Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη μεγάλη εκδήλωση στο Μουσείο Αιανής – Τμήμα Αρχαιολογίας πρότεινε η Γεωργία Καραμήτρου

4 Min Read


H ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής «ζωντάνεψε» το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να αναδείξει τις προσπάθειες όλων όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και εξέλιξή του.
Τον πρώτο λόγο στην εκδήλωση είχαν οι εργάτες, οι άνθρωποι που μαζί με τους αρχαιολόγους, έβγαλαν στην επιφάνεια τους θησαυρούς που κρύβονταν στη γη της Αιανής για χιλιάδες χρόνια.
«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ο δάσκαλος Σιαμπανόπουλος εκπαίδευσε και μύησε όσους Αιανιώτες έβρισκαν αρχαία αντικείμενα, να τα παραδίδουν στη μικρή συλλογή που είχε δημιουργηθεί» αφηγήθηκε ο εργατοφύλακας Αντώνης Κύρινας.
«Το μετόχι του Αγίου Αθανασίου, οι Λαζαρίνες, το βιβλίο του δασκάλου Σιαμπανόπουλου, όλα αυτά ήταν για μένα τα πρώτα ερεθίσματα για να μπω σε αυτό τον κόσμο» είπε ο επίσης εργατοφύλακας Θωμάς Καρπενήσης, ενώ ο συνάδελφός του Νικόλαος Γκούνας, ενθυμούμενος τις στιγμές εκείνες ανέφερε «βρήκαμε πρώτα το υδραγωγείο, μετά το σπίτι με τις δύο σκάλες και ύστερα το πρώτο αγαλματίδιο της θεάς Κυβέλης που μας έδωσε μεγάλο κουράγιο για να ψάξουμε και για τα υπόλοιπα».
Σύμφωνα με τον εργάτη των ανασκαφών Ιωάννη Δάλλη, όλα έγιναν με σεβασμό στον πολιτισμό που υπήρχε εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Αιανή.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ομιλητές δάκρυσαν στη διάρκεια της εκδήλωσης με την εξιστόρηση των περιστατικών που έζησαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ φύλαξαν όλοι στη Γεωργία Καραμήτρου Μεντεσίδη, που ήταν και η πρωταγωνίστρια των ανασκαφών και τιμήθηκε για την προσφορά της.
Η επίτιμη πλέον προϊσταμένη του υπουργείου Πολιτισμού ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν, κάνοντας μια αναδρομή στα βασικά γεγονότα και τονίζοντας ότι οι σχέσεις με το υπουργείο δεν ήταν πάντα εύκολες, καθώς «φοβόταν ότι με τη φόρα που είχα πάρει θα ζητούσαμε διαρκώς κι άλλα για την Αιανή».
Η κ. Καραμήτρου, μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με τμήμα Αρχαιολογίας, την οποία είδε θετικά ο βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος στην ομιλία του δήλωσε «θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα κερδίσουμε αυτό το τμήμα».
Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Αντώνης Δασκαλόπουλος που αναφέρθηκε στη συμβολή των πολιτών στη δημιουργία των αρχαιολογικών δρώμενων, αλλά και ο εξ Αιανής πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης Αντώνης Κύρινας που επισήμανε πως το Μουσείο αυτό είναι Μουσείο όλης της Ελλάδας.
Όλοι, πάντως, οι ομιλητές συμφώνησαν πως το Μουσείο δεν έχει την προβολή που του αξίζει λόγω και της μη εύκολης πρόσβασης. «Θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη σύνδεση, στους δρόμους για να αναδειχθεί και ο παραποτάμιος πολιτισμός του Αλιάκμονα» δήλωσε χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη.
Μεταξύ των θέματα που αναδείχθηκαν στην εκδήλωση και προβληματίζουν την τοπική κοινωνία, την Πολιτεία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι η έλλειψη υποστηρικτικών έργων υποδομής, που αφορούν κυρίως στην πρόσβαση πολιτών και επισκεπτών – τουριστών στην Αιανή, η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, η ανάγκη άμεσης ένταξης της περιοχής σε τοπικά και ευρύτερα τουριστικά δίκτυα, ενώ αναφορές έγιναν και στα επίσημα εγκαίνια του μουσείου που δεν έγιναν ποτέ.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση