Ανάβει «πράσινο» για την επιδιόρθωση της ρωγμής στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων- Περίπου ένα μήνα θα διαρκέσουν οι εργασίες

6 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Με τοπική παρέμβαση θα αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση η ρωγμή που εντοπίστηκε στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, με τις εργασίες να ξεκινούν άμεσα όπως είπε το βράδυ της Δευτέρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Οι εργασίες, οι οποίες θα γίνουν από το αρμόδιο τμήμα της Εγνατίας Οδού με επικεφαλής τον Προϊστάμενο Συντήρησης της υποδιεύθυνσης γεφυρών Δρ. Παναγιώτη Πανέτσο, θα κοστίσουν 152.000 ευρώ και θα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός χαλύβδινου τένοντα που θα αποκαταστήσει το προβληματικό σημείο.

Σχήμα με τον εξωτερικό τένοντα που θα τοποθετηθεί στο σημείο της ρωγμής

Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα και θα περιλαμβάνουν και ολιγόωρη διακοπή κυκλοφορίας με τρόπο τέτοιο ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω ταλαιπωρία τον διερόχμενων οδηγών. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες στη συνέχεια θα αφαιρεθούν τα φανάρια και θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν. Όσον αφορά στις υπόλοιπες ζημιές που έχουν καταγραφεί, αυτές θα αποκατασταθούν μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης μελέτης που θα ακολουθήσει.

«Αντέχει» ακόμη η γέφυρα

Ο Δρ Παναγιώτης Πανέτσος Προϊστάμενος Συντήρησης της υποδιεύθυνσης γεφυρών της Εγνατίας Οδού

Ο Προϊστάμενος Συντήρησης της υποδιεύθυνσης γεφυρών της Εγνατίας Οδού Δρ. Παναγιώτης Πανέτσος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που έκανε σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Κωσταντίνο Κατάκαλο και το εργαστήριό του, τόνισε αρκετές φορές πως η γέφυρα «αντέχει» και μάλιστα για τα χρόνια ζωής της και την μη συντήρησή της είναι σε άριστη κατάσταση.

«Το σκυρόδεμα αποδείχθηκε άριστο, βρέθηκαν περιορισμένες ζημιές που οφείλονται στη μη συντήρησή της όπως εκτεθειμένοι τένοντες και οπλισμοί, εκτινάξεις και τοπικές ρηγματώσεις. Παρότι το εσωτερικό της γέφυρας βρέχεται από όμβρια ύδατα που και δημιουργούν αλάτια στο εσωτερικό του φορέα, η γέφυρα έχει τοπικές εκτινάξεις και όχι προχωρημένη βλάβη. Ο οπλισμός προφανώς και έχει επηρεαστεί από τη μη συντήρηση και τη μη στεγάνωση του καταστρώματος αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει χάσει τις αρχικές του αντοχές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο σώμα ο κ. Πανέτσος.

Μιλώντας για τη ρωγμή που εντοπίστηκε στον σπόνδυλο «Μ6,2», είπε πως αυτή εντοπίστηκε από τον έλεγχο που έγινε το καλοκαίρι του 2021 και έχει μήκος 1,4 εκατοστά. Τη χαρακτήρισε «μεγάλη ρωγμή» και εκτίμησε πως

Οι φωτογραφίες της Εγνατίας Οδού που δείχνουν το σημείο της ρωγμής της γέφυρας

προκλήθηκε από το πλακίδιο που υπάρχει πάνω από το συγκεκριμένο σημείο (λόγω του πεζοδρομίου), το οποίο μετά από συνδυασμό μεγάλης βύθισης και ακραίας θερμοκρασιακής διαστολής, τερμάτισε το διάκενο και έσπρωξε τον φορέα της γέφυρας προκαλώντας ένα τοπικό «μάγκωμα» και κατά συνέπεια τη ρωγμή.

«Ο χαλύβδινος τένοντας θα στηριχθεί από ασφαλές σημείο στον υγιή σπόνδυλο. Μετά από αυτό και τις δοκιμές που θα γίνουν τότε θα αρθούν οι περιορισμοί της κυκλοφορίας» συμπλήρωσε ο κ. Πανέτσος.

Από το 1995 έχει να επιθεωρηθεί

Ο κ. Πανέτσος δημοσίευσε φωτογραφίες από τα «προβληματικά» σημεία της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων και περιέγραψε την κατάσταση που συνάντησε στο εσωτερικό της στο οποίο κατάφερε να εισέλθει. Όπως είπε υπάρχει μια παχιά στρώση περιττωμάτων 15 εκατοστών από τα πτηνά των τελευταίων 50 ετών.

Φωτογραφικές αποτυπώσεις της Εγνατίας Οδού στο σημείο της ρωγμής

«Σε γενικές γραμμές μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει πως η γέφυρα δεν έχει απωλέσει σημαντικά τμήματα της αρχικής της αντοχής και δεν έχει σημαντικές βλάβες για να δικαιολογούν τις παραμορφώσεις της. Βρήκαμε την τοπική βλάβη στο άκρο του σπονδύλου Μ6 ακριβώς στην περιοχή που στηρίζει τις δοκούς στο άκρο του προβόλου, η οποία θέτει εν αμφιβόλω την ακεραιότητα εκείνου και μόνο τμήματος που μπορεί να «προδώσει» τη γέφυρα αφού αν εκείνο το κομμάτι φύγει καταρρέει όλο το άνοιγμα της. Η τοπική λύση που προτείνουμε θα επιδιορθώσει το πρόβλημα και από εκεί και πέρα με το καλό να έρθουν και οι πιο εξειδικευμένες μελέτες για αποκατάσταση των άλλων μικρότερων ζημιών που υπάρχουν» επεσήμανε ο κ. Πανέτσος.

Ταυτόχρονα, πρότεινε και την άμεση στεγανοποίηση και τοποθέτηση νέου ασφαλτοτάπητα στα τρία ανοίγματα που επηρεάζουν το συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να υπάρξει 100% αποκατάσταση.

Δήμαρχος Βελβεντού: δώστε μια λύση τώρα

Την σύμπνοια όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία και να λυθεί το πρόβλημα, ζήτησε ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου. «Δώστε μια λύση τώρα γιατί η περιοχή μας έχει υποστεί μια τεράστια απομόνωση λόγω του φόβου που υπάρχει με τη γέφυρα. Είμαστε απομονωμένοι από την Πιερία και την Ημαθία λόγω έλλειψης οδικού δικτύου και τώρα έχουμε και την γέφυρα και η ζημιά που υφίσταται το τρίγωνο Βελβεντό – Σέρβια – Καμβούνια είναι μεγάλη» είπε ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση