Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε σε ερώτηση του «Χ» στην συνέντευξη τύπου στην 86η ΔΕΘ
Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]
«Η βίαιη απολιγνιτοποίηση δεν ήταν μόνο άδικη, ήταν και εθνικά ατελέσφορη με τον τρόπο που έγινε, διότι δεν ήταν απανθρακοποίηση» απάντησε στον «Χ» και στον Σωκράτη Μουτίδη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης στην 86η ΔΕΘ. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως η Κυβέρνηση «θυσίασε ένα δικό μας καύσιμο, τη φθηνή ενέργεια του λιγνίτη, με στόχο να ενισχυθεί το λόμπι του φυσικού αερίου».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πλήρους αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν για να στηριχθεί η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη και υπέρ μιας απανθρακοποίησης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με στόχο την διάχυση νέων τεχνολογιών με επίκεντρο την παραγωγή, εντός των τειχών, κομματιών από ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκών.
Στην συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην 86η ΔΕΘ συμμετείχε ο «Χ», με τον Σωκράτη Μουτίδη να ρωτά τον κ. Ανδρουλάκη για το ποια είναι η εναλλακτική της απολιγνιτοποίησης πρόταση του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό.
«Αλλά αυτά θέλουν μια στρατηγική και σχέδιο για την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο εκτός από το να εστιάσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Οποιαδήποτε αλλά σενάρια, είναι σενάρια που οδηγούν την Δυτική Μακεδονία σε μια σταθερή ανεξέλεγκτη παρακμή για τα επόμενα δέκα χρονιά. Θα φύγουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι γιατί δεν θα έχουν καμία ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως η στροφή προς το νέο παραγωγικό μοντέλο «θα πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη και με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό και αναπτυξιακό για να δίνει προοπτική».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στην Κοζάνη έγινε ειδικό συνέδριο (αναπτυξιακός διάλογος) με θέμα την ενέργεια, στο οποίο κλήθηκαν ειδικοί στον τομέα για να αναλύσουν τα θέματα αυτά.
«Μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα υλοποιήσουμε όλα αυτά και να μη φτάσει η Δυτική Μακεδονία να έχει μεγαλύτερο Brain Drain από αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr