Ανέκδοτες ιστορίες από συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης πριν 30 και 40 χρόνια. Του Λάζαρου Τσικριτζή*

6 Min Read

Με αφορμή τις εκλογές στους δήμους λέω να θυμηθούμε κανα δυο κασμέρια από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης πριν 30 και 40 χρόνια. Έχουν κυκλοφορήσει και διασωθεί πολλά και διάφορα.. events, αλλά ας πούμε και τα παρακάτω για να μη χαθούν, μιας και είναι λιγότερο γνωστά. 

1) «Sic transit gloria mundi» 

Περίοδος 1991-1994. Δήμαρχος Κουκουλόπουλος. Ο Μπέσσας είναι δημοτικός σύμβουλος, μοναδικός εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης. Δίπλα του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κάθεται ο Παγούνης, σύμβουλος κι αυτός στην αντιπολίτευση. Ο Μπέσσας μετά από ένα χρόνο θητείας έπρεπε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα στον επόμενο σε σταυρούς υποψήφιο της Οικολ. Κίνησης. (Έτσι είχαμε κανονίσει τότε οι Οικολόγοι: Εναλλαγή στο Δημ. Συμβούλιο, πρώτον διότι ήμασταν ψίχα «εναλλακτικοί» και δεύτερον γιατί όταν είσαι μόνος κι έρημος σε τέτοιο πόστο δεν αντέχεις και πολύ). Κατά την τελευταία λοιπόν παρουσία του Μπέσσα στο Δ.Σ. πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ και είπε: «Καλούμε τον κύριο Μπέσσα, πριν αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και δώσει τη θέση του στον επόμενο, να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό στους συμβούλους». 

Σηκώνεται τότε ο Μπέσσας και λέει με στόμφο δυο σειρές στα ..γαλλικά (ήταν και διδάκτωρ της Σορβόννης) και στα λατινικά ! 

«Sic transit gloria mundi» αναφωνεί ο Μπέσας και συνεχίζει με μια φράση ακόμα. 

Οι άλλοι απομέν’ ούδε έτσι κι αρχινούν και κοιτιούνται και να μουρμουρίζ’ν. 

«Τι ρα είναι αυτά;» λέει ένας σύμβουλος φωναχτά. «Τι ταντσταριές είναι αυτές, Μπέσσα ; Δεν μπορούσες να μιλήσεις ελληνικά ; Κανκάνας δεν σι κατάλαβε ..». 

«Σοβαρά ;» λέει ο Μπέσσας. «Αυτά τα ξέρει ως κι ο Παγούντ’ς που πάεινιν στ’ Αη Δημήτρη το σχολειό μ’ όλα τα σαΐνια» 

Σηκώνεται τότε ο Παγούνης που κάθονταν δίπλα και λέει. «Ιγώ ρα θα σας το μεταφράσω» Και λέει με ύφος πομπώδες: «Έτσι παρέρχεται η δόξα σ’ αυτόν τον κόσμο». !! 

Οι σύμβουλοι καταπίν τ’ γλώσσα τς και κοιτούν τον Παγούνη σαν να είχε κατεβεί απ΄το φεγγάρι. 

Τι είχε συμβεί ; Ο Μπέσας είχε συνεννοηθεί από πριν με τον Παγούνη και τον είχε δασκαλέψει: «Όταν σε καλέσω να μεταφράσεις θα σ’κωθείς και θα πεις αυτές τς πέντε λέξεις. Πάρτες και γραμμένες στο χαρτί για να μην τς αστοχήσεις…» 

2) Το «πλιάτς» 

Περίοδος 1983-1986. Δήμαρχος ο Παγούνης. Πρόεδρος ο Λάζος ο Κουζιάκης, και «καπετάνιος» του Συνδυασμού ο Βασίλης ο Μαρκόπουλος που έδινε «τη γραμμή» σε διάφορα θέματα. Στην αντιπολίτευση οι συνδυασμοί του Παπαφιλίππου και του Τσιμπέρη. Εγώ σύμβουλος με τον Τσιμπέρη (μαζί με Π. Αποστολίδη και Ηλ. Κυρατσού). 

Έρχεται προς συζήτηση ένα πρόβλημα με μαγαζί της νύχτας που ενοχλούσε και «ντρόπιαζε» τη γειτονιά και έπρεπε ο δήμος να πάρει μέτρα (κλείσιμο για κάποια περίοδο ή αφαίρεση αδείας). Ο Μαρκόπουλος καταπέλτης. Όλες οι παρατάξεις συμφωνούν (και ηθικολογούν) ότι πρέπει να πέσει καμπάνα. Ομοφωνία. Τότε σηκώνεται ένας σύμβουλος του Παγούνη, και αρχίζει δειλά – δειλά να υπερασπίζεται το ξενυχτάδικο και τον μαγαζάτορα «που θα μπει μέσα» και «θα πεινάν και τα παιδάκια τ’ » κλπ κλπ. 

Ο Παγούνης αρχίζει και βγάζει καπνό απ΄ τα αυτιά. Ρίχνει φαρμακερές ματιές στον «αντάρτη», αλλά τζίφος. Αυτός συνεχίζει να κάνει το .. συνήγορο. Τι να φκιάσει τότε ο δήμαρχος.. (Τα κινητά και τα SMS δεν είχαν ακόμα ..γεννηθεί). Παίρνει λοιπόν μια χαρτοπετσέτα, γράφει τρεις λέξεις και λέει στον κλητήρα. «Τράβα και δώστο σ΄ αυτόν που δε λέει να σφαλίσει το στόμα τ’». 

Έτσι κι έγινε. Το σημείωμα έγραφε «Έφκιασις πλιάτς . Μούλωνε » 

Και μούλωξιν ! 

3) Το επίδομα 

Κι άλλο ένα, πάλι με το Μπέσσα τη δεκαετία του 1990. 

Ήταν ορισμένες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που τραβούσαν σε μάκρος, μέχρι τις 2.00 τη νύχτα και βάλε. Σε μια από αυτές που είχε περάσει κάθε όριο, υπήρχε μια κατάσταση μισοδιάλυσης. Οι περισσότεροι σύμβουλοι ήταν .. παρτάλια. Κανα δυο είχαν αρχίσει να βαΐζ’ν και να κλείν’ τα μάτια και ο κλητήρας είχε αγκαλιάσει το τραπεζάκι που κάθονταν και περίμενε στωικά να τελειώσει η συνεδρίαση. 

Όμως το μπαρα- μπούρα δεν έσωνε, μιας και δυο – τρείς σύμβουλοι δεν έλεγαν να «ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους» και τις ..τεταρτολογίες τους. 

Σε μια στιγμή σηκώνεται ο Μπέσσας και λέει : 

«Σταματήστε μισό λεπτό ! Έχω μια πρόταση για ένα πολύ σοβαρό θέμα». 

«Ορίστε».. λέει αιφνιδιασμένος ο Πρόεδρος. 

«Προτείνω» λέει ο Μπέσσας «να δίνουμε κάθε μήνα ένα αξιοπρεπές ανθυγιεινό επίδομα στον κλητήρα» 

«Γιατί ;;» ρωτούν όλοι οι σύμβουλοι (οι ..ξυπνητοί) 

Μπέσσας : «Γιατί κάθεται και ακούει με τ’ς ώρες όλα τα σιουρδίτ’κα και τ’ αλαφρίτ΄κα που λέμε και θα ζουρλαθεί ο άνθρωπος. Θα το ονομάσουμε επίδομα ψυχικής οδύνης !» 

Του Λάζαρου Τσικριτζή, από ανάρτηση στην ομάδα του facebook Κοζάνη: Μνήμες, αναμνήσεις και εικόνες  

Μοιραστείτε την είδηση