Αναζήτηση λύσεων για τα εξαντλημένα ορυχεία- Οι δυνατότητες και οι προοπτικές αποκατάστασης διερευνήθηκαν σε ημερίδα στην Κοζάνη

3 Min Read

Το μεγάλο θέμα της αποκατάστασης των εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία, ήταν το θέμα ημερίδας στο πλαίσιο του προγράμμαος Life, το απόγευμα της Τετάρτης στην Κοζάνη. Στην ημερίδα συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί της περιοχής, εκπρόσωποι  της ΔΕΗ, του ΕΚΕΤΕ/ΙΔΕΠ και του ΓΕΩΤΕΕ που «έτρεξαν» το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η τεχνολογία φύτευσης Cocoon, που επιτρέπει στα δέντρα να αναπτύσσονται σε ξηρές περιοχές, χωρίς άρδευση, αναζωογονώντας υποβαθμισμένα οικοσυστήματα .

- Advertisement -

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Γραμμέλης, Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε την  αποκατάσταση εδαφών. «Χρησιμοποιούμε μια ειδική τεχνολογία με τη χρήση υδροδοχείων για τις δεντροφυτεύσεις στα εξαντλημένα ορυχεία και θέλουμε να δούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη ΔΕΗ πως μπορούμε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης με τη σειρά του ανέφερε πως η αποκατάσταση εδαφών είναι ένα χρόνιο πρόβλημα με την τοπική αυτοδιοίκηση να πιέζει για αυτό τη ΔΕΗ σε κάθε ευκαιρία. «Ως Δήμος Εορδαίας έχουμε σήμερα αποκλειστικά τις τελικές εκτάσεις (μετά την επαναπόδοση) και για μας είναι ένα πολύ σημαντικές τέτοιες προσπάθειες.  Αυτές οι εκτάσεις καλλιεργούνται εδώ και χρόνια και σταδιακά βελτιώνεται η δομή του εδάφους όμως  δεν θα πρέπει να καταλήξουν όλες οι εκτάσεις να αποκαθίστανται με αυτή την αργή φυσική διαδικασία, η οποία δεν έχει σχέση με τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ. Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει η ταφή του επιφανειακού εδάφους  και να γίνονται όλα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει η επαναπόδοση εδαφών για παραγωγική χρήση, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής».

«Γύρω από ζήτημα των αποκαταστάσεων υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, που έχουν να κάνουν με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ορυχείων, τους διαθέσιμους πόρους για την αποκατάσταση των ορυχείων, το σχεδιασμό για την αποκατάσταση των ορυχείων. Η συζήτηση για την αποκατάσταση εδαφών όμως  πλέον δεν γίνεται μόνο στη χώρα μας αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας και οδηγούμαστε στην απανθρακοποίηση της Ευρωπαικής και παγκόσμιας οικονομίας, συνεπώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη συνέπεια και τη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων εκτάσεων ορυχείων. Η κουβέντα έχει ανοίξει και πρέπει σύντομα να γίνει περισσότερο ουσιαστική και δομημένη  με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση