Ανακούφιση του πολίτη μέσω κατάργησης δικαιολογητικών, του Δημήτρη Καραθανάση*

2 Min Read
Στο διαρκή αγώνα για την αξιοποίηση συστημάτων πληροφορικής, διαλειτουργικότητας, και οργάνωσης δομών πληροφορικής στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο υπηρετώ με περηφάνια εδώ και 20 χρόνια, στις 31-3-2016, παρουσιάσαμε στον τότε υπουργό κ. Βερναρδάκη ως στελέχη της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έννοιες όπως :
– Διαλειτουργικότητα βάσεων δεδομένων διαφόρων φορέων
– Υπολογιστικό Νέφος – cluster – cloud της ΠΔΜ που πρωτοπορεί στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα.
– ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ αναζήτησης δικαιολογητικών όπως Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα κ.λ.π. όχι ως έγγραφα αλλά ως συνθήκες (ΝΑΙ – ΟΧΙ).
– Διασύνδεση βάσεων ΓΓΠΣ με τις βάσεις της ΠΔΜ
– Αυθεντικοποίηση μέσω μοναδικών κωδικών TAXIS της ΓΓΠΣ όλων των πολιτών στα συστήματά μας στην ΠΔΜ.
– Αυθεντικοποίηση διαπιστευμένων υπαλλήλων μέσω ενεργού καταλόγου.
– Κατάργηση ενδο-υπηρεσιακών δικαιολογητικών για τον πολίτη.
Εδώ η παρουσίαση : https://youtu.be/_1eXTcpH6xk
(μετά το 12:00 η αναφορά στην κατάργηση δικαιολογητικών)
Δε θα μπορούσα να μη νιώθω ικανοποίηση και περηφάνια για τον επι χρόνια αγώνα μας, βλέποντας εδώ και 1 χρόνο τη δημιουργία Δομής και αξιοποίησης στελεχών με αιχμή του δόρατος συναδέλφους της ΓΓΠΣ υπο τη σκέπη του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης και την ηγεσία του Κυριάκου Πιερακάκη.
Σήμερα ανακοινώθηκε η κατάργηση της κατάθεσης δικαιολογητικών όπως φορολογική ενημερότητα στον e-efka ώστε να εξοικονομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρωποώρες άσκοπου χρόνου ενασχόλησης πολιτών σε αναζήτηση αυτών των δικαιολογητικών.
Ακόμα κι αν δεν είμαστε Άμεσα εμπλεκόμενοι ως μέρος των επιτευγμάτων αυτών του Υπουργείου, είμαστε περήφανοι γιατί συνάδελφοι πληροφορικής Περιφερειών -και όχι μόνο- εδώ και 10 χρόνια και πλέον σηκώσαμε τεράστιο βάρος για να μπει το νερό στ’ αυλάκι.
Το γιατί δεν έγιναν αυτά νωρίτερα δεν είναι δική μας δουλειά..
Εμείς συνεχίζουμε περιμένοντας στήριξη (είτε την έχουμε, είτε όχι) να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να πάμε τη χώρα και το φορέα μας όσο μπορούμε πιο γρήγορα στο μέλλον.
*O Δημήτρης Καραθανάσης είναι  Προϊστάμενος Σχεδιασμού και υποστήριξης Πληροφοριακών Συστηματων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Μοιραστείτε την είδηση