«Ανάσα» για την εστίαση με την αναστολή των περιορισμών της Covid-19

2 Min Read

Τι ισχύει πλέον σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εστίασης

Επιστροφή στην κανονικότητα μετά από δύο δύσκολα χρόνια, γεμάτα αυστηρούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, με την εστίαση να είναι ένας από τους χώρους που επλήγησαν περισσότερο. Οι άνθρωποι της εστίασης μιλούν για «ανάσα» του κλάδου καθώς από την 1η Μαΐου έχουν καταργηθεί οι περιορισμοί που ίσχυαν σε μεγάλο βαθμό.

Η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης δεν είναι πλέον απαραίτητη και μέχρι τις 31 Αυγούστου, όταν και θα αποφασιστεί αν υπάρξει παράταση ή όχι του μέτρου. Το σημαντικό για τους καταστηματάρχες είναι η επαναφορά της χωρητικότητας στο 100% τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό χώρο όπως ίσχυε και πριν την πανδημία. Επίσης δεν προβλέπεται πια η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και δεν υπάρχει πλέον περιορισμός στα άτομα που κάθονται σε αυτά άρα τα καταστήματα επανήλθαν στην προηγούμενη «φυσιολογική» κατάσταση.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως τα καταστήματα μπορούν να εξυπηρετούν υπεράριθμους πελάτες παρά μόνο όσους αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας που έχουν τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο.

Επίσης, επιβάλλεται η απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια και στο 70% αυτών προβλέπεται να υπάρχει απολυμαντικό. Τα νέα μέτρα προβλέπουν ακόμη ικανοποιητικό εξαερισμό του εσωτερικού χώρου είτε με φυσικό είτε με την χρήση εξαερισμού ή κλιματιστικών, τα οποία μπορούν πλέον να λειτουργούν.

Υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας από το προσωπικό και τον πελάτη κατά τον χρόνο αναμονής του μέσα στο κατάστημα, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μάϊου και η υποχρεωτικότητα της θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για τους   ανεμβολίαστους εργαζόμενους είναι υποχρεωτικό ένα rapid test την εβδομάδα.

Το αρμόδιο υπουργείο μιλά για «αναστολή των μέτρων και όχι για κατάργηση» και οι ειδικοί θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση τον Σεπτέμβρη.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση