Αναγκαιότητα ο μακροχρόνιος υγειονομικός σχεδιασμός της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρης Τσεβεκίδης στην συνεδρίαση του ΟΕΕ για το νέο νοσοκομείο και την πανδημία

5 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Την έλλειψη ενός μακροχρόνιου υγειονομικού σχεδιασμού με προγραμματισμό και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ανέδειξε με ενημέρωσή του στα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρης Τσεβεκίδης. Ο κ. Τσεβεκίδης μαζί με τον κ. Λευτέρη Τσαρίδη, κλήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΕ στην συνεδρίαση της τοπικής διοίκησης του 5ου Π.Τ. για την πανδημία και την κατάσταση στον χώρο της υγείας στην Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Τσεβεκίδης μίλησε για ένα σχέδιο αναγκαίο, το οποίο δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί και όπως διαφαίνεται κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Από τα λεγόμενά του έδειξε πως έχει μια εικόνα για τα υγειονομικά δεδομένα της περιοχής σαφή και ξεκάθαρη, η οποία δυστυχώς παρουσιάζει ανισότητες και παραδοξότητες: «Υπάρχει για παράδειγμα υπερβολικός αριθμός συγκεκριμένων ειδικοτήτων και σπανίζουν ειδικότητες που έχουμε πραγματικά «ανάγκη» όπως αναισθησιολόγους, γιατρούς εργασίας ή επιδημιολόγους. Σκεφτείτε πως στην περιοχή μας, η οποία μέχρι πρότινος παρήγαγε το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με εργοστάσια, έχει μόνο δυο γιατρούς εργασίας» είπε με έμφαση ο κ. Τσεβεκίδης.

Ο ίδιος μιλώντας για την πανδημία, εξέφρασε την απορία του γιατί η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που μέχρι και σήμερα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις νέων μολύνσεων κορωνοϊού, γιατί δεν έχει εκπονηθεί μια μελέτη από Πανεπιστήμιο που να εντοπίζει τους λόγους που υπερισχύει σε κρούσματα έναντι της υπόλοιπης χώρας. Ταυτόχρονα έθεσε προβληματισμούς για το αν οι έλεγχοι που γίνονται είναι ικανοποιητικοί τονίζοντας πως θα έπρεπε κάποιες αποφάσεις να λαμβάνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής και τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν και όχι από την κεντρική κυβέρνηση. Εξέφρασε, ακόμη, τον προβληματισμό γιατί η ΠΕ Κοζάνης δεν είναι ενταγμένη στο δίκτυο επεξεργασίας λυμάτων που εντοπίζεται το φορτίο του κορωνοϊού και μπορούν να ληφθούν μέτρα προληπτικά, «πρόκειται για ένα θέμα που έθεσα και σε πανελλήνιο επίπεδο και δεν πήρα απάντηση» είπε χαρακτηριστικά.

Για την μελέτη του νέου νοσοκομείου Κοζάνης

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΕ, αφιερώθηκε στο θέμα της μελέτης σκοπιμότητας νέου νοσοκομείου Κοζάνης που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Τσεβεκίδης εξέφρασε την ενόχλησή του πως η ιδιωτική εταιρεία που εκπόνησε την μελέτη δεν ενημέρωσε – ρώτησε τον Ιατρικό Σύλλογο ως άμεσο γνώστη των θεμάτων της υγείας. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης είπε πως η πρόταση της εταιρείας είναι να δημιουργηθεί ένα νέο νοσοκομείο δυναμικότητας 270 κλινών, με τις συγκεκριμένες κλίνες όμως να αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας (το «Μποδοσάκειο» να μείνει με 90 κλίνες, η Καστοριά με 40 κλπ) και να υπάρξουν συνολικά έξι νοσοκομεία.

«Θα πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες, τις οποίες δυστυχώς δεν τολμά κανείς να πει στους πολίτες της ΠΕ Κοζάνης. Η μια αλήθεια είναι πως η περιοχή μας έχει τριτοβάθμιο νοσοκομείο και αυτό είναι το «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με κτιριακές εγκαταστάσεις του 21ου αιώνα, άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό και σε κομβικό σημείο που μπορεί να εξυπηρετεί όχι μόνο την Δυτική Μακεδονία αλλά και την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Από την άλλη έχουμε ένα «Μαμάτσειο» νοσοκομείο παλιό και εντός του αστικού ιστού με τα προβλήματα που προκαλεί αυτό να είναι πολλά με πρωταρχικό αυτό του φαναριού στην είσοδο του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο Κοζάνης δεν χωρούν παρεμβάσεις. Η πόλη χρειάζεται νέο νοσοκομείο αλλά νομαρχιακό και όχι περιφερειακό. Δεν γίνεται να υπάρχει τριτοβάθμιο νοσοκομείο σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων και κάποιοι να ονειρεύονται να φτιάξουν ένα ίδιο η καλύτερο! Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η αξιοποίηση του «Μαμάτσειου» με άλλους τρόπους όπως να φιλοξενήσει το Κέντρο Υγείας Κοζάνης που νοικιάζει κτίριο όπως και δημοτικές υπηρεσίες που νοικιάζουν και αυτές άλλα κτίρια. Επίσης μην ξεχνάμε πως το «Μαμάτσειο» διαθέτει την μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική της Δυτικής Μακεδονίας και μπορούμε να την αναπτύξουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ειδικά τώρα που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσεβεκίδης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση