών ποσοστών πρόωρων γεννήσεων, πρέπει να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες για τη φροντίδα αυτών των νεογνών, και για αυτό η ανάγκη δημιουργίας Περιγεννητικών Κέντρων είναι επιτακτική.

Ο ίδιος τόνισε ότι το 2023, πάνω από 100 νεογνά στη Δυτική Μακεδονία χρειάστηκαν νοσηλεία σε περιγεννητικό κέντρο δευτέρου επιπέδου, ενώ πολλά περισσότερα χρειάστηκε να διακομιστούν σε άλλα κέντρα σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. «Η ανάγκη για την ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου στη Δυτική Μακεδονία είναι άμεση και επιτακτική», ανέφερε ο κ. Μητσιάκος, υπογραμμίζοντας πως η αναγκαιότητα αυξάνεται ακόμα περισσότερο λόγω των μεγάλων διακομιδών που γίνονται από την περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αναστάσιος Φούντογλου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να ανασυντάξει τον υγειονομικό χάρτη, επισημαίνοντας τη σημασία της δημιουργίας εξειδικευμένων μονάδων για να ενισχυθεί το νοσοκομειακό σύστημα της Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Φούντογλου ανέφερε πως το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι οι διαπεριφερειακές ροές ασθενών, με πολλούς κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Η δημιουργία ενός Περιγεννητικού Κέντρου και άλλων εξειδικευμένων μονάδων, τόνισε, είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση του συστήματος υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, υπογράμμισε ότι ο σύλλογος υποστηρίζει οποιαδήποτε δράση που έχει στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή και τη στελέχωση των νέων μονάδων. Όπως δήλωσε, η ασφάλεια των νεογνών είναι δομικό και κρίσιμο ζήτημα, και είναι απαραίτητο για τους γονείς να αισθάνονται ασφαλείς όταν φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους, χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνονται από την περιοχή τους.

Ο μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος Ελευθέριος Τσαρίδης

Ο μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος Ελευθέριος Τσαρίδης τόνισε ότι η ανάπτυξη μιας μονάδας νεογνών με ήπια φροντίδα στη Δυτική Μακεδονία είναι αναγκαία, προκειμένου οι γυναίκες που διαμένουν στην περιοχή να μην αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη ή τα Ιωάννινα. «Η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας θα βελτιώσει τις ιατρικές συνθήκες και θα προσφέρει στους πολίτες την ασφάλεια που χρειάζονται» δήλωσε ο κ. Τσαρίδης.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση