Αναζητείται σχέδιο για την Τηλεθέρμανση Κοζάνης

6 Min Read

Χωρίς σίγουρη λύση -ακόμη- το μέλλον της παροχής θερμικής ενέργειας

Αναλυτικές απαντήσεις για το που βρίσκεται στο σχέδιο της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) που θα στηθεί στον ανενεργό Ατμοηλεκτρικό Σταθμός της Καρδιάς έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης Παναγιώτης Ματιάκης και ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης. Οι απαντήσεις των δυο δεν έπεισαν τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι υπάρχει σχέδιο και εξασφάλιση φθηνής παροχής θερμικής ενέργειας στους πολίτες παρά μόνο οι διαβεβαιώσεις των υπουργείου Περιβάλλοντος και προσωπικά του κ. Σκυλακάκη και της κ. Σδούκου πως «η Κοζάνη δεν θα κρυώσει».

Ωστόσο η νέα Δημοτική Αρχή Κοζάνης φαίνεται πως προσπαθεί να βρει λύση σε συνεργασία με τις άλλες Τηλεθερμάνσεις της περιοχής, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της θερμικής μεγαβατώρας με την είσοδο και χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να τακτοποιηθούν και κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την νομική οντότητα της Διαδημοτικής Επιχείρησης, η οποία ακόμη δεν έχει συσταθεί και η υπόθεση εξαρτάται από τον φόρτο εργασίας του Συμβολαιογράφου που την ανέλαβε.

Από την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας το βράδυ της Τετάρτης σίγουρα δεν βγήκαμε σοφότεροι, όπως είπε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χάρης Κουζιάκης, και αυτό γιατί διαφαίνεται πως υπάρχουν αρκετά γραφειοκρατικά και πολιτικά κολλήματα στο θέμα της ΣΗΘΥΑ. Ο «Χ» έχει αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα του μέλλοντος της Τηλεθέρμανσης και της σημαντικής καθυστέρησης που έχει υπάρξει τόσο από πλευράς αυτοδιοίκησης όσο και από πλευράς Διοίκησης της ΔΕΗ. Ωστόσο ο χρόνος περνά και αν υπολογίσει κανείς τα χρονοδιαγράμματα, εφόσον από σήμερα αν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις και καθυστερήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026 δηλαδή έναν χρόνο μετά το κλείσιμο του μοναδικού ατμοηλεκτρικού σταθμού (Άγιος Δημήτριος) που τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια την Κοζάνη. Συνεπώς χρειάζεται να βρεθεί λύση για να καλυφθεί το θερμικό κενό ενός έτους και αυτό δεν μπορεί να γίνει με πετρέλαιο μιας και θα εκτοξεύσει, ακόμη περισσότερο, τα έξοδα της ΔΕΥΑ Κοζάνης.

«Οι ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι ότι δεν έτρεξε γρήγορα το θέμα την ώρα που το 2019 ο Πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει την απολιγνιτοποίηση. Αυτές οι παραλείψεις ενδέχεται να οδηγήσουν την Κοζάνη στο να μην έχει τηλεθέρμανση» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Ματιάκης, ο οποίος έδωσε έμφαση στην δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Επιχείρηση με τα χρέη των πολιτών και το εξώδικο της ΔΕΗ προς την ΔΕΥΑΚ ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ρυθμίστηκε με δυσκολία πριν λίγες μέρες αλλά μέχρι να ρυθμιστεί επέφερε τόκους 320 χιλιάδων ευρώ.

«Στη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα για την Τηλεθέρμανση συναντήσαμε έναν στυγνό γραφειοκράτη και έναν ανένδοτο αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ να συζητήσει και να υποχωρήσει σε ότι θέταμε […] Πρέπει να σκεφτούμε πριν πούμε οτιδήποτε πως υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν πριν προχωρήσουμε στην σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας με την ΔΕΗ γιατί με τέτοιους όρους που έχουν θέσει είναι πολύ δύσκολο να υπογράψουμε. Επιδιώκουμε την μείωση της τιμής και πρέπει να διεκδικήσουμε επιτακτικά την διάθεση ενεργειακού χώρου 350 Μεγαβάτ για να μπορεί να λειτουργήσει η ΔΕΥΑ Κοζάνης και ο ΣΥΘΗΑ με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ματιάκης.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση κατηγόρησαν την Δημοτική Αρχή για καθυστέρηση στις διαδικασίες, έλλειψη σχεδιασμού και μη γνωστοποίηση του περιεχομένου της σύμβασης που έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση και υπογραφή.

«Φέτος βοήθησε ο καιρός και ευτυχώς δεν είχαμε κρύο και δεν προέκυψαν μεγάλες θερμικές ανάγκες που δεν πίεσαν την Τηλεθέρμανση. Θέλουμε να γνωρίζουμε τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης» ανέφερε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χάρης Κουζιάκης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να δώσει αναλυτικά τα βήματα που θα κάνει για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης.

«Θα διεκδικήσουμε το καλύτερο που μπορούμε στην καλύτερη τιμή για τον πολίτη. Επεξεργαζόμαστε την σύμβαση δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ματιάκης.

Κοκκαλιάρης: αν δεν συμφωνηθούν κάποια πράγματα στη σύμβαση θα γίνει πόλεμος»

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης ζήτησε από τους επικριτές του να αντιληφθούν πως η διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα έχει διαφορετικούς όρους από αυτή που γινόταν το 2020. 

«Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Και ο ενεργειακός σχεδιασμός και οι εξαγγελίες της ΔΕΗ για κλείσιμο μονάδων. Ο Σκυλακάκης μας είπε πως δεν μας αντιμετωπίζει πλέον ως λιγνιτική περιοχή και πως έχουμε εξίσου βαρύ χειμώνα με τα Γρεβενά. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε και θα διαπραγματευτούμε το καλύτερο για τον Δήμο Κοζάνης και τους πολίτες του» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αναζητούνται σενάρια για το λεγόμενο «πρασίνισμα» της τηλεθέρμανσης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και οι ΑΠΕ και πως «αν δεν συμφωνηθούν κάποια πράγματα που υπάρχουν στην σύμβαση θα γίνει πόλεμος».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση