ΑΝΕΛ ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας για την αποεπένδυση της ΔΕΗ

4 Min Read


Πέρασαν οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια από το διάγγελμα στο Καστελόριζο, όπου ο τότε πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου δέσμευσε την χώρα στο πρώτο μνημόνιο και ξεκίνησε στη συνέχεια η ασφυκτική επιτροπεία από τους δανειστές και τα οικονομικά δεινά των Ελλήνων.
Πέρασαν τέσσερα (4) χρόνια από την απόπειρα της συγκυβέρνησης Σαμαρά –Βενιζέλου να μικρύνει την μεγάλη ΔΕΗ, χωρίς απαίτηση των δανειστών ψηφίζοντας το νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ» στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Μιας ήδη απελευθερωμένης αγοράς, χρόνια πριν, που στόχο είχε απλά να περάσουν στη «μικρή ΔΕΗ» μονάδες λιγνιτικές , υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου με δώρο ανάλογο ποσοστό πελατών για να είναι εξασφαλισμένη η πώληση της παραγόμενης ενέργειας και εξασφαλισμένο το κέρδος των νέων ιδιοκτητών, σε βάρος της εναπομείνασας ΔΕΗ.
Για εκείνη την περίοδο και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξεχνάμε τόσο την προσπάθεια πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου (66%) του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη, αλλά και το γεγονός της μεταφοράς του 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, προς πώληση για κάλυψη μέρους του δημοσίου χρέους που διαχρονικά δημιούργησαν οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση της χώρας .

Έχοντας διανύσει όλη αυτή την περίοδο φτάσαμε σήμερα, τέσσερις (4) μήνες πριν το τέλος των μνημονίων και της εξάρτησης από τις δόσεις των δανειστών και η σημερινή κυβέρνηση υπό την πίεση των αποφάσεων του Ευρωδικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με την «προνομιακή –μονοπωλιακή» πρόσβαση και παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ από λιγνίτες να εξαναγκάζεται να προβεί στη λήψη διαρθρωτικών μέτρων αποκατάστασης της προηγούμενης «προνομιακής» κατάστασης της ΔΕΗ πουλώντας μονάδες λιγνιτικής παραγωγής στις περιοχές Φλώρινας και Μεγαλόπολης Αρκαδίας.
Oι συγκεκριμένες αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (COMP/38.700) ουσιαστικά ακυρώνουν τις θέσεις των κόμματων της σημερινής συγκυβέρνησης, καθώς και τις εξαγγελίες των δυο αρχηγών σε αυτά που διακήρυτταν το 2014, περίοδο που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εγκληματούσε κατά της χώρας και της ΔΕΗ.

- Advertisement -

Για την οικογένεια των ΑΝ.ΕΛ. η επιχειρούμενη πώληση των μονάδων παραμένει μακριά από κάθε θέση που έχουμε για νερά και ενέργεια, τα οποία θεωρούμε πως πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Συνεπώς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό το οποίο επιχειρείται με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου.
Ζητάμε από τους βουλευτές τόσο των ΑΝ.ΕΛ. όσο και της Δυτικής Μακεδονίας, να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους και να επεξεργαστούν έστω κι αυτή την ύστατη χρονική στιγμή εναλλακτική πρόταση προς τους θεσμούς, ούτως ώστε τόσο η πορεία της τελικής αξιολόγησης της χώρας και εξόδου από τα μνημόνια να μην καθυστερήσει, κάτι το οποίο είναι πρωταρχικός σκοπός της αντιπολίτευσης η οποία ρίχνει όλα της τα όπλα σε αυτό, όσο και τη διασφάλιση της ΔΕΗ ως μεγάλης επιχείρησης δημοσίου συμφέροντος, αλλά και της λιγνιτικής παραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό οι τοπικές κομματικές μας οργανώσεις αφουγκραζόμενες τον παλμό και τα προτάγματα των τοπικών κοινωνιών, θα παραστούν την Τρίτη 24/04, πριν την ψήφιση του Σ/Ν στην προγραμματισμένη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος με τον υπουργό ενέργειας μεταφέροντας την αγωνία, την ανησυχία και τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων και των εργαζομένων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση