«Αναταράξεις» στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για την ανώμαλη… απογείωση της Egnatia Aviation από την Κοζάνη- «Δεν φταίει σε τίποτα ο δήμος» λέει ο Δήμαρχος

5 Min Read

«Η Egnatia Aviation έφυγε από την Κοζάνη λόγω οικονομικών συγκυριών και γιατί είχε άλλους στρατηγικούς στόχους που δεν περιλάμβαναν την Κοζάνη, με γειά τους με χαρά τους, επιχειρηματίες είναι» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, λίγο πριν ολοκληρώσει την δευτερολογία του για το θέμα της αποχώρησης της εταιρείας, στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης. Ο κ. Μαλούτας θέλησε, όπως είπε, να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και όχι με απαντήσεις σε ανακοινώσεις της Δημοτικής Κίνησης «Τόπος Να Ζεις» στον ημερήσιο τύπο.

Ο κ. Μαλούτας ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως η αποχώρηση της εταιρείας από την Κοζάνη, αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. «Μπορεί οι θέσεις εργασίας που προσέφερε να ήταν λίγες αλλά υπήρχε οικονομική δραστηριότητα με ενοικιάσεις σπιτιών και υπήρχε το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί η γενική αεροπορία στο αεροδρόμιο, το οποίο δυστυχώς είναι τρίτο από το τέλος στην επιβατική κίνηση» ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης. Ο ίδιος είπε πως η εταιρεία είχε πάντα στόχο την ανάπτυξή της στο παλιό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα και πως μόλις αυτό επετεύχθη με παρέμβαση του Καβαλιώτη Υπουργού Άμυνας, η Egnatia Aviation αποχώρησε. «Συνεπώς καμία αμέλεια ή παράλειψη ή αδράνεια της δημοτικής αρχής υπάρχει που να προκάλεσε την φυγή της από εδώ» είπε κ. Μαλούτας. Επίσης ανέφερε πως η εταιρεία έκανε «επενδύσεις μόνο στα γραφεία της στην Κοζάνη και όλα αυτά δεν θα μείνουν εδώ αλλά θα μεταφερθούν στις νέες της εγκαταστάσεις. Επίσης λόγω του ότι δεν είχε πολλά συμβόλαια με την Μέση Ανατολή, οι μαθητές επιθυμούσαν να είναι στην Καβάλα. Και αυτό είναι λογικό γιατί ένας Άραβας που θα θελήσει να πάει; Στην θάλασσα ή σε ένα μέρος όπως η Κοζάνη» ανέφερε ρητορικά ο κ. Μαλούτας.

- Advertisement -

Για έλλειψη επιρροής στα κέντρα λήψης αποφάσεων καθώς και αμέλεια, κατηγόρησε την δημοτική αρχή ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάρης Κουζιάκης. «Στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής εποχής και της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, ακόμη και η απώλεια μιας θέσης εργασίας αποτελεί πλήγμα. Η Egnatia έφυγε γιατί δεν μπορούσε να λειτουργήσει εδώ και εσείς δεν κάνατε τίποτα να την κρατήσετε» είπε ο κ. Κουζιάκης.

«Τι θα έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή για να στηρίξει μια εταιρεία» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Μετάβαση για τον Δήμο Κοζάνης» Κυριάκος Μιχαηλίδης. «Ποτέ δεν μας ζητήθηκε ως τριανδρία κάτι από την εταιρεία για να βοηθήσουμε και δεν θα θεωρήσω ένοχο τον εαυτό μου για την αποχώρηση» είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη Μπροστά» Βαγγέλη Σημανδράκου, ο οποίος είπε πως «αν κρίνεται ο δήμος Κοζάνης για λάθος κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της εταιρείας να τις βρούμε αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είναι ξεκάθαρο πως η εταιρεία είχε στόχο να επιστέψει στην βάση της που είναι η Καβάλα» ανέφερε.

Ιδιαίτερα επικριτικός και αιχμηρός προς την δημοτική αρχή, ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Φώτης Κεχαγιάς. «Η εταιρεία ήθελε να μείνει εδώ και τα προβλήματα τα ξέραμε όλοι γιατί ο εκπρόσωπος της τα ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο το 2019. Η δημοτική αρχή αντιμετώπισε από την αρχή με αντιπαλότητα την εταιρεία και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Στις εταιρείες με τα φωτοβολταϊκά δώσατε γη και ύδωρ ενώ για την Egnatia δεν κάνατε παρεμβάσεις στην Αθήνα» ανέφερε ο ίδιος.

Τοποθέτηση για το θέμα έκανε και ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, επί των ημερών του η εταιρεία εγκαταστάθηκε την Κοζάνη. «Ο δήμαρχος ανέφερε επιλεκτικά στοιχεία για να καταλήξει ότι δεν φταίει αυτός που αποχώρησε η εταιρεία. Αυτό που ξεχνάει όμως είναι ότι το ζήτημα εδώ δεν είναι η Egnatia Aviation αλλά η χαμένη πλέον ευκαιρία αξιοποίησης και ανάπτυξης μιας δημόσιας υποδομής που είναι το αεροδρόμιο Κοζάνης. Η δημοτική αρχή ποτέ δεν έχει προτάξει ως στρατηγική επιλογή το αεροδρόμιο και δεν κατέβαλε το μέγιστο των προσπαθειών του να κρατήσει την εταιρεία εδώ. Ο δήμαρχος μιλά συνέχεια για μεγαλοϊδεατισμούς περί κλιματικής ουδετερότητας με 800 εκατομμύρια επενδύσεις και χάνει επενδύσεις μέσα από τα χέρια του. Οι ευθύνες είναι πολλαπλές και βαραίνουν τον δήμο, το πολιτικό προσωπικό τη περιοχής και υπάρχουν και υπηρεσιακές ευθύνες που σαμποτάρισαν το όλο εγχείρημα» είπε ο κ. Ιωαννίδης,

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση