Αναταράξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης από τα αποτελέσματα της συνάντησης Σκρέκα-Δημάρχου-Ακρινής για την μετεγκατάσταση

5 Min Read

Για άλλη μια φορά το θέμα της μετεγκατάστασης Ακρινής συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Πρόκειται για ένα θέμα που εξελίσσεται σε «πληγή» της περιοχής αφού το ενιαίο μέτωπο Περιφέρειας – Δήμου – Τοπικής Κοινότητας – Κατοίκων έχει πλέον διαρραγεί και το Υπουργείο Ενέργειας συζητά ανοιχτά την εναλλακτική της μετεγκατάστασης πρόταση. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης, το όργανο κλήθηκε να συζητήσει γύρω από την περιβόητη συνάντηση που έγινε πριν περίπου ένα μήνα στην Αθήνα μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας και των Δημάρχου Κοζάνης, Πρόεδρο ΝΟΔΕ Κοζάνης και τριών Τοπικών Συμβούλων της Ακρινής. Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Ακρινής αρνήθηκε να συμμετέχει στην συνάντηση γιατί Υπουργείο και Δήμος δεν επιθυμούσαν την συμμετοχή του Προέδρου Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστα Πουτακίδη.

Ο κ. Μαλούτας ενημέρωσε το σώμα για τα θέματα που συζητήθηκαν τα οποία είχαν σχέση με την εναλλακτική της μετεγκατάστασης πρότασης που ολοκληρώνει το Υπουργείο Ενέργειας. Τόνισε πως «το θέμα της εναλλακτικής πρότασης δεν προέκυψε ή ακούστηκε τώρα πρώτη φορά αλλά προϋπήρχε επί Προεδρείας Παναγιωτάκη στην ΔΕΗ όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο. Άρα τα περί πρώτης φοράς δεν ισχύουν παρά μόνο ότι ακούστηκε από το στόμα του Υπουργού Χατζηδάκη τον Σεπτέμβρη του 2020 στην Ακρινή».

- Advertisement -

Για βαρύτατη πολιτική ευθύνη του Δημάρχου Κοζάνης μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Χάρης Κουζιάκης, ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός πως στην συνάντηση δεν συμμετείχαν Περιφερειάρχης και Βουλευτές αλλά ο Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κοζάνης Παντελής Καρακασίδης. «Η συνάντηση αντιπροσωπείας του κοινοτικού συμβουλίου Ακρινής απόντος του Προέδρου του χωριού, του Δημάρχου Κοζάνης και του Προέδρου ΔΕΕΠ ΝΔ Κοζάνης με τον υπουργό Ενέργειας για το τι μέλει γενέσθαι με την Ακρινή αποδείχθηκε άκαιρη, απροετοίμαστη και εν τέλει αποπροσανατολιστική και διασπαστική από το δίκαιο αίτημα που αποτελεί και νόμο του κράτους για μετεγκατάσταση του οικισμού που κακώς δεν υλοποιήθηκε από καμία κυβέρνηση τα τελευταία 10 χρόνια. Ο Δήμαρχος Κοζάνης, κλήθηκε και συμμετείχε σε μία σύσκεψη που έβλαψε τον κοινό στόχο και επέτεινε τον διχασμό και την ένταση στο χωριό. Δέχθηκε την ύπαρξη ενός γενικόλογου εναλλακτικού σεναρίου και στήριξε την μία άποψη χωρίς να έχει εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε από τους κατοίκους της Ακρινής που έχουν και τον τελικό λόγο για το μέλλον του χωριού τους επιλέγοντας την περιχαράκωση αντί του ενιαίου μετώπου με όλες τις δυνάμεις της περιοχής».

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της Ακρινής Χάρης Καζαντσίδης, ο Τοπικός Σύμβουλο Χαράλαμπος Πουτογλίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης.

Ο Πρόεδρος της Ακρινής κατηγόρησε τον Δήμαρχο Κοζάνης πως συζητά για εναλλακτική πρόταση χωρίς πρώτα το Υπουργείο να έχει απορρίψει επίσημα την μετεγκατάσταση μιας και υπάρχει νόμος που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την μετεγκατάσταση: «απαντήσεις τύπου ολίγον έγκυος δεν είναι απαντήσεις. Πρέπει το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει την θέση του και μετά να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε και ο Περιφερειάρχης αυτό λέει πως παραμένει αταλάντευτο το Περιφερειακό Συμβούλιο στην μετεγκατάσταση».

Ο Τοπικός Σύμβουλος Ακρινής Χαράλαμπος Πουτογλίδης εξήγησε αναλυτικά πως κλείστηκε το ραντεβού με τον Υπουργό τον οποίο και κάλεσε πως πρέπει να δώσει λύση στο μείζον αυτό θέμα το οποίο η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει δυο χρόνια τώρα: «ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως θα έρθει στο χωριό να παρουσιάσει το σχέδιο και πως τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι κάτοικοι. Για δεύτερη φορά θα έρθει Υπουργός Ενέργειας στο χωριό και κάποιοι μας κουνάνε το δάχτυλο και μας απαξιώνουν. Αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε με έντονο ύφος ο κ. Πουτογλίδης.

Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης δημοσίευσε πως μερικοί από τους συμβούλους που συμμετείχαν στην συνάντηση είναι μέτοχοι σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και ενεργειακές κοινότητες της περιοχής. Ακόμη τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η συνάντηση αυτή κλείστηκε εν αγνοία των κατοίκων της Ακρινής «από τρεις συμβούλους και τον Δήμαρχο. Αν ήθελαν να έχουν την άποψη των κατοίκων θα έπρεπε πρώτα να τους ρωτήσουν και να ενημερωθούν πως 700 υπογραφές κατοίκων που ζητούν μετεγκατάσταση βρίσκονται στο αρχείο του Συλλόγου ο οποίος και ξεκίνησε την όλη διαδικασία. Όσο για το τι συζητήθηκε, δεν συζητήθηκε ούτε η οικιστική αναβάθμιση ούτε η επαναπόδοση εδαφών αλλά τα φωτοβολταϊκά τους».

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση