Αναθεωρούνται οι πλημμυρικοί χάρτες της Δυτικής Μακεδονίας

3 Min Read

Θα καθοριστούν ζώνες υψηλού κινδύνου σε περίπτωση ακραίας καταιγίδας

Χρήσιμες πληροφορίες και απεικονίσεις που προέκυψαν μετά από μελέτες ειδικών για τις δυνητικά πλημμυρικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, προέκυψαν από την ημερίδα που έγινε το πρωί της Παρασκευής στην Κοζάνη για την διαβούλευση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Πρόκειται για την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας (EL09), με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και την καταγραφή απόψεων.

- Advertisement -

Η ομάδα έργου από την Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσίασε χάρτες της περιοχής που δείχνουν ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα σε περιπτώσεις ακραίων καταιγίδων και καταθέτουν προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση. Οι πιο «επικίνδυνες» «περιοχές είναι αυτές που βρίσκονται γύρω από ποταμούς και ρέματα και σε λεκάνες απορροής.

Τα προγνωστικά μοντέλα που δημιούργησαν οι ειδικοί, έλαβαν υπόψη όλα τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής και τις μεταβολές αυτής. Για παράδειγμα, καταγράφηκαν 30 πλημμυρικά φαινόμενα από το 2012 έως το 2018 και καθορίστηκαν 13 ζώνες υψηλού κινδύνου εκ των οποίων η πλειοψηφία εντοπίζεται στην περιοχή της Κατερίνης και του κάμπου της Βέροιας (πρόκειται για περιοχές που είναι στο ίδιο διαμέρισμα την Δυτική Μακεδονία). Αμέσως μετά βρίσκεται η ζώνη της Πτολεμαϊδας και το ρέμα Σαριγκιόλ και η Βεγορίτιδα και μετά Φλώρινα και περιοχές δυτικά του Αλιάκμονα στην Καστοριά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υπηρεσίες και οι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των χαρτών εντός του Ιουλίου για να μπορέσει στη συνέχεια να επικαιροποιηθούν και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στο πλαίσιο της προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα, προτείνεται από τους ειδικούς, η αξιοποίηση υφιστάμενων έργων ταμίευσης για ανάσχεση πλημμυρικών παροχών και στην περιοχή της Ξηρολίμνης προτείνεται να εφαρμοστεί ένα δασοτεχνικό σύστημα ορεινών υδρονομικών έργων καθώς και εκσυγχρονισμός και αποκατάσταση αποστραγγιστικών δικτύων.

Την συμβολή των μελετητών του έργου ζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Πολυτίμη Φαρμάκη, η οποία ανέφερε πως η Περιφέρεια θα υποβάλει προτάσεις στην διαβούλευση όχι μόνο για την επικαιροποίηση χαρτών αλλά και γενικά για την διαχείριση των υδάτων της περιοχής.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση