Ανανέωση συμβάσεων ζητούν οι 210 νέοι επιστήμονες που προσελήφθησαν με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στην Περιφέρεια

4 Min Read

Την ανανέωση των 210 συμβάσεων τους ζητούν από την Πολιτεία οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προσελήφθησαν μέσω του προγράμματος νέων επιστημόνων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 22-39 ετών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου «διαρροή» επιστημόνων στο εξωτερικό. Ο εκπρόσωπος τους Αντώνης Γκλούμπος, τονίζει πως η σύμβαση τους λήγει σε λίγες ημέρες και θα είναι «κρίμα να χαθεί η ευκαιρία να κρατήσουμε το προσωπικό αυτό εδώ στην περιοχή που το έχει ανάγκη».

«Απαιτούμε από τους βουλευτές και τον Περιφερειάρχη να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις και να ζητήσουν την ανανέωση των συμβάσεων, γιατί δεν υπάρχει χώρος για άλλους 200 άνεργους επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά» τόνισε ο κ. Γκλούμπος. Όπως προσθέτει, το όπλο που θα χρησιμοποιήσουν είναι το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο στις 23 Δεκεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα «να στηρίξει την πρόταση για την ανανέωση του ειδικού προγράμματος απασχόλησης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην εργασία όλων των πολιτών και την ανάγκη για την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος ήταν 18 μήνες, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τελικά κατέληξε στους 12 μήνες (Λήξη προγράμματος 09/03/2021).

- Advertisement -
Ο εκπρόσωπος των εργαζομενων Αντώνης Γκλούμπος

«Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας προς τους Κυβερνητικούς Βουλευτές της Περιφέρειας, γιατί δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες και δεν έδειξαν έμπρακτα την στήριξη τους στο αίτημα μας. Αναμένουμε εδώ και τώρα να απαιτήσουν την ανανέωση των συμβάσεων μας από τα αρμόδια Υπουργεία πριν βρεθούμε οι 250 επιστήμονες ξανά στις λίστες του ΟΑΕΔ» τονίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ερώτηση στην Βουλή από τις Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ Βέττα, Τεληγιορίδου και Πέρκα

Οι βουλεύτριες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Δυτικής Μακεδονίας Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο του προγράμματος του ΟΑΕΔ, το οποίο, βάσει κριτηρίων από τον ΑΣΕΠ, προχώρησε στην πρόσληψη – με σύμβαση ενός έτους- 210 επιστημόνων ηλικίας 22-39 ετών για την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην γενικότερη υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς οι κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014 είχαν δεσμευτεί στην πρόσληψη ενός εργαζομένου για κάθε πέντε αποχωρήσεις γεγονός που, μαζί με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, αποψίλωσε σε σημαντικό βαθμό το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αναγκαιότητα ανανέωσης των συμβάσεων ενώ, ειδική μνεία γίνεται στις αυξημένες δεξιότητες και γνώσεις που κατέχουν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε μια περίοδο που προβλέπεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ελέω και της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Τέλος, ζητείται η ανανέωση του συγκεκριμένου προγράμματος για τουλάχιστον ένα έτος όπως ακριβώς συνέβη με αντίστοιχα ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ στο παρελθόν.

Τι ζητούν οι νέοι επιστήμονες στο ψήφισμά τους

-Να γίνει ανανέωση του προγράμματος για τουλάχιστον ένα έτος

-Να αναγνωριστεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν

– Να στηριχθεί το δικαίωμα στην εργασία,

-Να αναγνωριστεί η αποκτηθείσα εμπειρία και ναπροβεί η Περιφέρεια στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να σταλεί το ψήφισμα προς ενημέρωση στον κύριο Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στον Ο.Α.Ε.Δ και προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση