Η ανησυχία για τη βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης Κοζάνης εκφράστηκε στις συναντήσεις, που είχε η βουλευτής Καλλιόπη Βέττα με στελέχη και εργαζόμενους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ..
Από τις συζητήσεις με τη διοίκησης αλλά και εργαζομένους προέκυψε η έντονη αγωνία από πλευράς ΔΕΥΑΚ για το μέλλον της τηλεθέρμανσης και της επιχείρησης δεδομένης της δραματικής επιβάρυνσης του κόστους λειτουργίας λόγω των αυξήσεων στη μεγαβατώρα αλλά, κυρίως, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και των δικαιωμάτων του CO2.
Σύμφωνα με την κ. Βέττα, από την ΔΕΥΑΚ, προκρίνεται η λύση της πληρωμής μόνο της αξίας για το ρεύμα, καθώς οι επιπλέον χρεώσεις (ρήτρα και CO2) ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, μόνο από την ρήτρα αναπροσαρμογής για την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022, το χρέος της ΔΕΥΑΚ ανέρχεται σχεδόν στα 3 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, επισημάνθηκε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει δέσμευση για παράταση και συνεχή λειτουργία των μονάδων του Αγίου Δημητρίου καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αγορά πετρελαίου για τη λειτουργία του συστήματος, κόστος που μόνο για τις χρήσεις του 2020-2021, ανήλθε στα 3,7 εκ. ευρώ.
Επίσης, έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα να υλοποιηθούν οι μελέτες και τα επενδυτικά προγράμματα και να υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση για τα έργα που αφορούν τον Σ.Η.Θ.Υ.Α. και τη σύνδεση με το δίκτυο καθώς, για παράδειγμα, μόνο η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου απαιτεί ίδια κεφάλαια περίπου 15 εκατομμυρίων που, προφανώς, δεν διαθέτει η επιχείρηση και πρέπει να εξασφαλιστούν από την κεντρική διοίκηση. Τέλος, συνομολογήθηκε ότι η λειτουργία του Σ.Η.Θ.Υ.Α. δεν πρόκειται να κινήσει τα επόμενα χρόνια, με τις υποσχέσεις για σύντομη λειτουργία να έχουν ήδη προσπεραστεί από τις εξελίξεις.
Η κ. Βέττα ανέφερε ότι η τηλεθέρμανση είναι μια ανταποδοτική παροχή της ΔΕΗ στην περιοχή, καθώς η επιχείρηση για πολλές δεκαετίες επωφελούνταν από τους τοπικούς ενεργειακούς πόρους, το έμπειρο προσωπικό και τις υποδομές. Τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και προσιτή λειτουργίας της για τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε μια περιοχή με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες.
Τέλος, ανέφερε ότι το Πράσινο Ταμείο αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν για να εξισορροπηθούν οι συνέπειες από την αλλοπρόσαλλη, βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση, ώστε κανένα βάρος να μην μετακυλιστεί στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κι, άρα, έμμεσα ή άμεσα στους χρήστες της τηλεθέρμανσης.